6n by pologreen

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
sprajt
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: sprajt »

No widzę, że ładnie temat się kręci. Ładna felga , boczki tez.
Obrazek
p
pologreentmk
Początkujący
Początkujący

Post autor: pologreentmk »

Taki maly aktual z ostatnio przeprowadzonych modow 8)

A wiec tak ze gumy juz sa to i trzeba bylo je naciagnac , bylo z tym kilka problemow bo paru wulkanizatorow nie chcialo sie podjac tego ale udalo sie i oponki naciagniete :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co by nie bylo trzeba bylo przymierzyc i tu kola na tyle :
Obrazek

Obrazek

... no i tu pojawia sie problem kolo calkiem fajne ale nie przekonuje mnie jakos aby zagoscilo na dluzej na polo :-| zbyt masywne alu jak na tak male auto albo sie myle i musze sie przyzwyczaic , no i po wlozeniu gwintu moze sie przekonam do konca .

W miedzy czasie zaczela sie tez praca nad kieszeniami na wofery , opcja jest taka morel nie zbyt sobie radzi w durzych przestrzeniach wiec zmusilo mnie to do zrobienia warunkow WF w ktorych bedzie sobie radzil jak najlepiej no i tu po kilku przymiarkach i obliczeniach udalo sie wystrugac obudowe zamknieta o pojemnosci ok 8-9L tyle ile trzeba morell'om . WF tez zostal tak skierowany ze bedzie gral w gore a nie w kolano pasazera czy kierowcy tak aby wyciagnac jak najlepsza scene , mysle ze bedzie dobrze , jak narazie jedna strona w polowie ogarnieta :hmm:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tylne drzwi tez sa planowane glosniki i tu same wofery do kompletu rowniez morel'a , w sumie nie sa potrzebne bo moga popsuc efekt i cala scene ale co jak co pobawic sie trzeba i jak nie zegra sie to ze wszystkim to zostana tylko maskownice a WF poleca z polo . Furtki juz przygotowane , zostalo wygluszanie i montaz dystansow :
Obrazek

Obrazek
p
pologreentmk
Początkujący
Początkujący

U mnie wiosna nadejszla :hehe: maly aktual i straszna koza :grin: :grin:

Niebawem gwint bo juz nie moge paczec :hehe:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

pełen szacun za customowe kieszenie, może parę zdjęć z prac nad nimi? ;) jakie morelki wpakowałeś?
p
pologreentmk
Początkujący
Początkujący

Troche odgrzejemy kotleta bo troche sie robi wolnym czasem :)
Jak wczesniej , wpadl Vibe edge to trzeba bylo wystrugac skrzynke pod niego . Edg wpadl na miejsce Hertza ( zostal tylko powiekszony otwor montazowy ) a skrzynia 20L 40 Hz z portem Br 9 spiety w 4Ohm ( i chula juz w polo :hmm: ), na 2Ohm troche piec sie gubil . No i co jak co skrzynke pod hertza trzeba bylo znowusz wystrugac tym razem skrzynka 29L i nizsze zejscie na 32 Hz zobaczymy czy zejdzie jeszcze nizej czy okaze sie lipa :? skrzynia rowniez Br...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A tak sie prezentuje maly wariat ktory robil spore zamieszanie w polo (nie wrzucalem wczesniej bo okazji nie bylo , to wrzucam) :grin:
Obrazek
Obrazek
No i efekt koncowy gotowej skrzynki , moze jeszcze okleje ja materialem a moze i nie zobaczymy.
Obrazek
Obrazek
Zrobiona tez jest droba strona panela na drzwi pod morelki , gdzies tam na fotce ja widac :grin: . Przy okazji wystrugalem tez skrzynke na wzmaki ktora sobie jak narazie polezy :)
Obrazek
Obrazek
Jak narazie to tyle , najblizsze plany to gwint i moze zestaw odseparowany na przod nieco z wyzszej polki :hehe:
reszta coming soon....
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

pologreentmk moim zdaniem koło świetnie się prezentuje! :) Opowiedz jak na tych oponkach się śmiga? Przymierzam się również do Contiego w 175/55/15.
Wyrzuć tylko ten paskudny zderzak i wrzuć ori szeroki i będzie klasa.
p
pologreentmk
Początkujący
Początkujący

[quote=""pawellini""]pologreentmk moim zdaniem koło świetnie się prezentuje! :) Opowiedz jak na tych oponkach się śmiga? Przymierzam się również do Contiego w 175/55/15.
Wyrzuć tylko ten paskudny zderzak i wrzuć ori szeroki i będzie klasa.[/quote]

Tak wiem ten co jest to samo zlo bedzie szeroki 100% , wpadnie jak polo bedzie jechac do lakiernika :)
Dzieki za dobre slowo , felga jeszcze nie ma dekielka ktore jak nalaze leza bo brak czasu na ich ogarniecie :/
Co do conti to swietne oponki , niby nie sa szerokie ale dobrze trzymaja sie drogi , wczesniej jezdzilem na ventus jeszcze wczesniej na pirelkach , na tych najlepiej sie smiga jak dla mnie :) ciche przede wszystkim.
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

Ventus K102 nadają się tylko do jednego :butcher: nigdy więcej! :grin:
p
pologreentmk
Początkujący
Początkujący

Dawno mnie nie bylo ale troche sie pozmienialo , nie wiele bo czasu i checi nie bylo cos ale cos sie robi :D dlugo nie moglem nabrac checi na dekle no ale w koncu zabralem sie za to i zmodzilem hehe , przy okazji malowania dekli odswierzylem tzw dyfuzor hehe tylnego zderzaka .
Co jak co udalo sie tez ogarnac folie i zrobic halo i tu nie tak jak wszyscy jada z zolcia , u mnie sa blekitne i rozpie***ja system

A tu kilka fotek z aktuala
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wpadl tez po dlugich poszukiwaniach zestawik na przod od rainbow ktory zagra w nowych furtkach juz nie dlugo
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

jak prace nad audio ?
Obrazek
p
pologreentmk
Początkujący
Początkujący

Heja nie bylo mnie sporo czasu ale co by nie rozsiewali plot ze sie nic nie dzieje to maly aktual i kilka fotek :grin:

A wiec tak aktual zwiazany glownie z calkowicie nowym audio , takze Kuba twoja ciekawosc zostanie zaspokojona :grin: Do rzeczy , wiec moze na poczatek co zostalo zakupione
- jednostka glowna , tutaj bez zmian bo mam sentyment do tego radia CLARION DXZ 948
- na przod RAINBOW SLC 265.25 NG
- na tyl subwoofer JL AUDIO 10w1v2
- to co napedza calosc , czyli wzmacniacz 6-chanel RODEK 680A2
- jako srednica POWERBASS S275 CH
- zwrotnice PHASE EVO
- kondensator HOLLYWOOD HCM 1 1F
- rozeta HOLLYWOOD
- kable sygnalowe PRO CON GOLD
- wszelkie okablowanie i akcesoria HOLLYWOOD 25mm2 (masa , zasilanie) , woofery i sub 4mm2 , tweetery , zwrotki i sredniaki 2.5mm2

Tak wiec jak juz wszystko zostalo skompletowane , trzeba bylo zaczac zabawe od podstaw czyli likwidacja poprzedniego okablowania i polozenie nowej instalacji .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejny etap to przygotowanie kickpaneli pod woofery i slupkow pod tweetery . Tu sporo czasu poswiecilem na rzezbe tych elementow ale po kilku a wlasciwie kilkunastu godzinach zabawy ze szpachla i zywica wyszlo cos takiego ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

... wyszlo calkiem zacnie i solidnie , udalo sie uzyskac jakies 8L i ustawic woofer tak by gral delikatnie ku gorze a nie w nogi , tweeter rowniez zostal ukierunkowany tak aby cala scena byla na wysokosci uszu sluchacza i punkt 0 spotykal sie mniej wiecej na srodku auta czyli gdzies w okolicach przednich zaglowkow .

Kolejnym etapem przebudowy audio byla zabudowa bagaznika . Tutaj podszedlem klasycznie do tematu wiec zostala podniesiona podloga bagaznika na tyle aby schowac pod nia to co ww , jedyne co to zostal wyeksponowany wzmacniacz . Co do skrzynki pod suba tu tak jak pisalem wyzej "klasycznie" , czyli pudlo luzem ktore zawsze mozna wyjac przy jakims transporcie :) Ze skrzynka bylo sporo zabawy gdyz zaczalem od litrzau 25L stopniowo zmniejszajac jej objetosc by docelowo trafic w ten najciekawszy litraz w ktorym JL spisze sie najciekawiej i po kilku dniach skrzynka ostala sie na 19L . Kilka fotek z przebiegu prac ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po niekad wszystko zostalo poskladane do kupy wiec czas bypo popracowac nad efektem wizualnym calosci , od razu zaznaczam ze niekture elementy nie sa jeszcze do do konca skonczone z braku czasu nie stety ale po woli zblizamy sie do konca z detalami i kilkoma elementami instalacji czyli kondensatora i sredniakow jak i zwrotnic . Nie przedluzajac kilka fotek juz prawie z ukonczonych prac :)

Back...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Front...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak wiec audio poskladane etc wszystko spiete gra i buczy . I tak woofer spiety aktywnie , tweetery spiete na zwrotce phase evo , sub jak wiadomo mostek , pozostal sredniak ale tu bede potrzebowal jakiejs zwrotki lub jakiegos dodatkowego pieca , nad tym sie jeszcze zastanawiam , niby zwrotka w radiu jest ale nie bede robil przypalu i pedzil sredniaka radiem :D Dzis cala zabawa polegala na strojeniu wszystkiego , uff kilka godz ale udalo sie jakos to ogarnac choc do konca jeszcze nie ogarniete czasowki ale mysle ze jakos to pujdzie . System na ta chwile jest pociety nastepujaco ...
sub 40Hz 12db oct
woofer dól 63Hz 12db oct , gora 1.6 khz 12 db oct
tweeter 6.3 khz 12db oct
Na to chwile gra w miare zadowalajaco brakuje srednicy ale do ogarniecia , no i pierwsze ciecia wiec napewno beda korekty juz niewielkie . Rodek na gainie ukrecony na polowe , natomiast z radia na -3 .

Podsumowujac system zagral tak jak chcialem czyli bardziej w SQL i z czego jestem zadowolony , przeszlo mi juz dawno granie na basie ze najpier mnie slysza potem widza :D trzeba sie rozwijac i isc w strone jakosci i cieszyc sie jakoscia w trasie a nie bulem glowy po basowaniu .

Pjona
i
inco
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: inco »

fajnie to wszystko ogarniasz, mam jednak dwa pytania. Zwrotki masz aktywne czy tniesz z radia? no i jaka jest przyczyna tak wysokiego cięcia tw? nie czujesz dziury ?
Mała pasja, często staje się początkiem drogi do spełnienia marzeń.
indywidualizm nie polega na udawaniu zielonego :D
Awatar użytkownika
damianese
Początkujący
Początkujący

Post autor: damianese »

będziesz kładł wygłuszenie?
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

Postarałeś się,dobrze i solidnie to wygląda .
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N”