Heja nie bylo mnie sporo czasu ale co by nie rozsiewali plot ze sie nic nie dzieje to maly aktual i kilka fotek
A wiec tak aktual zwiazany glownie z calkowicie nowym audio , takze Kuba twoja ciekawosc zostanie zaspokojona

Do rzeczy , wiec moze na poczatek co zostalo zakupione
- jednostka glowna , tutaj bez zmian bo mam sentyment do tego radia CLARION DXZ 948
- na przod RAINBOW SLC 265.25 NG
- na tyl subwoofer JL AUDIO 10w1v2
- to co napedza calosc , czyli wzmacniacz 6-chanel RODEK 680A2
- jako srednica POWERBASS S275 CH
- zwrotnice PHASE EVO
- kondensator HOLLYWOOD HCM 1 1F
- rozeta HOLLYWOOD
- kable sygnalowe PRO CON GOLD
- wszelkie okablowanie i akcesoria HOLLYWOOD 25mm2 (masa , zasilanie) , woofery i sub 4mm2 , tweetery , zwrotki i sredniaki 2.5mm2
Tak wiec jak juz wszystko zostalo skompletowane , trzeba bylo zaczac zabawe od podstaw czyli likwidacja poprzedniego okablowania i polozenie nowej instalacji .
Kolejny etap to przygotowanie kickpaneli pod woofery i slupkow pod tweetery . Tu sporo czasu poswiecilem na rzezbe tych elementow ale po kilku a wlasciwie kilkunastu godzinach zabawy ze szpachla i zywica wyszlo cos takiego ...
... wyszlo calkiem zacnie i solidnie , udalo sie uzyskac jakies 8L i ustawic woofer tak by gral delikatnie ku gorze a nie w nogi , tweeter rowniez zostal ukierunkowany tak aby cala scena byla na wysokosci uszu sluchacza i punkt 0 spotykal sie mniej wiecej na srodku auta czyli gdzies w okolicach przednich zaglowkow .
Kolejnym etapem przebudowy audio byla zabudowa bagaznika . Tutaj podszedlem klasycznie do tematu wiec zostala podniesiona podloga bagaznika na tyle aby schowac pod nia to co ww , jedyne co to zostal wyeksponowany wzmacniacz . Co do skrzynki pod suba tu tak jak pisalem wyzej "klasycznie" , czyli pudlo luzem ktore zawsze mozna wyjac przy jakims transporcie

Ze skrzynka bylo sporo zabawy gdyz zaczalem od litrzau 25L stopniowo zmniejszajac jej objetosc by docelowo trafic w ten najciekawszy litraz w ktorym JL spisze sie najciekawiej i po kilku dniach skrzynka ostala sie na 19L . Kilka fotek z przebiegu prac ...
Po niekad wszystko zostalo poskladane do kupy wiec czas bypo popracowac nad efektem wizualnym calosci , od razu zaznaczam ze niekture elementy nie sa jeszcze do do konca skonczone z braku czasu nie stety ale po woli zblizamy sie do konca z detalami i kilkoma elementami instalacji czyli kondensatora i sredniakow jak i zwrotnic . Nie przedluzajac kilka fotek juz prawie z ukonczonych prac
Back...
Front...
Tak wiec audio poskladane etc wszystko spiete gra i buczy . I tak woofer spiety aktywnie , tweetery spiete na zwrotce phase evo , sub jak wiadomo mostek , pozostal sredniak ale tu bede potrzebowal jakiejs zwrotki lub jakiegos dodatkowego pieca , nad tym sie jeszcze zastanawiam , niby zwrotka w radiu jest ale nie bede robil przypalu i pedzil sredniaka radiem

Dzis cala zabawa polegala na strojeniu wszystkiego , uff kilka godz ale udalo sie jakos to ogarnac choc do konca jeszcze nie ogarniete czasowki ale mysle ze jakos to pujdzie . System na ta chwile jest pociety nastepujaco ...
sub 40Hz 12db oct
woofer dól 63Hz 12db oct , gora 1.6 khz 12 db oct
tweeter 6.3 khz 12db oct
Na to chwile gra w miare zadowalajaco brakuje srednicy ale do ogarniecia , no i pierwsze ciecia wiec napewno beda korekty juz niewielkie . Rodek na gainie ukrecony na polowe , natomiast z radia na -3 .
Podsumowujac system zagral tak jak chcialem czyli bardziej w SQL i z czego jestem zadowolony , przeszlo mi juz dawno granie na basie ze najpier mnie slysza potem widza

trzeba sie rozwijac i isc w strone jakosci i cieszyc sie jakoscia w trasie a nie bulem glowy po basowaniu .
Pjona