[6N] Wymiana podświetlenia kontrolek

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

ja tam wszystko zostawiam w ori kolorze :) wczoraj wlutowalem w przełącznik podgrzewania szyby zieloną dziś w przełącznik świateł. Zamieniłem tą żarówkę z zielonym czapkiem na diodę 3mm 12 v plus rezystor 560 omowy chyba... - nie mogę jeszcze sprawdzić bo za jasno ;(...... ;) Niedługo zamawiam podświetlenie pokręteł też zestaw zielony z środkowym czerwono niebieskim i wskaźnikami albo czerwonymi albo zielonymi... Zastanawiam się nad zmianą podświetlenia zegarów z zielonego na białe i pomalowanie czerwoną farbą wskazówek ale to tylko plan... ;)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Każdy wybiera kolorystykę według swojego gustu. Mi się podoba niebieski i w takim kolorze będzie większość. Niektóre szczegóły będą czerwone.
Mój zestawik już do mnie jedzie. Wybrałem wersje kolorystyczna nr 6 (niebiesko-czerwony). Włącznik świateł będzie niebieski a pokrętło czerwone. i tak samo w reszcie włączników.
Licznik również będzie w barwach niebiesko-czerwonych. Całość niebieska, kierunki na czerwono i wskazówki czerwone (i wcale nie trzeba ich malować :) ).
Zerknij na link poniżej a sam sie przekonasz:
http://www.kampfkeks.com/Tacho_Zeiger.html
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

ja mam stary licznik :) ciekawe czy są w oryginale tam jakieś żaróweczki ? poza tym wiesz ja wiem że każdy robi kolorystykę jak mu się podoba, ja mam zieloną "połówkę" :D i dlatego zostawiam na zielono ori :) Hmmmm właśnie popatrzyłem jak wyszło te dzisiejsze moje modzenie i mizernie chyba... podświetla tylko 2 znaczki ta dioda.... będzie trzeba pomyśleć o smd i każdy znaczek oddzielnie podświetlić.
Kedy ?

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""kolosensei""]ja mam stary licznik[/quote]
No to zmienia postać rzeczy :)
[quote=""kolosensei""]podświetla tylko 2 znaczki ta dioda.... [/quote]
Spiłuj ja trochę na czubku, jak radził ktoś gdzieś wcześniej, to będzie bardziej rozpraszała światło. Amoże światłowód coś nie halo? Umnie oryginalna żaróweczka (ta z kapturkiem) bardzo dobrze oświetla całość.
E
Erda 450
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Erda 450 »

Ja zrobiłem sobie podświetlanie od świateł,ale coś jest nie tak,bo gdy przekręcę kluczyk diody świeca,lecz gdy włączę światła mijania,gasną,coś spieprzyłem,ktoś wie co zle zrobiłem?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Możliwe że odwrotnie wlutowałeś diodę. Generalnie po przekręceniu kluczyka powinno się włączyć tylko podświetlenie pokrętła, a po włączeniu świateł postojowych lub mijania powinno włączyć się podświetlenie reszty przełącznika, podświetlenie lilcznika oraz inne włączniki i podświetlenie pokręteł nawiewu.
Wyżej jest stronka z manualem (po niemiecku) ale i na początku tego tematu jest opis jaką nogę gdzie przylutować. (Aczkolwiek ta niemiecka stronka jest lekko dokładniejsza :) )
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Erda 450 Gdzie podłączyłeś podświetlenie?
Całe podświetlenie deski świeci się po włączeniu świateł.
Najlepszym punktem jest podłączenie wszystkich diod do jednej z oryginalnych "żarówek" we włączniku. Sprawdź czy nie powstaje gdzieś zwarcie.

ps. jest jeszcze ta stronka http://coolchip.co.funpic.de/cc2/index. ... htschalter - użyłem tej metody
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

kolosensei ja też mam stary typ licznika i podświetlenie zmieniłem na białe. Kupiłem na allegro "oryginalne" podświetlenie na diodach. Jest to 18cm pasek z pleksy czy coś podobnego a w tym kilkanaście białych diód. Montuje się w miejsce gdzie są zarówki tzn pod tym białym plastikiem który można wyciągać i świeci super cały licznik. Do tego niebieskie diody z oprawkami na 12v w miejsce lcd bez wyciągania tej zielonej foli która tam jest i świeci ładnym morskim kolorem :)
E
Erda 450
Raczkujący
Raczkujący

Wczesniej swiecilo poprawnie,ale przy zakladaniu ostatniej diody zrobilo mi sie zwarcie i możliwe ze plytka jest "rozstrojona"potrzebuje nowa plytke.
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

conan
proszę o zdjęcia licznika - kolosensei@o2.pl :) Przed chwilą zakończyłem prace nad włącznikiem świateł - pokrętło na czerwono i 3 diody led 3mm zielone na około ogólnie mi się podoba :) jak będę mieć aparat zrobię foty. Teraz tak myślę czy nie robi wszystkie w koncepcji - czerwony wskaźnik, zielony na około tj

czerwone wskazówki zegarów - zielony ori licznik
czerwony przełącznik świateł - zielone podświetlenie na około
czerwone 3 wskaźniki nawiewów - zielone wiadomo na około :D tylko środkowy na czerwono niebiesko :)

Co wy na to? :>
Kedy ?

Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

kolosensei
Mam propozycję.
Jeżeli zielone to z białym lub żółtym. Popróbuj w jakimś gimpie.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

czaja454
Artpolo
Trochę mnie zaskoczyliście reakcją - szczerze to nie wiem co macie na myśli.... Widzieliście jak to wygląda czy jak? bo nie rozumiem. Poza tym mogę spróbować gimpować czy coś ale to jednak nie będzie ten sam kolor co dioda w rzeczywistości. Zrobię dziś zdjęcie mojej wczorajszej pracy i sami zobaczycie. Jak już pisałem wcześniej chce zostawić w ori kolorze tj zielonym tylko zmienić małe szczególiki które nadadzą smaczku. Wydaje mi się że to co robie właśnie ku temu idzie :)
Kedy ?

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

No porostu jestem w stanie sobie to wyobrazić i nijak zielono-żółty pasuje do czerwonego. Oczywiście wg. mnie. Jak pisałem o gustach się nie dyskutuje.
OK. Wrzuć foty to może zmienie zdanie :)
Fakt, na żywo może wyglądać inaczej. Zobaczymy

Z drugiej strony to tak czytam i dopiero ogarnąłem, że ty chyba masz stary licznik??
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

[quote=""czaja454""]Z drugiej strony to tak czytam i dopiero ogarnąłem, że ty chyba masz stary licznik??[/quote]
Chyba na pewno ;) wieczorem będą zdjęcia :)

oto i owo zdjęcie

Obrazek

Troche słabo wyszło podświetlenie górnej części - zauważyłem podczas robienia zdjęcia ale wydaje mi się że dobrze ustawię jeszcze diodę i będzie gitesik, jakość niestety telefonowa.
Kedy ?

E
Erda 450
Raczkujący
Raczkujący

u mnie po przerobieniu wygląda tak :cool: zastosowałem zupełnie inna i prostsza metodę,nie takie jak opisywano na forum,użyłem tylko 3 diód.Jak ktoś jest chętny na taki wygląda,piszcie na PW to powiem co i jak.

http://img248.imageshack.us/i/aaaspw.jpg/
Zablokowany

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”