Witam Panowie.Posiadam Polo 1.4 Diesla 92 r. i przymierzam się do zmiany silnika.Orientujecie się może jaki wsadzić ,żeby pójść po najmniejszej linii oporu??Głównie chodzi o ożywienie ,a niekoniecznie o zwiększenie mocy.Chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem dlatego pytam o rady fachowców .Czekam na odpowiedzi i z góry dzięki.
A ja mam takie pytanko 1.3nz i 1.3 3F mają taką samą instalacje elektryczną? a różnią się tylko komputerem czy czymś jeszcze? Głowica w 1.3 nz i 3f ma jajowaty dolot czy okrągły tak jak mono wtrysk?
Niestety różnie się trochę te instalacje, nz to digijet a 3F to digifant. w 3f-ie przeustnica jest na 3 piny w nz na 2 piny, aparaty zapłonowe są inne, 3F i nz mają taką samą czapę na przepustnice http://imageshack.us/photo/my-images/89/p1010699q.jpg/ o taką
[quote=""grzesznik55""][quote=""grzesznik55""]a jak wygląda swap 3f-a na 1.6 abu?? co trzeba zmienić oprócz silnika?[/quote]
swap z 3f na abu
jak dobrze poczytałem to tak:
silnik 1.6 abu z całym osprzętem
wiązka 1.3AAV, komputer z 1.8 ABS albo RP, wtrysk z RP.
rozrusznik z 1.4d
linka do przepustnicy z vento 1.8
pompa 1,2bar bo w 3f jest 3bar
skrzynia z 3f
czy rozrusznik może być z 3f-a?
alternator także?
może jeszcze coś pominąłem ;-)[/quote]
linki przepustnicy nie trzeba wymieniać z Vento, może zostać oryginalna. zamieniasz tylko ten plastik czarny do którego wchodzi linka przy monowtrysku na ten ze starego silnika,
rozrusznik nie może być z 3f... ani z aav, ani z abd, te rozruszniki mają moc 0,8 kW a z diesla ma 1,2 kW
alternator może pozostać stary
Witam wszystkich !
Jest to mój pierwszy post na tym forum i jak się zapewne domyślacie mam pare pytań:) Mam nadzieje że uzyskam na nie odpowiedzi.
Otóż miałem rok temu polówkę 86c2f 90' 1.0 na mono, skrzynia 4. Autko super ale niestety rdza go zjadała coraz bardziej i musiałem się z nim rozstać. Na chwilę obecną chciałbym ponownie nabyć takie oto auto. Oczywiście po lifcie i w benzynie na monowtrysku. Przymierzam się zatem do swapu silnika i zbieram info na ten temat. Wiem iż najmniej problematycznym swapem będzie na 1.6 ABU z golfa. Planuje także małe modyfikacje silnika itp. by choć troszkę podnieść jego parametry. Wiem że ABU nie jest rozwojowy zbytnio ale zawsze można spróbować. Chce zrobic ogólny przeglad silnika, pewnie jakiś mały zapobiegawczy remont. Dodatkowo: splanowanie głowicy, wał korbowy z silnika 1.3 3f, koło zamachowe z 1.0 lub 1.3, komputer z 1.8 ABS, wtrysk z 1.8 RP, skrzynia biegów z 1.0 lub 1.3. To co chce uzyskać to ok 8s/100 , jeśli da się jeszcze troszkę szybciej to się nie pogniewam:) Ogólnie najbardziej interesuje mnie przyspieszenie auta. Moc i prędkość max. jest dla mnie drugorzędną sprawą. Chodzi mi o to czy da się zrobić takie osiągi przy rozsądnej cenie i oczywiście spalaniu. Auto będzie zwykłym dupowozem do wszystkiego- do roboty, na wakacje, wypady za miasto...
A teraz pytanka:)
1. Czy takie mody wystarczą na 8s/100 ?? Jeśli nie to czy można jeszcze coś zrobić za rozsądne pieniądze?
2. Która skrzynia będzie najlepsza w moim przypadku? jeżdżę 60% trasa, 40% miasto, chodzi mi o przełożenia, spalanie itp ?
3. Jaka jest różnica wagi między coupe a pseudo combi? wiem że tu też chodzi o wyposażenie i silniki ale tak orientacyjnie?
4. Czy lepiej kupić silnik droższy ale pewniejszy czy troszkę tańszy? bo i tak nastawiam się na jego przegląd i wymianę zuzytych części.
5. Jak wyglada sprawa awaryjności samochodu po takich modyfikacjach?
6. No i oczywiście koszty:) wiem że silnik ok 500zł, ale ile wałek? komp i wtrysk? itp?
Czy silnik 1.4 16v AFH 101 KM z polo 6n z klimą wejdzie do polo 86c? Bez przeróbek? Poza przeróbką by dać większą chłodnice.
Wsadzał może ktoś środek -deske rozdzielczą - do 86c z 6n przed liftem?
No deski tak do końca nie chciałbym wymieniać, ale jakoś musiałbym ją zmodyfikować, żeby umieścić chociażby klimę na niej, być może jakoś bym zaadoptował sam panel pokręteł z passata b4, czy tam polo 6n.
Bo klima musi być. Bez tego nie zamierzam bawić się w swapa jakiegokolwiek.
Co do elektryki, no to wiadomo. Niestety trzeba będzie kłaść całą od nowa, no aleee efekt potem będzie.
marian czytałem że kiedyś miałeś problem z przekaźnikiem pompy paliwa? jak to rozwiązałeś? jestem w trakcie swapa na abu, silnik już jest zamontowane ale nie uruchamia się pompa paliwa, podpiąłem pompę na krótko z przekaźnika do akumulatora i pompa tykła za 2sek i wyłączyła się, próbowałem drugi raz i nic, przekaźnik tyka, który bezpiecznik odpowiada za pompę? czy jest możliwe że spaliłem pompę?
[quote=""grzesznik55""]marian czytałem że kiedyś miałeś problem z przekaźnikiem pompy paliwa? jak to rozwiązałeś? jestem w trakcie swapa na abu, silnik już jest zamontowane ale nie uruchamia się pompa paliwa, podpiąłem pompę na krótko z przekaźnika do akumulatora i pompa tykła za 2sek i wyłączyła się, próbowałem drugi raz i nic, przekaźnik tyka, który bezpiecznik odpowiada za pompę? czy jest możliwe że spaliłem pompę?[/quote]
tak problem z przekaźnikiem i pompą rozwiązany, teraz jest inny problem:
1. pompa paliwa w moim z 3f jest 3bar i zalewała mi wtrysk, jak dałem nową 1.2bar to paliwa nie podaje, nawet w przewodach przy wtrysku nic,
[quote=""grzesznik55""][quote=""grzesznik55""]marian czytałem że kiedyś miałeś problem z przekaźnikiem pompy paliwa? jak to rozwiązałeś? jestem w trakcie swapa na abu, silnik już jest zamontowane ale nie uruchamia się pompa paliwa, podpiąłem pompę na krótko z przekaźnika do akumulatora i pompa tykła za 2sek i wyłączyła się, próbowałem drugi raz i nic, przekaźnik tyka, który bezpiecznik odpowiada za pompę? czy jest możliwe że spaliłem pompę?[/quote]
tak problem z przekaźnikiem i pompą rozwiązany, teraz jest inny problem:
1. pompa paliwa w moim z 3f jest 3bar i zalewała mi wtrysk, jak dałem nową 1.2bar to paliwa nie podaje, nawet w przewodach przy wtrysku nic,[/quote]
znowu kolejny problem:
na wtrysku od 1.8abs gdzieś cieknie paliwo u spodu przy kolektorze pełno paliwa, czyżby uszczelka( gruba guma) od abu nie pasuje pod wtrysk od abs-a?