[9N] wiązka w bagażniku - ktoś coś motał

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[9N] wiązka w bagażniku - ktoś coś motał

Post autor: Witek6935 »

Witam
Zgłaszam się do Was z problemem, ciekawostką, której dopiero dzisiaj się dopatrzyłem. Podczas odkurzania samochodu, wyjąłem z uchwytu gaśnicę. Potem odkurzając przez przypadek odchyliłem wykładzinę w bagażniku po lewej stronie. Odchyliłem ją całkiem i ujrzałem coś takiego:
ObrazekObrazekObrazek

Od razu widać, że ktoś tutaj wykazał się swoją inwencją twórczą. Z tego co zdążyłem wydedukować, ktoś kiedyś rozwalił czarną wtyczkę/złączkę będę od strony lampy - idącą najprawdopodobniej do klapy bagażnika. Potem, żeby jednak kabelki się ze sobą łączyły, polutował je z kabelkami po drugiej stronie wtyczki...
Rzecz w tym, że po stronie wtyczki, która się zachowała, jest 5 przewodów i jest 5 pinów we wtyczce. Tymczasem, ktoś przylutował tylko 4 białe kabelki. Co się stało z jednym brakującym, nie mam pojęcia... Najgorsze jest to, ze wszystkie kabelki po stronie klapy mają białą izolację...

Mam do Was prośbę - czy ktoś może dysponuje jakimś schematem, który byłby w stanie wyjaśnić, za co jest odpowiedzialna ta czarna wtyczka? Czy mógłby ktoś zobaczyć w swoim aucie, ile do tej wtyczki ma doprowadzonych białych przewodów?
I jeszcze inne pytanie-prośba. Czy może ktoś byłby skłonny, żeby wypiąć tą wtyczkę czarną, i zobaczyć po tym co przestanie działać? :)
Chciałbym wiedzieć, bo u mnie nie działa kontrolka klapy bagażnika. Podejrzewam, że tutaj tkwi przyczyna. Ponadto VAG wyrzuca mi ciągle błąd słabym sygnale z zamka klapy. Podejrzewam, że po odłączeniu tej wtyczki, nie będzie działał zamek tylnej klapy i właśnie kontrolka klapy bagażnika, jednak chciałbym się upewnić...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Po odłączeniu nie działa zamek :) Poszukam schematu ktory pin jest od czego bo mam go gdzies na dysku oraz zrobie dokładne foty co i jak jest u mnie :)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""Mati_9N""]Po odłączeniu nie działa zamek :) Poszukam schematu ktory pin jest od czego bo mam go gdzies na dysku oraz zrobie dokładne foty co i jak jest u mnie :)[/quote]
A działa kontrolka otwartej klapy bagażnika? Też pewnie nie?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Witam
Dzisiaj miałem trochę czasu, więc zabrałem się za te kabelki. Zdjąłem tapicerkę tylnej klapy, wziąłem miernik w rękę i sprawdzałem przejście pomiędzy końcami przewodów i wtyczką. Okazało się, że przewody wiązki w klapie mają takie same kolory izolacji co przewody we wtyczce po stronie samochodu - białą izolację mają tylko przewody od tej rozwalonej wtyczki do klapy - przejście z klapy do samochodu. Rzeczywiście, z klapy wracają tylko 4 przewody (zasilanie siłownika zamka; przewód od styku klamki (zamknięcie obwodu powoduje wyzwolenie siłownika) i dwa przewody od krańcówki. O ile jeden był podpięty poprawnie, o tyle drugi był źle przylutowany. Gdy podpiąłem go poprawnie (wg koloru izolacji) ujrzałem coś takiego:
Obrazek
:)
Niestety, wtedy jednocześnie przestała działać lampka bagażnika. Domyśliłem się, że dwa kabelki we wtyczce w samochodzie (oba masowe) muszą być zwarte ze sobą. Gdy tak zrobiłem, działa i lampka i kontrolka :) Nie podłączałem jeszcze VAGa żeby sprawdzić, czy nie będzie już wyskakiwał błąd zamka bagażnika, ale podejrzewam że wreszcie nie :)
i
irekk
Początkujący
Początkujący

Post autor: irekk »

Na tych białych kabelkach co idą wiązką do klapy są nadrukowane numerki , każda końcówka ma swój numer.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”