Glosniki - Podszybie

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
luzykrk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: luzykrk »

Witam, w swoim polo zamontowałem ostatnio audio. Wszystko gra ok, ale po ok 5 minutach zaczynają się strasznie grzać kable chinch co jest bardzo dziwne. Kabel zasilający plus normalnie podłączony do akumulatora nie grzeje się w ogóle. Kabel minus podłączony do karoserii ( śruba od mocowania klamry pasów z tyłu ) nie grzeje się również w ogóle. Po dłuższym graniu z wzmacniacza zaczyna się delikatnie kopcić, aczkolwiek działa normalnie. Był sprawdzany u osoby zajmującej się naprawą takich rzeczy i wszystko działa normalnie. Co może być przyczyną grzania się owych kabli? czy może być jakieś przebicie w aucie?
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

zabrakło takich informacji jak:
1. jakie radio
2. jaki wzmacniacz
3. jakie kable rca
4. w jaki sposób jest realizowane połączenie między radiem a wzmakiem
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

sprawdzane na włączonym czy wyłączonym silniku ?
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Jak dla mnie - ewidentnie po kablach sygnałowych idzie stałe napięcie. Posprawdzaj woltomierzem napięcia na chinchach. Jak bedziesz miał 12V to będzie wiadomo co uwalone.
l
luzykrk
Raczkujący
Raczkujący

więc:
radio: kenwood kdc-w3041
wzmacniacz: kupiony na allegro, podobno firmy sony, dokładny model nie jest znany, niby ma 2000w, a rms 800. ( tutaj również w tej sprawie miałem konflikt ze sprzedającym ale to nie jest istotne)
kable: zestaw kabli kupiony w feuvert`cie nie znam marki. Przekrój (+/-) po 10mm^2. , chinche były również w tym zestawie. Kabel sterujący jest razem z nimi ( w jednym oplocie jakby ).

.między radiem a wzmakiem idzie normalne połączenie przez chinche plus ten kabel sterujący ( jeśli o to chodzi, bo trochę nie rozumiem ostatniego punktu )

.sprawdzone na wyłączonym silniku.

.jeśli w kablach chinch będzie napięcie 12v to znaczy, że kabel sterujący jest źle podpięty czy jak?

byłbym zapomniał.

wzmacniacz ma 4 kanały, myślę że to też jest istotna informacja.
Ł
ŁukaszSTK
Newbie
Newbie

Post autor: ŁukaszSTK »

Witam. Nie dawno kupiłem Polo ale mam problem z ca. Mianowicie kabelki z kostki są wypięte. Mógłby ktoś wytłumaczyć jaki kolor kabelka włożyć do jakiego numeru? Mam 4 kable, niebieski, niebiesko brązowy, czerwony i czerwono brązowy.

Polo 6n 1999r.
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

luzykrk widzę, że nic nie niewielkie pojęcie masz na temat CA i podstaw CA, jest tego w sieci od groma i polecam zajrzeć, tak na przyszłość.
Wracając do kabla sterującego czyli remote, służy on do wzbudzania wzmacniacza. Wpina się go najczęściej do niebieskiego kabelka w kostce radiootwarzacza - ten kabel opisany jest jako remote, antenne. W bardziej rozbudowanych radioodtwarzaczach, można wpiąć się w niebiesko-biały - wtedy mamy możliwość wyłączenia wzmacniacza z poziomu samego radia.
W skrócie wpinasz kabel sterujący w niebieski kabel w kostce radioodtwarzacza. Włączasz radio, włącza się wzmacniacz, wyłączasz radio, wzmacniacz również się wyłącza.

Mam nadzieję, że o to Ci chodziło, bo szczerze mówiąc tak chaotycznie napisałeś, że nie wiem po co mierzyłeś napięcie na chinchach i po co szukałeś na nich napięcia...

Jeszcze tylko kwestia mocy wzmacniacza. Poczytaj co to jest moc PMPO i moc RMS. Dodatkowo poszukaj informacji na temat bezpiecznika/bezpieczników we wzmacniaczach w zależności od posiadanej mocy. Nie będziesz się musiał wykłócać ze sprzedawcami, skoro i tak się nie znasz ;)

Wystarczy w google wpisać proste hasła typu "bezpiecznik a moc wzmacniacza". Wszystko na wyciągnięcie ręki.

ŁukaszSTK dwie sekundy z google:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1992919.html

http://www.audiobas.pl/opis_kostki_iso.html
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
l
luzykrk
Raczkujący
Raczkujący

Nie jestem specem w ca. Ale jakies pojecie mam. Widze natomiast ze Ty masz duze pojecie wiec moze po prostu wytlumaczysz mi dlaczego grzeja mi sie kable typu chinch ? Skoro tylko o to chodzi w moim problemie. Pozdrawiam.
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""luzykrk""]Nie jestem specem w ca. Ale jakies pojecie mam. Widze natomiast ze Ty masz duze pojecie wiec moze po prostu wytlumaczysz mi dlaczego grzeja mi sie kable typu chinch ? Skoro tylko o to chodzi w moim problemie. Pozdrawiam.[/quote]

Zmień(czyt.kup) inne (lepsze) kable sygnalowe,te z zestawów czasem są beee.Jeśli to nic nie da szukamy dalej.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
rekos
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rekos »

Jakiego masz czincza?
Ze "sterowaniem" po środku ?
l
luzykrk
Raczkujący
Raczkujący

tak dokładnie tak. Problem rozwiązany. Zmieniłem radio i wszystko gra.
Awatar użytkownika
krystek
Newbie
Newbie

Post autor: krystek »

Witam, mam problem a mianowicie, posiadam w moim polo w drzwiach głośniki boschmann 100 W, radio kenwood, oraz subwoofer aktywny nie wiem jakiej firmy, i jakiej mocy ale przypuszczam ze 200-300 W to max.
Problem 1 - głośniki w drzwiach gdy podgłoszę charczą i nie ma w ogóle basu, grzebałem trochę w ustawieniach radia i zero poprawy a w innym samochodzie grają dobrze.
Problem 2 - podczas postoju subwoofer gra znakomicie a podczas jazdy czasami gra a czasami nie, gdy np wjadę w dziurę na chwilę się załączy.
Pomoże ktoś? Dodam że jestem zielony z tego działu.
Awatar użytkownika
gulczas783
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gulczas783 »

Jeśli chodzi o subwoofer to będziesz miał problem z kablami polaczeniowymi skoro przy wybojach przerywa grać to moze być to ;)
Awatar użytkownika
rekos
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rekos »

1. Głośniki raczej do zutylizowania... Wyciągnij je i zobacz jak grają. Głośniki 2-drożne ?
2. Zobacz/popraw masę i resztę kabli.
Awatar użytkownika
krystek
Newbie
Newbie

Post autor: krystek »

Tak, głośniki są 2 drożne i przełożone do kolegi samochodu grają dobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”