[6R] Oświetlenie bagażnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

[6R] Oświetlenie bagażnika

Post autor: kar01 »

Witam forumowiczów!
Jakieś 2-3 tygodnie temu zauważyłem dziwną rzecz, z którą nie chce mi się jechać do ASO ze względu na brak czasu. Mianowicie po otwarciu bagażnika jego lampka nie zapala się od razu. Czasem zapala się po 1-2 sekundach, ale czasem po 10 czy nawet po około 30! Dziwna sprawa. Początkowo myślałem że może coś nie styka przy samej żarówce, więc wyjąłem tę 'kieszeń' ale wszystko było w porządku. Na wszelki wypadek przedmuchałem (choć właściwie nie wiem po co) ale bez żadnego rezultatu... Myślę, że to nie sprawa żarówki, ponieważ jak już się zapali, to świeci normalnie. Kwestia jest jeszcze taka, że być może (choć to bardzo mało prawdopodobne, jakiś może 1% szans) jest tak od nowości w tym aucie i ja po prostu tego nie zauważyłem, choć jak mówię, wątpię w tę wersję- auto mam już od listopada 2009 więc bym zauważył. Ma ktoś jakieś pomysły co może się dziać? Z góry dzięki za pomoc!
Pozdr.
Obrazek
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Pewnie coś nie odbija i żarówka sie od razu nie zapala Nawala coś z elektryką Udaj sie do ASO bo 30 sekund czekać by światło zapaliło to stanowczo za długo :eek:
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

No chyba będę musiał tak zrobić.... :/ A i w ASO się pewnie naczekam z godzinę najmarniej, czego chciałem uniknąć...
Obrazek
i
irekk
Początkujący
Początkujący

Post autor: irekk »

Sprawdz czy zamek maski działa prawidłowo , tam znajduje sie mikrostyk włączający światło w bagażniku.
Łatwo to sprawdzić , przy otwartej tylnej klapie zablokuj zamek tak jakbyś zamykał klapę (np. przy pomocy śrubokręta) a następnie otwórz klamką i obserwuj czy zamek otwiera się bez oporu i zapala światło.
Awatar użytkownika
LameBoy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: LameBoy »

może ma ktoś sugestię, albo wgląd do manuali fabrycznych gdzie szukać problemu?
Zdaje się że mam to samo, tj bagażnik się otwiera, światło się nie zapala, po chwili jednak zaskakuje. Aktualnie już dawno nie widziałem, żeby zaskoczyło, czyli jak mniemam, przełącznik zapiekł się w pozycji "off" . Problem, który mam to taki, że zespół zamka jest całkiem szczelnie zabudowany. Mam plan spryskać go jakimś smarem na bazie silikonu w nadziei, że odpuści samo.
Nie mam po prostu wglądu tam, jeśli ma ktoś jakiś schemat VW jak wygląda zespół tego zamka, i gdzie np wepchnąć tak śrubokręt czy inne narzędzie, żeby o ten konkretny czujnik zahaczyć, byłoby super. Szukanie rzeczy w bagażniku po ciemku to kiepska sprawa, szukanie przełącznika w zabudowanym zamku, nie wiedząc gdzie dokładnie jest także ;)
Z góry dzięki i pozdrawiam
Lame
"3,5 czy 3,8 sek do 100km/h i tak i tak się zesrasz z wrażenia, więc po co przepłacać jak to szybsze auto jest zazwyczaj dwa razy droższe..." ;)
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Post autor: ppprokurator »

Ja mam to samo. Zgłoszone na gwarancji, uznali że to wiązka. Wymienili całą wiązkę, nawet pół wnętrza w tym celu rozbierali, ale problem nie zniknął.

Z tego co czytałem gdzieś indziej, to najczęściej wina zamka, tak jak piszesz LameBoy ;)
Obrazek ;)
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Mi w ASO na gwarancji wymienili cały zamek, teraz odpukać hula od roku aż milo.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Mi niestety problem wyskoczył po gwarancji, i też diagnoza - zamek. Próby "rozruszania" dają tylko chwilowy efekt. Tak samo, światło się zapalało po jakimś czasie.

Kod części: 6R0 827 505B 9B9, cena ok. 180 brutto, z tego, co widziałem w ETCE, od niedawna stosuje się nowy zamek z końcówką 9B9., więc może coś poprawili.
Obrazek
Awatar użytkownika
Franek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Franek »

9B9 to kod koloru w tym wypadku czarny nr czesci VW wyglada tak np: 6R0 XXX XXX Y ABC

gdzie 6R0 to kod modelu lub oznaczenie czesci silnikowej

XXX to miejsce pochodzenia np. 1XX to silnik 9XX to elektryka 8XX nadwozie itp.
XXX kolejny numer
Y to index np. A ,BA itp.
ABC to kod koloru wystepuje on przy niekturych czesciach
***Chip Tuning***Dpf***Elektronika samochodowa***

Aktywacja testu wskazówek tak jak w GTI

-końcówka wydechu GTI
-gril hoghline
-led tablicy rejestracyjnej
-tempomat
-MFA
-parktronic ori. -kierownica multifunkcyjan
T
Twoje-Dywaniki
Newbie
Newbie

Post autor: Twoje-Dywaniki »

Koledzy przy takim problemie mając zamek za wierzchu przy odrobinie manualnej sprawności można często naprawić to samemu jeśli tylko jest możliwość wyjęcia tego mikrostyku z zamka to taki nowy w sklepie elektronicznym będzie kosztował około 2zl. Przylutować nowy wsadzić za miejsce i można montować zamek. Jeśli zamek jest nitowany i nie da się do niego dobrać to zabawa dla odważniejszych ale myślę że też do zrobienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”