Hej
Ponieważ wypalanie DPF co jakiś czas daje mi się znać (czasem pod koniec zaplanowanej jazdy "kończy się" wypalać, czasem jest w trakcie i siłą rzeczy jadę rundkę, żeby mu nie przerwać), to nachodzą mnie myśli, żeby problem rozwiązać raz na zawsze.
Ale zanim, to czy jest tutaj nieszczęśliwy posiadacz 6R w 1.6 TDi (obojętnie, czy CAYA, CAYB, czy CAYC), któremu DPF powiedział "papa" (czytaj, zatkał się na amen) i musiał wymieniać, a może "udrożnił" go? (jest zintegrowany z CATem i raczej wyciąć sie tego nie da ...) i wyprogramował z ECU inicjalizację wypalania?
Chętnie posłucham doświadczonych w tej materii.
PS: swoim CAYB śmigam głównie po mieście, DPF wypala się szybko, ale obawiam się, co będzie zimą ..
PS2: dla wyjaśnienia, dlaczego nie kupiłem bezyny, ponieważ:
- 1.4 mi nie odpowiada (charakterystyka wolno ssącej benzyny), jak już to wole uturbioną benzynę (lub pojemnego wolno ssącą V6/V6, ale tu to sie nie zmieści ;-) )
- kupowałem używkę i przez 3-4 miesiące nie trafiłem na 1.2 TSi w Highline, pochodzącą z Polski i rzetelną historią serwisową, trafiłem bardzo dobrze z 1.6 TDi i mi to odpowiada.
- mimo, że głównie śmigam po mieście, to w roku mam kilka wypadów po 2000-3000km trasa, więc w zasadzie wchodziło tylko 1.2/1.4 TSi lub dwie najmocniejsze odmiany TDi.
- wcześniej miałem diesla bez DPF i mi bardzo to odpowiadało.