[6N2] Uszkodzone śmigło wentylatora..

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
zigino
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] Uszkodzone śmigło wentylatora..

Post autor: zigino »

cześć, mam polo 6n2 1.0mpi lift 2000r auc i mam uszkodzone śmigło w wentylatorze
wygląda to tak https://docs.google.com/file/d/0BxFEPol ... sp=sharing
gdy włącza na najszybszy bieg to się trzepie pół auta z powodu tego uszkodzenia.. nr 6n0 121209 F(czy to poprawny numer w ogóle do tego auta? nie wiem) i tu problem, w necie takiego nie widziałem o tym numerze...
czy jest możliwość wymiany samego śmigła ? np to:
http://allegro.pl/vw-polo-iii-6n-1-0-sm ... 57547.html
tylko jak się to zmienia? czy to z allegro by pasowało? czy lepiej dowiedzieć się jaką ma średnice czy coś

i pytanie zadane w innej formie...

Czy to jest w ogóle możliwe, że przez uszkodzenie tego śmigła czepie się całe auto? czy to wina łożyska czy czegoś tam? bo sam nie wiem co może być przyczyną.. a nie chce kupować czegoś czego nie potrzebuję..

pomóżcie
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""zigino""]Czy to jest w ogóle możliwe, że przez uszkodzenie tego śmigła czepie się całe auto?[/quote]

Całkiem możliwe. Śmigło wentylatora jest wyważone, a w przypadku takiego uszkodzenia, traci "równowagę" i powoduje mocne wibracje.

To śmigło z tego co widać powinno dać się wymienić.
100 % pewnosci Ci nie dam, bo ja mam inny wentylator i tam nie dało sie wymienić śmigła :glare:

[quote=""zigino""] 6n0 121209 F(czy to poprawny numer w ogóle do tego auta? nie wiem) i tu problem, w necie takiego nie widziałem o tym numerze... [/quote]

ten nr etka opisuje jako "uchwyt wentylatora"

dla Twojego polo czyli 6n2 1.0 AUC (bez klimy)
6n0 959 455 D

Przy ewentualnym kupnie zwracaj uwagę na liczbę oraz geometrię łopatek śmigła wentylatora
Awatar użytkownika
zigino
Raczkujący
Raczkujący

ale ten numer 6n0 959 455 D jest samego śmigła? i powiedz mi skąd wziąłeś ten numer podaj namiary :)

Mam pytanie czy moglibyście wstawić zdjęcie jak wygląda wasz wentylator w polo 6n2 ?? ja już zgłupiałem ja mam proste łopatki a numet który podał kolega wyżej wskazuje na takie falowane łopatki.. pomóżcie chce kupić taki jaki powinien być a nie od innego modelu
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

miałem to samo uszkodzenie i telepało jak w sokowirówce
śmigło wygląda na niby wymienialne i znalazłem nawet samo do kupienia, ale nie wiem kto i czym by ci je wymienił bo wygląda że jest robione na wcisk
zrób tak jak ja, po prostu kup drugie używane i po zabawie, nie jest to jakiś majątek aby cudować, jedynie upewnij się czy masz 1 czy 2 biegi w wentylatorze i obczaj wtyczkę, bo czasami są inne, a wteyd montaż jest czystą przyjemnością
Awatar użytkownika
zigino
Raczkujący
Raczkujący

wiem, że głupio zapytam ale czy mógł byś podać jakiś link do allegro z takim wentylatorem bo jest tego masa a nie wiem czy czymś się to różni podobno są różne moce silniczków itp
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

jedynie co cie interesuje to wtyczka, zerknij na swoją i szukaj takiej w necie, przykładowo ta z poniższego zdjęcia ma tylko 2 piny w środku czyli ma tylko 1 bieg:

http://allegro.pl/vw-polo-6n-94-99r-wen ... 75370.html

jeśli są 3 piny to jest dwubiegowy wentylator, zobacz u siebie i szukaj takiego jakiego Ci trzeba
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”