[6R] Centralny zamek problem.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
embargo
Newbie
Newbie

[6R] Centralny zamek problem.

Post autor: embargo »

Witajcie,
Od pewnego czasu mam narastający problem z centralnym zamkiem (najprawdopodobniej jest on dokładany na co wskazuje dodatkowa dioda przy słupku A (idiotyzm po co dwie diody od centralnego?), oraz fakt że przy pilocie 3 przyciskowym otwieranie klapy nie działa) otóż na początku objawiało się to tym że po nocy nie mogłem otworzyć pojazdu z pilota - musiałem najpierw zamknąć zamknięty już pilotem a następnie przytrzymać otwieranie aby otworzył. Ostatnio niestety problem występuje zbyt często - zamknięcie na dłużej niż minutę powoduję ów blokadę...

Może ktoś spotkał się z tym problemem i ma jakiekolwiek inne remedium niż udanie się do fachowca od centralnych i alarmów?
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Tyle wiem, że dwukrotne wciśnięcie przycisku zamykania na pilocie powoduje "zdjęcie" podwójnego ryglowania, tj. możesz wtedy otworzyć drzwi od wewnątrz. Więc wygląda, jakby niemożliwe było całkowite otwarcie zamków za jednym razem.

Możesz też zobaczyć, jak wygląda sytuacja przy otwieraniu drzwi kluczykiem - wszystkie zamki powinny się otworzyć dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce.

Bateria sprawdzona, bezpiecznik nie zaśniedziały?
Obrazek
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

[quote=""woolfik""]duje "zdjęcie" podwójnego ryglowania, tj. możesz wtedy otworzyć drzwi od wewnątrz. Więc wygląda, jakby niemożliwe było całkowite otwarcie zamków za jednym razem.[/quote]

trochę oftopowo: to ile razy mam klikać aby skutecznie zamknąć samochód przed złodziejem - jeden raz czy 2?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""hadek""][quote=""woolfik""]duje "zdjęcie" podwójnego ryglowania, tj. możesz wtedy otworzyć drzwi od wewnątrz. Więc wygląda, jakby niemożliwe było całkowite otwarcie zamków za jednym razem.[/quote]

trochę oftopowo: to ile razy mam klikać aby skutecznie zamknąć samochód przed złodziejem - jeden raz czy 2?[/quote]
Jak zamykasz jednym nacisnięciem to zamyka się z ryglowaniem zamka. Nie da się go otworzyć od środka - tak więc mamy więzienie dla kogoś :)
Jak naciśniemy kolejny raz to samochód pozostanie otwarty ale da się go otworzyć od środka.[quote=""embargo""]Od pewnego czasu mam narastający problem z centralnym zamkiem (najprawdopodobniej jest on dokładany na co wskazuje dodatkowa dioda przy słupku A (idiotyzm po co dwie diody od centralnego?),[/quote]Dokładany to masz alarm a nie centralny. Dioda na drzwiach jest od ryglowania zamka, nie od alarmu. [quote=""embargo""] oraz fakt że przy pilocie 3 przyciskowym otwieranie klapy nie działa)[/quote]To okaturat plus bo to głupia funkcja. Dzięki niej można zatrzasnąć sobie kluczyki w bagażniku. Ja mam, działa mi i nigdy się nie przydało.

Ogólnie ja bym zaczął od wymiany baterii w pilocie.
e
embargo
Newbie
Newbie

Post autor: embargo »

woolfik
U mnie nie ma 2 funkcyjnego zamykania zawsze od środka auto jest "otwarte"
Przekręcając kluczyk w drzwiach otwieram wszystkie.
jhosef
Tak jak napisałem dodatkowa dioda jest przy słupku A = mam jedną seryjną w drzwiach i jedną dodatkową przy słupku A.
Po przeprowadzonych próbach alarmu brak.

Centralny pewnie jest dołożony na co wskazują:
- grot na obu kluczach jest wycięty - zewnętrznie chromowany wewnętrznie "mosiężny".
- po otwarciu grota na obudowie nie ma żadnych napisów.
- wewnątrz pilota jest stricte chiński obwód na PCB - bez opisu modelu.
Awatar użytkownika
Pawel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawel »

[quote=""jhosef""][quote=""embargo""] oraz fakt że przy pilocie 3 przyciskowym otwieranie klapy nie działa)[/quote]To okaturat plus bo to głupia funkcja. Dzięki niej można zatrzasnąć sobie kluczyki w bagażniku. Ja mam, działa mi i nigdy się nie przydało.[/quote]
Nie taka głupia, bo jednak są sytuacje, kiedy potrzebny jest jedynie chwilowy dostęp do bagażnika. W takim przypadku po co wciskać 3 razy (2 otwarcie + 1 zamknięcie), skoro można raz (no, chwilę trzymając). A kluczyk wystarczy zostawić w kieszeni :)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ta funkcja jest absolutnie ujowa. To jest jedyny sposób aby w sprawnym aucie zatrzasnąć kluczyki.
Raz się kiedyś złapałem na tym, że po otwarciu bagażnika położyłem kluczyk w nim i grzebałem za rzeczami. A wówczas ciap i po kluczykach...

A jak ktoś ma ustawiony normalny sposób otwierania czyli na raz to naciśnięcie bagażnika a naciśnięcie całego auta to straaaaaaaszna różnica...
D
Danielo
Newbie
Newbie

Post autor: Danielo »

Witam

Miałem dzisiaj złe doświadczenie z moją polówką. Przy otwartym zamku centralnym przednie drzwi pasażera nie dało się otworzyć klamką od środka tylko klamką zewnętrzną a dodatkowo w żaden sposób nie dało się zamknąć tych drzwi z kluczyka centralnym zamkiem. Po pary godzinach wszystko wróciło do normy. Czym mogło to być spowodowane?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”