co to jest za część ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
b5t
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

co to jest za część ?

Post autor: b5t »

mam pytanie to osob, ktore znaja sie bardziej ode mnie :P

http://img141.imageshack.us/img141/7479/silnik02rz4.jpg

pod tym linkiem kryje sie zdjecie, z elementem zaznaczonym na czerwono. chodzi mi o ten niebieski "pierdolnik" obok ktorego znajduje sie czarny. jak one dokladnie sie nazywaja i za co sa odpowiedzialne.

pytam poniewaz slyszalem ze jest to czujnik ssania, ale cos mi sie nie wydaje zeby takowy znajdowal sie w termostacie.

z gory thx za info.
Obrazek
t
tolek
Newbie
Newbie

Post autor: tolek »

Czarny i niebieski to czujniki temperatury cieczy
Awatar użytkownika
b5t
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""tolek""]Czarny i niebieski to czujniki temperatury cieczy[/quote]

no wlasnie, tak tez mysle. ale w tym temacie kolega mi pisal ze jest to czujnik ssania.

viewtopic.php?f=19&t=672

mam jeszcze pytanko. czy te czujniki temparetury cieczy moga byc odpowiedzialne za to ze samochod nie chce jezdzic na benzynie - objawy takie jak zamulanie, dławienie się silnika itp ?

pytam ponieważ nie chcę nadarmo wymieniać czegoś co może nie pomóc.
Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

temperatura cieczy i dławienie się... nie logiczne to jak dla mnie... raczej czujnik meszanki, lub spalin...
i pytanko mam, na tym zdjęciu co wystawiłeś, dokoąd idzie wąż od pokrywy zaworów? łączy się z wężem od odmy do filtra powietrza?
P.S. Ładnie masz pod maską, czysto ;)
Awatar użytkownika
b5t
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""Crazy""]temperatura cieczy i dławienie się... nie logiczne to jak dla mnie... raczej czujnik meszanki, lub spalin...
i pytanko mam, na tym zdjęciu co wystawiłeś, dokoąd idzie wąż od pokrywy zaworów? łączy się z wężem od odmy do filtra powietrza?
P.S. Ładnie masz pod maską, czysto ;)[/quote]

#1 wąż od pokrywy zaworów nigdzie nie jest podczepiany z tego co mi wiadomo i nie powinien :)
#2 zdjęcie nie jest moje, społużyło mmi tylko jako schemat :P
Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

[quote=""b5t""]#1 wąż od pokrywy zaworów nigdzie nie jest podczepiany z tego co mi wiadomo i nie powinien #2 zdjęcie nie jest moje, społużyło mmi tylko jako schemat[/quote]
No ja właśnie słyszałem werję że idzie do odmy, w celu oczyszczenia oparów,aby nie zabrudzały środowiska. Raz mi żygnął olejem do filtru powietrza, to odłończyłem go, i od tej poru poprostu zwisa, czyli nie jestem sam :)
I radze zerknąć na ten wąż od odmy do filtru, czy nie jest przypadkiem urwany, ja miałem urwany (na wejściu do odmy), to ... jego mać nabrało mi tyle piachu do silnika!
Awatar użytkownika
b5t
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

u mnie na szczęście wszystkie wężyki są szczelne i popodłączane :) martwi mnie tylko kwestia tych czujników.

jeszcze jedno pytanie. czy na tym zdjęciu, które jest w linku (1 post) da się wskazać czujnik ssania ? szukałem tego na starym forum ale nie mogę znaleźć ;
Obrazek
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Odi »

Nie wiem dokładnie jak to się nazywa, może niech ktoś sprawdzi w ETCE, ale mi na forum kiedyś napisano, że jest to czujnik odpowiadający również za ssanie. I tak jak napisałem Ci w innym temacie, jak padł czujnik to auto kilka sekund po odpaleniu gasło (za duża dawka paliwa szła i zalewało). Po wymienia czujnika problem ustąpił.
Awatar użytkownika
b5t
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

spoko. ale z pierwszego twojego postu wynikalo ze jest to czujnik ssania :P dlatego zalozylem ten temat.

//I dlatego dostajesz ostrzeżenie za tworzenie drugiego zbędnego tematu gdy problem jest jeden. Proszę kontynuować rozmowę w pierwszym temacie. Ten zamykam// G.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „pozostałe”