W swojej 86c2f mam koła zimowe tył 175/70-13, przód 155/70-13 (z takimi różnymi rozmiarami na osiach już kupiłem) na oryginalnych felgach stalowych 5,5J13. Ponieważ przednie już się kończą więc chcę kupić nową parę i tu pytanie: czy na przód będą pasowały 175/70 (d=575,2)? Zawieszenie fabryczne.
W lecie jeżdżę na na fabrycznych alufelgach bbs z oponami 165/65-13 (d=544,7), rozmiar wg producenta a auto wygląda jakby jeździło na dojazdówkach. Podobnie zresztą rzecz się ma z 155/70-13 (d=547,2).
W poprzednim 86c pseudo kombi miałem koła zimowe które zostały mi po golfie mk2. Nie wiem jaki rozmiar felgi/et ale opony były 185/70-13 (d=589,2). Wchodziły na styk, jednak przy skręconych kołach jak się przyhamowało lub wpadło w dziurę to potrafiły zawadzić o rant błotnika.
Czy wnęki kół w 86c2f są takie same jak w 86c? Czy ktoś z Was jeździł na oponach 175/70-13?
[quote=""Marek81""]czy na przód będą pasowały 175/70 (d=575,2)? [/quote]
masz takie koła z tyłu to przymierz z przodu, co za problem?
ktoś ci powie ze wejdzie a okaże się ze będzie przycierać i się tylko wkurzysz i wydasz kasę niepotrzebnie
Na chwilę obecną mam założone 4,5x13 et38 i z tyłu jest dużo miejsca między kołem a wahaczem. Z przodu też bez problemu między kołem a amortyzatorem jest kilka cm. Z tego co przeliczyłem wynika że koło 6 cali et 36 będzie 17 mm chowało się do środka i wystawało 21 mm do zewnątrz w stosunku do fabrycznej felgi 4,5j et36.
- podnosisz auto
- zdejmujesz koło
- bierzesz gumowy młotek
- krawędź najlepiej podgrzewać opalarką żeby lakier nie popękał za bardzo, chodź i tak to się stanie
- klepiesz powoli kawałek po kawałku (wcześniej czyścisz z piasku i brudu)
- jak jest na płasko to zabezpieczasz pęknięcia lakieru antykorozyjną farbą i lakierem
- zaklepaną krawędź warto zalepić biteksem żeby wilgoć nie właziła w szczelinę
na końcu nadkola jak zaczyna się zderzak można podciąć trochę ta krawędź szlifierką żeby ładniej i bardziej płasko wyszło
Dzięki Marcin86c. Jak tylko kurier dostarczy mi felgi to założę na nie opony 155/70. Aluski wyglądają tak:
Znalazłem takie coś: http://forum.kanar-customs.pl/printview ... a51f1034b1
Tam też miał podobne alufelgi z oponami w rozmiarze 155/70 i chyba nawet nie zaklepywane ranty.