Coroczny wiosenno/zimowy temat - zmiany opon, rozmiary itp

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mavq »

Dunlop dobrze zachowuje się na błocie pośniegowym i na ujeżdżonym śniegu, jednak ma duże problemy z delikatnie większym śniegiem, co do wjeżdżania pod górke odradzam - niestety za mała liczba kostek nie pozwala na dobry wjazd pod górki.

Goodyear kiepski na lodzie i ubitym śniegu.
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Co sądzicie na temat NEXEN WINGUARD SPORT 195/65R15 ?
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

Szukam zimówek do swojego Polo. Rozumiem że muszę szukać tylko opon w rozmiarach z poniższej naklejki?
Obrazek
Czy jak to jest z tymi rozmiarami opon? ;)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
n
neos50
Początkujący
Początkujący

Post autor: neos50 »

VW podał na naklejce dedykowane rozmiary opon do 9N, możesz wybrać inny rozmiar ale najpierw sprawdź w jakim internetowym kalkulatorze obwód wybranej opony czy będzie się pokrywał (albo niewiele różnił) z rozmiarami podanymi przez VW, wtedy licznik nie będzie podawał przekłamanych wskazań. Warto też zwrócić uwagę na szerokość opony względem szerokości felgi aby nie założyć zbyt wąskich lub zbyt szerokich opon. Podsumowując najlepiej szukać opon rekomendowanych przez VW.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Czyli muszę wybrać pomiędzy 165/70 a 185/60 bo mam felgi 14-tki. Jaki rozmiar lepszy z tych dwóch? Węższy 165/70 czy szerszy 185/60?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
n
neos50
Początkujący
Początkujący

Post autor: neos50 »

Ja bym po prostu wybrał ten rozmiar w którym opony będą w lepszej cenie, czyli pewnie 165/70, co prawda opona trochę wąska ale z drugiej strony wiele 9N i Fabii ma takie i dają radę.
A
Areek2
Newbie
Newbie

Post autor: Areek2 »

[quote=""Gulunio""]
Jeżdżę 90% po mieście, więc droga hamowania na mokrym jest ważna ale z drugiej strony planuje 2-3 wyjazdy w góry tej zimy i nie chcę podjeżdżać tyłem pod każdą górkę :piwo:[/quote]
Uniroyal ;)
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

misiek89 ja bym kupił szersze zważywszy na fakt, że samochód ma lepszą przyczepność i opona jest szersza, a to zima. Nie ma co oszczędzać pare groszy na własnym bezpieczeństwie. Ja jeżdżę już drugi sezon na Sava Eskimo S3+ i polecam, chociaż nie wiem czy są dostępne w Twoim rozmiarze bo ja mam 155/70/13.. Poczytaj opinie o firmach i modelach opon tutaj na forum albo trochę poszperaj na google, a na pewno wybierzesz coś dla siebie. :cool2:
Awatar użytkownika
Gulunio
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Gulunio »

Pojechałem do gumiarza, namówił mnie i drogą rozsądku kupiłem Fulde Kristall Montero 3, myślicie że dobry wybór?
Evergreen :)

Klucze 2010 | Kozienice 2010 |...
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

[quote=""Gulunio""]Pojechałem do gumiarza, namówił mnie i drogą rozsądku kupiłem Fulde Kristall Montero 3, myślicie że dobry wybór?[/quote]

też kupiłem te gumy jutro montaż, z tego co czytałem to nie są takie złe
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""Gulunio""]Pojechałem do gumiarza, namówił mnie i drogą rozsądku kupiłem Fulde Kristall Montero 3, myślicie że dobry wybór?[/quote]
Od 2005 roku aż po ostatnią zimę jeździłem na Fulda Kristall Montero 1 i sobie chwaliłem.
Teraz chyba też zdecyduję się na Montero, tyle że 3 generację tej opony.
Obrazek
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

Post autor: Iron987 »

[quote=""mavq""]misiek89 ja bym kupił szersze zważywszy na fakt, że samochód ma lepszą przyczepność i opona jest szersza, a to zima.[/quote]

Hmm szersze na zimę ? :o To nie jest dobry pomysł ! Porównaj sobie np nartę z łyżwą na śniegu. Narta jest szeroka i gładko się ślizga na śniegu, a łyżwa z tego że jest wąska wrzyna się w śnieg. Tak samo będzie się zachowywać opona. :grin:

Ja już od wakacji odkładałem na opony zimowe bo w tamtym roku przejeździłem zimę na łysych letnich oponach, na każdym zakręcie dupa uciekała. W tym roku postawiłem na bezpieczeństwo.

Kupiłem sobie Barum Polaris 3. Na pewno będą się lepiej sprawiały jak łyse 15 letnie goodyeary. Teraz czekają na założenie gdyż jeszcze nie pomalowałem felg.
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Narta jest gładka dlatego ma małe tarcie a łyżwa ma ostrą krawędź.. Poza tym, szersze opony, dzięki większej liczbie ostrzy bieżnika i rowków charakteryzują się zwiększonym tarciem. Co przekłada się rzecz jasna na lepszą przyczepność, przyśpieszenie, sterowalność oraz hamowanie. Również w głębszym śniegu szersze opony radzą sobie lepiej a szczególnie, jeśli chodzi o prowadzenie samochodu w zakrętach. Ponadto nie porównuj narty do łyżwy gdyż one mają zupełnie inne role :-D

PozdraVWiam :cool2:
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

zawsze na zimę polecane są opony o rozmiar węższe od letnich.
Wynika to z tego że łatwiej się jej wgryzać śnieg i błoto pośniegowe. Również jednostkowy nacisk na cm2 jest większy.
Oczywiście wszystko w granicach rozsądku bo z 155 nikt nie zejdzie na 145 czy 135.
Oczywiste ze w zakręcie prowadzenie jest gorsze, ale po to jest rozum żeby zimą jeździć wolniej a nie zapierdzielać jak na letnich przy słoneczku. Chodź niektórym takiej wyobraźni brak, co widać po pierwszym śniegu/przymrozku (stłuczki, wypadki, rowy, drzewa, pola...)
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Masz racje Marcin86c, ale coś kosztem czegoś. To samo miałem na myśli. Moja odpowiedź tyczyła się [quote=""misiek89""]Czyli muszę wybrać pomiędzy 165/70 a 185/60 bo mam felgi 14-tki. Jaki rozmiar lepszy z tych dwóch? Węższy 165/70 czy szerszy 185/60?[/quote] dlatego mu powiedziałem, że na Jego miejscu wybrałbym 185/60.... Nie miałem na myśli jakiś bardzo szerokich opon.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”