[6R] Serwis klimatyzacji

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
R0w3rs
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[6R] Serwis klimatyzacji

Post autor: R0w3rs »

Witam. Wiem, że mamy styczeń, ale nadal wiosennie, co skłoniło mnie do pomyślenia o pewnej kwestii. Polo mam z września 2012, tutaj moje pytanie, czy warto teraz po zimie robić serwis klimy już? Odgrzybianie, czyszczenie itd? Czy napełniać klimę, jeśli (kiedy było ciepło) chłodziła dobrze? Gdzie wykonać takie rzeczy, w miejscowym punkcie zajmującym się klimą, czy w ASO? Doradźcie coś, ponieważ wcześniej jeździłem autem bez klimy:D
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Klimatyzacja to uklad zamkniety,jesli jest sprawna to srodka nie ubywa.Jezeli nie smierdzi i sprawuje sie nalezycie to nie ruszac,naciagaja poprzez reklamy,pisma itd. o serwisie co jakis czas,nawet raz w roku.Ja wymieniam raz do roku filtr kabinowy i wystarcza 2 auto z klima i zadnych problemow.Podam ci prosty przyklad:A3 jezdzilem kupiona 4 letnia,sprzedalem 8 letnia i raz sie dalem naciagnac na serwis klimy-850g.chlodziwa z tego maszyna odzyskala 760g.wiec ubytek srodka sprawnej klimy niewielki.Mozna ozonowac czesciej o ile czujesz jakis nieprzyjemny zapaszek.Za samo ozonowanie zaplacisz grosze.
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

ja również mam podobne odczucia
auto mam 4 lata i nic przy klimie nie rozbiłem, wymiana tylko filtra kabinowego
zauważ że nie ma nawet o tej wzmiance w instrukcji obsługi auta
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Ja mimo wszystko polecam zapobiegawczo odgrzybić co rok-półtora, bo gdy zaczęło u mnie śmierdzieć, to dopiero efektów czyszczenia byłem pewien po dwóch sesjach. I nie ozonowanie, tylko środek.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Obrazek
Awatar użytkownika
Pawel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawel »

Popieram profilaktyczne ozonowanie i coroczną wymianę filtra kabinowego.

Co do układu samego w sobie, to ostatnio wybrałem się na serwis i po ponad dwóch latach wydruk wygląda tak:

Odzysk czynnika: 0,500 kg (czyli 0% ubytku)
Odzysk oleju: 15 ml
Kontrola szczelności: bez wycieku
Napełnienie czynnika: 0,500 kg
Napełnienie oleju: 25 ml

:oki:
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Czyli tak jak pisałem-pieniądze wyrzucone w błoto.Robić tylko czyszczenie układu i wymianę filtra kabinowego.
R
R0w3rs
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: R0w3rs »

Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc piszę tutaj. Jak wiadomo w naszych autach klima nie włącza sie poniżej 4 stopni. Wczoraj było cieplej, użyłem klimy kilka razy, bo miałem kilka rzeczy do załatwienia, i przez kilka sekund czuć taki delikatny zapach spalenizny. Troche mnie to zaniepokoiło. Czy to może być od nieużywania zimą? Mam wrażenie, że pod maską z prawej strony z samego przodu jest ten sam delikatny zapach. Z góry dzięki za pomoc
p
pszemo_88
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pszemo_88 »

Muszę udać się do serwisu z klimatyzacja, bo trochę zalatuje. Jak to wygląda z czynnikiem? Oni go oprózniaja i uzupelniaja potem? Ile czynnika jest w Polo Climatic? Bo szukam ofert na gruponie żeby nie wydać za dużo siana i nie wiem na jakie zwracać uwagę.
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Mark »

[quote=""pszemo_88""]bo trochę zalatuje[/quote]

jeżeli Ci śmierdzi po włączeniu klimy (lub bez włączania klimy) to musisz zaaplikować odgrzybianie układu, plus zalecane wymienić filtr kabinowy

[quote=""pszemo_88""]Jak to wygląda z czynnikiem? Oni go oprózniaja i uzupelniaja potem?[/quote]

puki mrozi to odpuść, wyrzucanie kasy w błoto
Było 6N jest 6R /// mp3432
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
p
pszemo_88
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pszemo_88 »

A ile czynnika wchodzi do Polo 6R?
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

500g czynnika R134a
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

[quote=""Mark""]póki mrozi to odpuść, wyrzucanie kasy w błoto[/quote]
Witam
Więc skoro pięcioletnia 6r nadal chłodzi, to odpuścić jeszcze uzupełnianie..???
Znajomy ma golfa6 1,4 , sześć lat,też nic nie robił i mu jeszcze chłodzi.
W sklepie przy zakupie filtra kabinowego gościu proponował mi na odgrzybianie taki środek,co się wstawia do auta i na wewnętrznym obiegu wentylacji puścić na 15min. Odmówiłem,bo nie wiem czy to coś daje,a po drugie póki co nic mi nie śmierdzi.
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""irdeto""]pięcioletnia 6r nadal chłodzi[/quote]

u mnie już czwarty rok mrozi bez dolewania,
podłączanie, odzyskiwanie czynnika, sprawdzenie szczelności, napełnianie to jeżeli dobry kombajn na serwisie około 1-2h, ale nawet jeżeli nic by nie dolali to są niepotrzebne koszta
W tym roku użyłem granat K2 do klimy, pachniało nim 2 tygodnie :D trzeba na klimie jeździć to nic nie będzie śmierdzieć :)
Awatar użytkownika
_junior
Newbie
Newbie

Post autor: _junior »

Dokładnie, jak Mark pisze - klima musi być odpalona non stop to nie będzie przykrych zapachów :grin:
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

Aha, no to raczej dam se spokój jeszcze w tym roku.
Tylko ciekawi mnie jeśli np.całkiem by ktoś zapomniał o takim uzupełnianiu,to czy agregat może ulec uszkodzeniu.? Czy po prostu przestanie tylko chłodzić.Bo kiedyś słyszałem,że szlak trafia go.

Ja wolę normalne powietrze chłodzące i lekko uchylone okno,niż jazda na klimie.
Ale jak mi już naprawdę przypieka to wtedy włączam.

Dwa lata temu jak było jeszcze 6n,to akurat w ASO mieli promocję na uzupełnianie czynnika,
więc dla satysfakcji pojechałem pierwszy raz w życiu do tak poważnej instytucji.. :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”