Wszystko o: Jaki akumulator [6N2] - różne silniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
Variant 98
Początkujący
Początkujący

Post autor: Variant 98 »

[quote=""mebemaba""]Po 4 latach użytkowania w męczarniach umiera mi akumulator. Nie przypilnowałam przy kupnie i kupili mi wystawkę z supermarketu marki Bottari (45Ah/360A/12V). Przy dwudniowym postoju (i to niekoniecznie przy niższej temperaturze) już nie chcę kręcić, więc czas najwyższy kupić coś nowego. Katalogi pokazują mi Centra/Standard/Plus, Exide Classic ale widziałam, że przewijała się tutaj też Varta.
Moje Polo (44kW/60KM) w większości jeździ po mieście, parę razy w miesiącu wyskakuję na trasy ~100km.
Który będzie więc odpowiedni? :D[/quote]

Nie ważna marka. Z akumulatorem tak jak z żoną. Zależy jak trafisz. :yahoo:
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mavq »

Niemniej jednak zainwestował bym w Boscha :)
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

ja mam centre plus-m nie chcialem future ze wzgl na duza awaryjnosc. Smigal ten aku w jednym golfie tdi, w polo AEF i teraz juz trzeci rok smiga w sharanie tdi. Aku o pojemnosci 74Ah a prad cos kolo 680 A. Jeszcze daje rade a ma cos kolo 4-5 lat jak dobrze pamietam. Bylem sprawdzac jak jego kondycja to przy odpalaniu voltomierz pokazal cos kolo 10.8V czyli jak nowy.
JEsli siadzie czy ten czy w drugim golfie tez tdi ( tu siedzi jeszcze wiekszy bo 84 Ah) to zapodaje napewno cos wiekszego - cos kolo 90 Ah. W szaranczy to wejdzie spokojnie i 100Ah ale w golfie to chyba ten 84 to max.
Awatar użytkownika
lukasz6oo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukasz6oo »

[quote=""wesol""]ja mam centre plus-m nie chcialem future ze wzgl na duza awaryjnosc. Smigal ten aku w jednym golfie tdi, w polo AEF i teraz juz trzeci rok smiga w sharanie tdi. Aku o pojemnosci 74Ah a prad cos kolo 680 A. Jeszcze daje rade a ma cos kolo 4-5 lat jak dobrze pamietam. Bylem sprawdzac jak jego kondycja to przy odpalaniu voltomierz pokazal cos kolo 10.8V czyli jak nowy.
JEsli siadzie czy ten czy w drugim golfie tez tdi ( tu siedzi jeszcze wiekszy bo 84 Ah) to zapodaje napewno cos wiekszego - cos kolo 90 Ah. W szaranczy to wejdzie spokojnie i 100Ah ale w golfie to chyba ten 84 to max.[/quote]
A ja chwale future z jednym aucie smiga juz 5 lat a w drugim zaraz 4lata.

Co do wielkosci aku w golfie to jesli masz ori obudowe to chyba nawet 80A nie wejdzie. I nie ma sensu wkładac za dużego bo nie doładuje. Do 120A alternatora to max 80a aku. Dwa wiele ludzi ma rozrusznik na wykonczeniu i potrm sa problemy nowy aku a auto słabo pali . Zajmuje sie na codzien rozrusznikami i alteratorami i bardzo czesto własnie wyłechtany rozrusznik wykancza aku.a W tdi to juz na potęge tak sie dzieje.
RUMAK
Awatar użytkownika
gulczas783
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gulczas783 »

Po zregenerowaniu rozrusznika autko pali jak malina ale wymiana akumulatora musiała nastąpić, Bosch Silver S5 63Ah i 610A spokojnie daje radę ;)
b
bialyyy1215
Newbie
Newbie

Post autor: bialyyy1215 »

witam. przyszlo zimno i zaczeły sie problemy z akumulatorem-po zimnej nocy nie zawsze ma siłe zakrecić i widać ze nie jest nowy, juz te problemy miałem rok temu w zime ale jakoś sie udało z tym przezimować. konkretnie to planuje wymienic ako i chciałem sie poradzic czy wziąć Centre czy Warte i ile AH? ten ma 54 wydaje mi sie ze troche mało jak na diesla, wyczytałem ze 64 AH do niego. co wy na to?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

google pomoże
proszę bardzo wyszukiwarka boscha http://www.akumulatorybosch.pl/wyszukiwarka.php

nie powinienem ale już podam, bo to nie problem dla mnie, ale kiedyś się skończy moja dobroć, bo czasem już najchętniej tylko bym w kosz wyrzucał te tematy bez sensu...

Akumulator Bosch S3 S30 08 70Ah, 640A, L-
Akumulator Bosch S4 S40 08 74Ah, 680A, L-
Akumulator Bosch S5 S50 08 77Ah, 780A, L-
Akumulator Bosch S6 S60 01 70Ah, 760A, L-

centry nie polecam, a wręcz odradzam
W
Weles
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Weles »

Volkswagen Polo 6n2 1.4 MPI 2001
W
Weles
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Weles »

Czy ten akumulator jest z Varty? Jeśli tak, to po czym można to rozpoznać?

Obrazek

Pytanie do posiadaczy takowego akumulatora. Ile lat on Wam wytrzymał?
Volkswagen Polo 6n2 1.4 MPI 2001
Awatar użytkownika
drifter
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: drifter »

A ja mam pytanie trochę z innej beczki, tzn. jaka marka akumulatora, czy wybrać
Centra Plus CB500 50Ah 450A czy lepiej Bosch S4 52Ah 470A
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mavq »

[quote=""drifter""]A ja mam pytanie trochę z innej beczki, tzn. jaka marka akumulatora, czy wybrać
Centra Plus CB500 50Ah 450A czy lepiej Bosch S4 52Ah 470A[/quote]

Mam Boscha s3 już trzeci rok i mogę go polecić. Centry niestety nie miałem.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""mavq""]Mam Boscha s3 już trzeci rok i mogę go polecić. Centry niestety nie miałem[/quote]
wszystko zależy od tego czy aku nie będzie podrobiony. Ori Bosch powinien sporo wytrzymać, ale i dużo jest podróbek na rynku. Varta jest dobra. Centre Future miałem i nie narzekałem.
Trzeba też brać pod uwagę że można trafić na leżaka magazynowego i niezależnie jak dobrej firmy będzie to i tak za chwile padnie.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""drifter""]A ja mam pytanie trochę z innej beczki, tzn. jaka marka akumulatora, czy wybrać
Centra Plus CB500 50Ah 450A czy lepiej Bosch S4 52Ah 470A[/quote]
zdecydowanie bosch, centra to badziew
Awatar użytkownika
bazi

Post autor: bazi »

[quote=""Marcin86c""] centra to badziew[/quote]
jakoś moja futura działa w polo od 2008 i jest ok
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany