[9n] Centralny zamek nie otwiera drzwi z tyłu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

v
vioox
Newbie
Newbie

Post autor: vioox »

Witek tez mam polo z 2002 BBY z przodu mam tylko szyby elektryczne....
sprawdze 000267 ...
Lopez jak masz centralny zamek to tylko trzeba wymienic modul komfortu na taki sam nr tylko koncowka E one maja nadajnik odbiornik w srodku... potem wpinasz programujesz kluczyk 434MHz i dziala wszystko pieknie...
v
vioox
Newbie
Newbie

Post autor: vioox »

Panowie problem dalej istnieje... probowalem modul przeprogramowac na 000257, 000259, 000267
Zadnej poprawy niema wszystkie zamki sie ladnie zamykaja z pilota itd ale to co pisalem wczesniej dalej wystepuje...
czyli nieda sie ryglowac drzwi od srodka.
szyby dzialaja na odwot.
lusterka dzialaja na odwrot.
gdzie to ustawic ???

A moze to nie w komforcie sie usstawia?
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Wygląda to moduł z Anglika.
Lenistwo drogą do postępu
l
lopez89
Początkujący
Początkujący

Post autor: lopez89 »

Ja w końcu uporałem się z moimi drzwiami pasażera.

Główny problem niedziałającego zamka w drzwiach był spalony silniczek poruszający całym układem.
A winowajcom zacinających się drzwi w obu zamkach był mały switch, który wychodzi na zewnątrz i jest przypinany spinką do mechanizmu fizycznego. Ponieważ na samym ząbku przycisku powinna się tam znajdować mała kopułka osłaniająca przycisk, którą jak się okazało znalazłem oderwaną w środku drzwi jak już były rozebrane. Tak naprawdę nie wiem do czego ten switch jest potrzebny, bo bez niego drzwi się prawidłowo ryglują i otwierają, a jak jest wsadzony i posiada kopułkę, też wszystko ok.

Życzę powodzenia w naprawach innym :piwo:
Niemieccy inżynierowie kolejny raz zadziwiają świat, gdy dochodzi do projektowania samochodów. :shock:
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Zobacz czy ci się zapali lampka jak otworzysz te drzwi ewentualnie jak masz to czy kontrolka działa na tycz drzwiach
Lenistwo drogą do postępu
l
lopez89
Początkujący
Początkujący

Post autor: lopez89 »

Rzeczywiście ten mały switch to czujka informująca samochód o otwartych drzwiach.
Tylko dziwi mnie jego budowa, bo posiada kopułkę, wokół przycisku, która właściwie u niemożliwa wciśnięcie, a jeśli zostanie zgubiona jak w moim przypadku zaczyna blokować zamek i żeby otworzyć drzwi prawidłowo trzeba uderzać ręką z boku klamki zewnętrznej strony.

Kolejny raz inżynierowie Niemieccy zadziwili świat .... Tak jak to ma miejsce, aby pompa paliwa odpalała się w momencie otwierania drzwi kierowcy, a następnie po przekręceniu kluczyka ~ :shock:
Niemieccy inżynierowie kolejny raz zadziwiają świat, gdy dochodzi do projektowania samochodów. :shock:
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Nie wiem jak to jest, ale jak przeczytam o jakimś specyficznym przypadku na forum, to po kilku miesiącach problem pojawia się u mnie :) chyba muszę przestać czytać forum :jester:

Mam problem: Nie odryglowują mi się tylne, lewe drzwi. Wszystkie otwierają się, a lewe amen. Walenie w okolicach klamki przy jednoczesnym klikaniu na pilocie pomaga. Wtedy się otwierają. Wygląda na to jakby przycinał się siłownik. Zanim przestały się otwierać, przez jakieś 4 miesiące od czasu do czasu dziwnie rzępolił i przeciągał przy zamykaniu - ale zawsze działał.

Po podłączeniu VAGa, pojawił mi się błąd mikroswitcha w zamku. Pytanie - czy sam mikroswitch może za to odpowiadać? Mam już zakupiony nowy i planuje na weekend za tydzień (jeśli pogoda dopisze) się za to zabrać, ale zastanawiam się, czy przypadkiem cały siłownik nie jest do wymiany/regeneracji. Co może być nie tak?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Również czeka mnie wymiana zamka w drzwiach z tyłu. Możesie krok po kroku opisać jak to zrobić albo stworzyć manuala?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""Bartosz85""]Również czeka mnie wymiana zamka w drzwiach z tyłu. Możesie krok po kroku opisać jak to zrobić albo stworzyć manuala?[/quote]
To jest myśl! Jak będę rozbierał narobię fotek i zrobi się manuala :)

Odnośnie zamka. Napukałem, nastukałem i... teraz zamek się otwiera, ale nie zawsze zamyka :) W sumie nie wiem co gorsze. O tym, że nie zamyka zorientowałem się dzisiaj rano...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

[quote=""Witek6935""]To jest myśl! Jak będę rozbierał narobię fotek i zrobi się manuala :)[/quote]
Bardzo byś mi pomógł bo majster od zamków za naprawę/wymianę krzyknął sobie 350 zł i postraszył mnie że nie jest to proste.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""Bartosz85""][quote=""Witek6935""]To jest myśl! Jak będę rozbierał narobię fotek i zrobi się manuala :)[/quote]
Bardzo byś mi pomógł bo majster od zamków za naprawę/wymianę krzyknął sobie 350 zł i postraszył mnie że nie jest to proste.[/quote]
Zrobić manuala mogę. Mam nadzieję, że sam sobie z tym poradzę, bo nigdy jeszcze do tego się nie dobierałem. Tylko, że zanim wybebeszę całe drzwi rozbiorę siłownik w celu wymiany krańcówki, dobrze by było jakby ktoś odpowiedział na moje wcześniejsze pytanie...:

[quote=""Witek6935""]Mam problem: Nie odryglowują mi się tylne, lewe drzwi. Wszystkie otwierają się, a lewe amen. Walenie w okolicach klamki przy jednoczesnym klikaniu na pilocie pomaga. Wtedy się otwierają. Wygląda na to jakby przycinał się siłownik. Zanim przestały się otwierać, przez jakieś 4 miesiące od czasu do czasu dziwnie rzępolił i przeciągał przy zamykaniu - ale zawsze działał.

Po podłączeniu VAGa, pojawił mi się błąd mikroswitcha w zamku. Pytanie - czy sam mikroswitch może za to odpowiadać? Mam już zakupiony nowy i planuje na weekend za tydzień (jeśli pogoda dopisze) się za to zabrać, ale zastanawiam się, czy przypadkiem cały siłownik nie jest do wymiany/regeneracji. Co może być nie tak?[/quote]
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

Możesz podać symbol/nazwę tego switcha?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Ja kupiłem to:
http://allegro.pl/mikrostyk-zamka-vw-au ... 46742.html
Z tego co widziałem już na jakiś innych formach powinien pasować.
Są w dwóch wykonaniach: hermetyczny i rozbieralny. Zaglądać do środka nie trzeba więc wolę, żeby jakaś wilgoć się tam nie dostała.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""krzychu20""]Może sie przydać :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1256414.html
https://www.youtube.com/watch?v=z5dtdyDDgrw
http://devmodem.blogspot.com/2006/07/vw ... oblem.html
http://forums.vwvortex.com/showthread.php?1542461

Także życzę, aby tylko trzeba było luty poprawić :)
;)[/quote]
Dzięki wielkie! Jak widzę, wielu rzeczy nie wiedziałem, ale już wiadomo jak walczyć.
Ogólnie mam problemy z dwoma drzwiami. Tyle, ze problemy mam różne, więc różne będą w środku usterki. W drzwiach kierowcy mam problem taki jak na tym długim filmiku - po prostu nie działa kontrolka, brzęczyk świateł oświetlenie itd. Więc tam będzie naprawa podobna do tej z filmiku.
W drzwiach tylnych sytuacja jest inna. Kontrolka jest zawsze, tylko zamek się nie otwiera lub nie zamyka. Czyli nie działa któryś z tych mikostyków na płytce (cholera, nie wiedziałem, że są aż 4 :) Kupiłem tylko 3 switche na dwoje drzwi :) ) Oby to był tylko lut, bo jak widać na filmiku, te 4 swiche nie są jakoś narażone na uszkodzenie, zabrudzenie - w przeciwieństwie do tego piątego... Nic, trzeba zakasać rękawy i robić. Oby pogoda była... i czas.

Jak pisałem wcześniej kupiłem switche hermetyczne. Jak wnioskuję z filmiku dobre to one będą na podmianę tych na płytce. Te luzem muszą być raczej rozbieralne, bo nie widzę, żeby była możliwość ich odlutowania, wlutowania. Dobrze wnioskuję?

Pozdrawiam

PS. gdybym mógł kliknąłbym "pomógł"! Dzięki!
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”