[86C2F] Przybywa oleju.

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

a
adeksf
Raczkujący
Raczkujący

[86C2F] Przybywa oleju.

Post autor: adeksf »

Witam

Posiadam polo z silnikiem 1.0 auu na jedno punkcie. Problem jest taki że przybywa oleju. Nie jest to spowodowane przedostawaniem się płynu chłodniczego na 100%. Obstawiam bardziej że leje mi wtrysk ponieważ spalanie wzrosło, oraz auto dziwnie się zachowuje jak by nie przepalało benzyny. Na postoju śmierdzi nie przepalonym paliwem. Pytanie jak za to się zabrać aby to sprawdzić czy leje, jak można to naprawić czy kupić lepiej używkę sprawną i założę bez problemu ??

POMOCY !!
a
adeksf
Raczkujący
Raczkujący

POMOCY !! UP !!
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

paliwo nie ma prawa się przedostawać do oleju, chyba że pierścienie już do wymiany ale to by kopcił na niebiesko, ile tego oleju Ci przybywa na przejechanych 100km? sprawdź czy w płynie chłodniczym nie masz oczek oleju i czy nie ma spalin w zbiorniku wyrównawczym.
a
adeksf
Raczkujący
Raczkujący

Jak wtrysk leje to twierdzisz że nie przedostaję się do paliwa ?? No to dziwne trochę.. Bo w zbiorniczku płynu nie ubywa, nie ma kaszy, nie miesza się itd. Generalnie auto ma objawy takie jak by czasem nie dostawało paliwa szarpie albo gaz w podłodze a on w ogóle nie chce się rozpędzać tylko czuć że tak z przerwaniem przyspiesza nagle odwiesza się coś i jedzie, albo leje wtrysk i nie przepala. Bo taka teoria też może być. Ciężko powiedzieć mi ile, ale wywala go przez bagnet.. A nie kopci ani nic kurde nie ubywa więc raczej uszczelka, czy awarie silnika myślę że można wykluczyć spokojnie.
Awatar użytkownika
Fresh1972
GERIATRIA KLUBOWO-ZLOTOWA

Post autor: Fresh1972 »

Wygląda to na poważną usterkę silnika.
Ten olej to wycieka sobie spokojnie bagnetem czy go wywala pod jakimś, wcale nie małym ciśnieniu i wszystko zachlapuje w koło ??
Jeśli wywala to looknij czy nie masz zapchanej odmy, a jeśli jest drożna to masz ciśnienie kompresji w komorze korbowej co oznacza (jak pisał Jabolek) że pierścieni to tam już nie masz i faktycznie paliwo leje się pod tłoki.

Czy przy otwarciu wlewu oleju do silnika nie spadają przypadkiem obroty a silnik ma ochotę zgasnąć??
Widzę ją kiedy oczy zamykam, słyszę ją kiedy cisza trwa, bo to jest taka moja muzyka, co im ciszej tym ładniej mi gra
Ślesin\'07 I CA-SQ, II dB
Kozienice\'10 III BestPolo
Ślesin\'11 IV BestPolo
Ślesin\'12 out
Ślesin\'13 III BestPolo
Ślesin\'14 II BestPolo
Ślesin\'15 I
a
adeksf
Raczkujący
Raczkujący

Wywala go jak by z nadmiaru. Jest pochlapane trochę tam rzeczy do o koła. Z tym korkiem to sprawdzę, ale czy usterka z pierścieniami była by przyczyną tego że auto się ksztusi ale jak już troszkę doda gazu albo jak by pod pompuje pedałem to nagle przyspiesza i fajnie jedzie, muszę powiedzieć że na zimnym silniku tego nie ma tylko jak złapie delikatnie temp. Tylko co najlepsze nie kopci na niebiesko, nie śmierdzi olejem, stan płynu chłodniczego się zgadza, nic się nie miesza, kaszki pod korkiem nie ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”