[6N2] Montaż licznika GTI ver .rozwojowa

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[6N2] Montaż licznika GTI ver .rozwojowa

Post autor: turzol »

Nazwa czynności:Montaż zestawu wskaźników z wersji GTI

Model samochodu: VW Polo 6N2 wszystkie wersje silnikowe

Potrzebne części:

6N1 858 277 A JXA - Obudowa przyrządów góra (można pominąć jeśli zamierzamy zostawić stary "daszek", ale nie będzie już takiego efektu)
6N1 858 278 A 01C - Obudowa przyrządów dół (z wycięciem na zegarek analogowy)
6N0 971 845 R - Uchwyt wiązki włącznika reagującego na temp. zewnętrzną
6N0 971 375 D - Wiązka włącznika reagującego na temp. zewnętrzną
1J0 919 379 A - Czujnik temperatury zewnętrznej
1J0 971 845 E - Uchwyt czujnika temperatury

Obrazek

Czas wykonania: 1-2h

Sposób wykonania:
UWAGA przed przystąpieniem do jakikolwiek prac odłączamy przewód masy od akumulatora

W pierwszej kolejności demontujemy licznik. W tym celu wykonujemy czynności zamieszczone na poniższej ilustracji
Obrazek

Po odkręceniu blend/daszków i samego licznika mamy 2 wtyczki zieloną i niebieską jak na poniższym zdjęciu
Obrazek

Podmiana licznika na ten z wersji GTI to nic innego jak wypięcie starego i wpięcie nowego w jego miejsce. Wtyczki i układ pinów we wtyczkach jest ten sam więc nie ma żadnych problemów wynikających z niekompatybilności.

Montujemy zatem całość w odwrotnej kolejności. Najpierw licznik, potem dolna blenda, następnie daszek
ObrazekObrazekObrazek

Dajemy sobie chwilę czasu by nacieszyć się widokiem nowego licznika i gustownego "daszka" :D
Obrazek

Niestety to nie koniec a dopiero początek, bo do poprawnego montażu wymagane są jeszcze 2 czynności.
Licznik jak wiemy posiada możliwość wyświetlania temperatury zewnętrznej. Dlatego gdybyśmy pominęli tą czynność zamiast wyświetlanej temperatury ujrzymy:
Obrazek

Żeby podpiąć czujnik temperatury trzeba ściągnąć przedni zderzak, opisów na forum jest multum więc daruje sobie tą część.
Czujnik temperatury wraz z uchwytem fabrycznie zamontowany jest na belce wzmacniającej i tak samo odbędzie się to w poniższym opisie.
Na fotce zobrazowałem jak zamontowana jest całość
Obrazek

Uchwyt wiązki i wiązka czujnika temp.
ObrazekObrazek

Czujnik temperatury i jego uchwyt - na zdjęciu 2 szt. Ja montowałem 2szt, ale wystarczy 1szt.
Mając fabrycznie klimatronic takowy uchwyt i jeden z czujników jest już zamontowany.
ObrazekObrazek

Wkładamy uchwyt czujnika do uchwytu wiązki w miejsca do tego przeznaczone
Obrazek

Czujnik temp wchodzi do uchwytu na wcisk
Obrazek

Podłączamy jedną z podwójnych wtyczek (bez znaczenia którą) do czujnika
Obrazek

Układamy kabel w specjalnych rowkach, które są w uchwycie i wkładamy uchwyt na belkę od jej wewnętrznej części.
Uchwyt jest tak wyprofilowany, że wejdzie tylko w jednej pozycji. Całość montowana jest na wcisk na zaczepach.
Zaczepy zaznaczyłem niebieskimi strzałkami na poniższej fotce

Obrazek

Tak wygląda prawidłowo zamontowany czujnik
Obrazek

Dalej czeka nas podłączenie wtyczki wiązki czujników temp z instalacją elektryczna w aucie.
Co cieszy w każdym Polo mamy gotową instalację. Wtyczka instalacji jest ukrywa się pod kierunkowskazem od strony pasażera. Jest zaślepiona i wygląda jak na poniższym zdjęciu
Obrazek

Ściągamy zatem zaślepkę i wtykamy wtyczkę z wiązki, którą wcześniej zamontowaliśmy na belce. Szybko, wygodnie, bez zbędnego lutowania :)
ObrazekObrazek

Przed założeniem zderzaka, zakładamy klemę akumulatora żeby sprawdzić czy na liczniku wyświetlane jest wskazanie temperatury.
Obrazek

Ostatnią czynnością jest odpowiednie zakodowanie licznika tak aby wskazania odpowiadały naszej wersji silnikowej. Z pomocą przychodzi interfejs i soft w postaci VagCom 3.11
Fabrycznie licznik zakodowany jest sekwencją 00141

c . d . n
Awatar użytkownika
bany
Początkujący
Początkujący

Post autor: bany »

mam takie pytanie,licznik wymieniłem już dawno a dziś patrzałem i faktycznie kostka jest ,jeżeli nie mam climatronica będzie u mnie ten uchwyt na czujnik???czy tylko wystarczy mi ta wiązka i czujnik .Proszę o poradę mam polo 1.4 16v 75 km na manualnej klimie
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""bany""]mam takie pytanie,licznik wymieniłem już dawno a dziś patrzałem i faktycznie kostka jest ,jeżeli nie mam climatronica będzie u mnie ten uchwyt na czujnik???czy tylko wystarczy mi ta wiązka i czujnik .Proszę o poradę mam polo 1.4 16v 75 km na manualnej klimie[/quote]

Nie będzie uchwytu. Musisz kupić wiązkę, uchwyt oraz 1 czujnik
Awatar użytkownika
Hbrts
Początkujący
Początkujący

Post autor: Hbrts »

[quote=""turzol""]
Model samochodu: VW Polo 6N2 wszystkie wersje silnikowe

Ostatnią czynnością jest odpowiednie zakodowanie licznika tak aby wskazania odpowiadały naszej wersji silnikowej. Z pomocą przychodzi interfejs i soft w postaci VagCom 3.11
Fabrycznie licznik zakodowany jest sekwencją 00141

c . d . n[/quote]

jeżeli dobrze czytam to do diesla też pasuje, w takim razie jak zakodować zegary pod 1.4TDI 3 cyl. i co wtedy z kontrolką świec żarowych?
pozdr
Awatar użytkownika
bany
Początkujący
Początkujący

Post autor: bany »

witam mam wszystko zkompletowane i zamontowane ale nieposiadam 6N0 971 375 D - Wiązka włącznika reagującego na temp. zewnętrzną szukalem i w aso niemaja i niewiedza czy bedzie itp niby niedostepna zna moze ktos numery wtyczek czy moze ktos ma ta wiazke najbardziej mi zalezy na numerze wtyczki od czujnika temperatury bo sa 2 lub 3 rodzaje tych kostek ,w ostatecznosci bym dorobil sobie ta wiazke
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""bany""]witam mam wszystko zkompletowane i zamontowane ale nieposiadam 6N0 971 375 D - Wiązka włącznika reagującego na temp. zewnętrzną szukalem i w aso niemaja i niewiedza czy bedzie itp niby niedostepna zna moze ktos numery wtyczek czy moze ktos ma ta wiazke najbardziej mi zalezy na numerze wtyczki od czujnika temperatury bo sa 2 lub 3 rodzaje tych kostek ,w ostatecznosci bym dorobil sobie ta wiazke[/quote]

Dziwna sprawa, część ta nie przestała być produkowana więc powinna być dostępna w magazynach DE w Kassel.
Nr wtyczek
6N0973805 oraz 2x 1J0973702
ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”