[6n] Szarpie autem przy dodawaniu gazu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
polobolid
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Szarpie autem przy dodawaniu gazu

Post autor: polobolid »

Od jakiegoś czasu przy mocniejszym dodawaniu gazu autem szarpie. Gdy lekko się go wciska to idealnie chodzi.
Sprawdziłem świece, są ładne i maja takie same przerwy, wymieniłem kopułkę wraz z przewodami, sprawdziłem sondę -pracuje(wykres sinusoida). Odpala od "strzału". Przepustnice przeczyściłem, obroty na biegu jałowym 840-880.

Auto posiada instalację gazową, na PB i Gazie te same objawy także pompa paliwowa czy gaz odpada.

Na vag-com wyskoczyły mi błędy:
519 czujnik ciśnienia w przewodzie dolotowym G-71 - zwarcie do masy, błąd sporadyczny
561 dopasowanie(ustalenie) składu mieszanki przekroczona wartość adaptacji - mnożenie
537 regulacja lambda - przekroczona wartość kontrolna, błąd sporadyczny
525 sonda lambda G39 - zwarcie do masy, błąd sporadyczny

Co jeszcze mogę sprawdzić? map sensor? gdzie on się znajduje? obok sterownika(ecu)?

Zauważyłem podwyższone spalanie na benzynie, normalnie na zbiornik gazu spalałem 2-3max litry gazu teraz na dwa zbiorniki gazu spaliłem aż 12l benzyny. Na gazie robię ok. tyle samo km.
p
pawex
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawex »

[quote=""polobolid""]Od jakiegoś czasu przy mocniejszym dodawaniu gazu autem szarpie. Gdy lekko się go wciska to idealnie chodzi.
Sprawdziłem świece, są ładne i maja takie same przerwy, wymieniłem kopułkę wraz z przewodami, sprawdziłem sondę -pracuje(wykres sinusoida). Odpala od "strzału". Przepustnice przeczyściłem, obroty na biegu jałowym 840-880.

Auto posiada instalację gazową, na PB i Gazie te same objawy także pompa paliwowa czy gaz odpada.

Na vag-com wyskoczyły mi błędy:
519 czujnik ciśnienia w przewodzie dolotowym G-71 - zwarcie do masy, błąd sporadyczny
561 dopasowanie(ustalenie) składu mieszanki przekroczona wartość adaptacji - mnożenie
537 regulacja lambda - przekroczona wartość kontrolna, błąd sporadyczny
525 sonda lambda G39 - zwarcie do masy, błąd sporadyczny

Co jeszcze mogę sprawdzić? map sensor? gdzie on się znajduje? obok sterownika(ecu)?

Zauważyłem podwyższone spalanie na benzynie, normalnie na zbiornik gazu spalałem 2-3max litry gazu teraz na dwa zbiorniki gazu spaliłem aż 12l benzyny. Na gazie robię ok. tyle samo km.[/quote]

Gdy wymieniałeś kopułkę i przewody trzeba było od razu wymienić palec rozdzielacza ;) Kolego a cewka była sprawdzana? może gdzieś ją zamoczyłeś i stąd te problemy :) jeśli chodzi o spalanie to poczytaj sobie wątek na temat sondy http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 4&p=490725 . pozdro
p
polobolid
Raczkujący
Raczkujący

Cewka jest sprawna a palec rok temu zmieniałem.
t
tervas
Newbie
Newbie

Post autor: tervas »

mam ten sam probem i nie moge go rozwiązac od dłuższego czasu..;/
t
tervas
Newbie
Newbie

Post autor: tervas »

a nie masz wrażenia ze w kolektorze wydechowym/katalizatorze nie jest za gorąco?
p
polobolid
Raczkujący
Raczkujący

Ostatnio coś właśnie mi się tłucze pod samochodem, nie wiem czasem czy to nie ta dziurkowana blacha osłaniająca katalizator. Z tym, że ostatnio do tego jeszcze jakieś błędy z wtryskami mi pokazało ale to już opisałem w innym poście.
n
norbert
Początkujący
Początkujący

Post autor: norbert »

A przeguby i poduszki silnika sprawdziłeś??
p
polobolid
Raczkujący
Raczkujący

Nie, przed chwilą sprawdzałem układ wydechowy i ta osłona dziurkowana katalizatora z jednej strony przegniła i się nie trzyma i ta przegnitą opaska metalowa chyba taki klekot robi.

Podmieniłem czujnik zasysanego powietrza/ciśnienia powietrza i jak ręką odjął. Jutro włączę gaz i zobaczę czy błędami sypnie.
C
Cieslak
Newbie
Newbie

Post autor: Cieslak »

Witam od jakiegos czasu po rozgrzaniu sie silnika lekko szarpie przy przyspieszaniu najbardziej odczuwalne na 3 biegu i brakuje mu mocy. Jak jest zimny wszystko ładnie i pięknie. Gdy wysiadam z samochodu strasznie smierdzi benzyną z tłumika niebieski dym ewidentnie tak jak by nie przepalał benzyny i sie zalewał podłączyłem go na KTSa wyrzuciło błąd czujnika temperatury który dzis wymieniłem nic nie pomogło w ręcz przeciwnie mam wrażenie ze szybciej sie nagrzewa i ten problem występuje po przejechaniu krótszego odcinka i wyrzuciło jeszcze błąd podstawowa regulacja dawki to jest silnik 1.4 na wielopunktowym wtrysku więc z tego co sie orientuje ecu ustala dawkę bez możliwości jakiejkolwiek regulacji wymieniłem także cewkę. Rano samochód pali od kopa lecz po samym odpaleniu chodzi na 3 gary wystarczy dac mu troche gazu i wraca do normy
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

podaj kod błędu
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”