Wymieniałem filtr paliwa w swoim (1.6 TDI 75 KM), wymiana jest szybka i łatwa.
Układ sam się odpowietrzy tylko może być konieczność dłużej pokręcenia rozrusznikiem.
No irekk za takie porady ktoś Ci fajnymi epitetami może podziękować. Fakt, że czasem to się uda taką metodą, ale czy problemem jest zalanie filtra ropą przed wymianą? Zwłaszcza, że mieści się do niego niemało bo ok. 0,3L. Jeżeli jeszcze autor nie wymienił filtra a nie chce problemów z zapowietrzonym układem paliwowym polecam metodę nr 2.
Do DexterOS : Filtr wymieniałem zimą przy ok. -15 stopniach Celsjusza , pod chmurką.
Otworzyłem maskę , za pomocą szczypiec zsunąłem opaski zaciskowe z przewodów , wyjąłem filtr paliwa , włożyłem nowy filtr paliwa , podłączyłem przewody paliwowe , włączyłem zapłon (raz) , włączyłem zapłon (drugi raz) - elektryczna pompa paliwa znajdująca się w zbiorniku włączyła się na kilka sekund i napełniła filtr paliwa , włączyłem zapłon i uruchomiłem silnik (przy pierwszym uruchomieniu zgasł po ok 2-3 sekundach) , uruchomiłem silnik drugi raz i działał już bez zarzutów.
Podsumowując , nie widzę potrzeby bawić się w nalewanie i rozlewanie paliwa skoro to samo zrobi bez problemu elektryczna pompa paliwowa w zbiorniku , a ten układ paliwowy nawet z wyjeżdżonym paliwem do zera sam się odpowietrzy (przez przypadek przetestowane).