Glosniki - Podszybie

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

W takim wypadku prawdopodobnie czeka Cie wymiana tweeterow.Ale zeby byc na 100%pewnym podlacz inne dobre glosniki,ktorych jestes pewny ze sa dobre czy jest to charczenie czy graja dobrze.Powodzenia.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
G
Grabek120
Newbie
Newbie

Post autor: Grabek120 »

Witam ! otóż męczy mnie już audio w mojej zielonej rakiecie i postanowiłem coś z tym zrobić .

Na obecną chwilę posiadam:
Radio - Pioneer DEH-1500UBA
Wzmacniacz - a/d/s/ Ab-480 V12 800W
Skrzynia Basowa +Blaupunkt GTB 1200 MK II

+ gdzieś gwizdki peyinga ?

w autku mam aktualnie tylko głośniki na podszybiu lecz w drodze są tapicerki drzwi pojazdu z oryginalnym miejscem na głośniki jak dobrze mi wiadomo jest tam 165mm. Wygłuszenie w drzwiach to jakaś pianka co jest oryginalnie założona przez producenta .

1.Jakiej firmy polecacie kupić zestaw kabli do wzmacniacza (20 mm powinno starczyć )?
2.Jakie nagłośnienie zastosować w aucie ? co polecacie i jakie macie sugestie

Na zawody nie jeżdżę ma to być audio dla mojego ucha

POZDRAWIAM
G
Gaary
Swój
Swój

Temat przerabiany X razy,wystarczy poszukać i poczytać.
l
luzykrk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: luzykrk »

Witam, mam problem od dłuższego czasu, nie robiłem z tym nic bo nie wiedziałem jak się za to zabrać ale mam już tego dość. Mianowicie posiadam już kolejny wzmacniacz ( wcześniejszy to była jakaś chinszczyzna taniej rangi ), a teraz, też nie najlepszy ale mam jbl gto 4000. Problem jest następujący ( występował w pierwszym jak i w obecnym wzmacniaczu ) gdy mam wyłączony silnik i włączam np długie światła lub wciskam hamulec to słychać przebicie, ( uderzenie basu z głosnika w bagażniku ) natomiast na włączonym silniku słychać cały czas jakby obroty czy coś innego, co może być tego przyczyną? czy kable RCA czy jakaś inna usterka sprzętu ?
G
Gaary
Swój
Swój

[quote=""luzykrk""]Witam, mam problem od dłuższego czasu, nie robiłem z tym nic bo nie wiedziałem jak się za to zabrać ale mam już tego dość. Mianowicie posiadam już kolejny wzmacniacz ( wcześniejszy to była jakaś chinszczyzna taniej rangi ), a teraz, też nie najlepszy ale mam jbl gto 4000. Problem jest następujący ( występował w pierwszym jak i w obecnym wzmacniaczu ) gdy mam wyłączony silnik i włączam np długie światła lub wciskam hamulec to słychać przebicie, ( uderzenie basu z głosnika w bagażniku ) natomiast na włączonym silniku słychać cały czas jakby obroty czy coś innego, co może być tego przyczyną? czy kable RCA czy jakaś inna usterka sprzętu ?[/quote]

Najpierw sprawdź masę czy masz dobrze podłączoną,to najczęstsza przyczyna zakłóceń z silnika.Jak wyeliminujesz tę wadę i nic się nie poprawi szukamy dalej.
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

Ja miałem to samo, wystarczyło dać lepszą masę, przede wszystkim grubszy kabel :)
l
luzykrk
Raczkujący
Raczkujący

Ok sprawdze to poki co jest podpiety kabel z zestawu ktory kiedys kupulem to jest chyba 10mm. Podpiety z tylu do punktu gdzie zamontowane sa klamry od pasow wiec gdIe sprobowac podpiac mase ?. Mam jeszcze jedno pytanie czy moze miec to znaczenie ze kabel plus idzie razem po jednej stronie czyli prawej z kablem rca i remote ? Czy ma to jakis wplyw na owe zaklocenia ?
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian2933 »

będzie mieć znaczenie jak kable idą wszystkie razem głownie zalezy od jakości kabelków RCA ten kabel co masz to nie ma 10mm2 żyły lecz z 5 lub mniej
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
l
luzykrk
Raczkujący
Raczkujący

Wiec plus musi isc lewym progiem a rca i remote prawym ? Plus masa w bagazniku gdxies ?
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian2933 »

[quote=""luzykrk""]Wiec plus musi isc lewym progiem a rca i remote prawym ? Plus masa w bagazniku gdxies ?[/quote]
z tym że wzbudzenie pościł bym z plusem głównym na wszelki wypadek masę w bagażniku gdzieś znajdziesz ale oczyść przynajmniej z farby i na goły metal daj przewód
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
l
luzykrk
Raczkujący
Raczkujący

Wszystkie kable sa ok plus, minus, remote, rca, zaplonowe, kopulka. Jest ok a przebiciejest dalej. Na wlaczonym silniku jest najgorzej bo gdy probuje przelaczyc czestotliwosv np z hp na lp ta sa dziwne s2isty piski etc. Nie mam pojecia co robic dalej
l
luzykrk
Raczkujący
Raczkujący

chciałbym dodać jeszcze że spróbowałem podłączyć głóśnik plus wzmak w aucie u mojego brata tj. toyota corolla i gra wyśmienicie, próbowałem podłączyć również masę bezpośrednio z akumulatora i nic z tego, dalej są problemy na włączonym silniku plus przebicie od włączania długich itp itd, podejrzewam jedynie że gdzieś ( niestety nie wiem gdzie ) plus gryzie się z minusem i z tego są owe problemy.. Rozkładam ręce :closedeyes:
Awatar użytkownika
Fresh1972
GERIATRIA KLUBOWO-ZLOTOWA

Post autor: Fresh1972 »

Hmmm ...

Jeśli już puszczałeś próbnie zasilanie do wzmaka prosto z aku to problem tkwi gdzie indziej

1. odłącz cinch od wzmaka i zobacz czy nadal masz zakłócenia na wzmaku - oczywiście wzmak ma być zasilony ;) - jeśli zakłócenia zginą wina jest po stronie źródła albo kabli sygnałowych
2. podłącz inne radio na próbę do auta pod tą samą instalację zasilającą - jeśli zakłócenia będą nadal wina jest po stronie zasilania radia, albo po stronie cinch'y a jeśli zakłócenia zginą masz uszkodzoną masę w radiu
3. możesz to samo radio na tych samych przewodach cinch podpiąć pod swoje auto ale z osobnego zasilania nie połączonego galwanicznie z samochodem - jeśli zakłócenia zostaną problem jest po stronie kabli cinch, jeśli zginą problem jest po stronie zasilania radia
4. jeśli problem będzie po stronie zasilania radia to puść osobną linię zasilania pod radio - plus i minus od akumulatora bo wtedy zmniejszysz prawdopodobieństwo zakłóceń

A jeszcze jedno - czy przy zgaszonym silniku słyszysz z radia zakłócenia jeśli używasz fukcji next i chcesz szybko przeskoczyć np z 1 do 7 utworu na cd (zakłócenia od sterowania posuwem czytnika laserowego) ?

Napisz co wyszło po próbach

Pozdrawiam
Widzę ją kiedy oczy zamykam, słyszę ją kiedy cisza trwa, bo to jest taka moja muzyka, co im ciszej tym ładniej mi gra
Ślesin\'07 I CA-SQ, II dB
Kozienice\'10 III BestPolo
Ślesin\'11 IV BestPolo
Ślesin\'12 out
Ślesin\'13 III BestPolo
Ślesin\'14 II BestPolo
Ślesin\'15 I
l
luzykrk
Raczkujący
Raczkujący

Przyjacielu poki co zdazylem dzisiaj podpiac zestaw tylko na innycj czinczach takich zwykych czarnych jak montuje sie npw domu. Jesli chodzi o zmiane piosenek na wylaczonym silniku to owszem slychac zmiane utworow ciezkp opisac dzwiek ale slychac rowniez laser. Dodam ze gdy np wyciagam kluczyk tj przekrecam pozniej wyciagam to slychac idezenie basu z glosnika. Bede probowac kplejnych czynnosci ktore opisales i dam znac. Co jesli jest uwalona masa w radio ? Czy oddac do mevchea czu zrobir to sam
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""luzykrk""]Przyjacielu poki co zdazylem dzisiaj podpiac zestaw tylko na innycj czinczach takich zwykych czarnych jak montuje sie npw domu. Jesli chodzi o zmiane piosenek na wylaczonym silniku to owszem slychac zmiane utworow ciezkp opisac dzwiek ale slychac rowniez laser. Dodam ze gdy np wyciagam kluczyk tj przekrecam pozniej wyciagam to slychac idezenie basu z glosnika. Bede probowac kplejnych czynnosci ktore opisales i dam znac. Co jesli jest uwalona masa w radio ? Czy oddac do mevchea czu zrobir to sam[/quote]

Zacznij używać znaków interpunkcyjnych i poprawnej polszczyzny, bo aż razi w oczy to co piszesz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”