Wszystko o: SWAP silnika w 6N/6N2/Classic/Variant

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

Skfarek skoda felicja kit car byly 8v i to jest silni 1.6 AEE wykorbienie to samo co 1.6 AEA ale tloki korby inne tak samo blok tego silnika jest inny poniewaz skoda stosuje swoje skrzynie biegow :) ten silnik posiadal bodajze 220km z wolnossacego silnika posidal 4 osobne przepustnice oraz po 2wtryski na kanal :) mam na PC zdjecia takiego silnika, a i z ciekawostek skoda miala tez skrzynie 6biegow :)
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

Panowie, mam do wyrwania golasa aea za przysłowiową połóweczkę. W mojej poli siedzi 1,3 adx więc silnik również na mono wtrysku.
Chciał bym wiedzieć jakie części z adx podejdą do aea a jakie będę musiał kupić.
Czy pompa paliwa z adx pociągnie aea? Jak z wiązką elektryczną silnika? Kolektory, układ wtryskowy, układ dolotowy, sprzęgło, skrzynia i reszta osprzętu.
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

Naszlifowałem się, rdzę pousuwałem, car audio założyłem, przygotowałem samochód do malowania, a tu podjeżdża ojciec że za grosze kupił nowszy, lepiej wyposażony, blacharsko zdrowy itd, tylko że z padniętym 1.0

Więc pytań parę:
Jako że dawcą silnika ma być goły 1.4 AEX, a biorcą 1.0 (jeszcze nie wiem jakie, o ile ich było kilka), to czy do wymiany oprócz samego silnika z osprzętem będą:
-układ wspomagania?
-wiązka elektryczna?
-ew. klima (jeszcze nie wiem czy jest)
-skrzynia biegów (jak trzeba to komplet się przełoży)
Awatar użytkownika
Katoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Katoo »

[quote=""siwkins""]Panowie, mam do wyrwania golasa aea za przysłowiową połóweczkę. W mojej poli siedzi 1,3 adx więc silnik również na mono wtrysku.
Chciał bym wiedzieć jakie części z adx podejdą do aea a jakie będę musiał kupić.
Czy pompa paliwa z adx pociągnie aea? Jak z wiązką elektryczną silnika? Kolektory, układ wtryskowy, układ dolotowy, sprzęgło, skrzynia i reszta osprzętu.[/quote]

Zakup tylko kolektor dolotowy z wtryskiem, reszta jest ta sama, Nie wiem czy nawet nie będzie pasować kolektor dolotowy musiał byś zmiezyć rostaw otworów.
[*Moje dwie miłości:
I miejsce- Moje Kochanie]
II miejsce- PolO GReeN LInE
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/823/5ms9c.gif/][img]http://img823.imag
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""Winiacz""]Naszlifowałem się, rdzę pousuwałem, car audio założyłem, przygotowałem samochód do malowania, a tu podjeżdża ojciec że za grosze kupił nowszy, lepiej wyposażony, blacharsko zdrowy itd, tylko że z padniętym 1.0

Więc pytań parę:
Jako że dawcą silnika ma być goły 1.4 AEX, a biorcą 1.0 (jeszcze nie wiem jakie, o ile ich było kilka), to czy do wymiany oprócz samego silnika z osprzętem będą:
-układ wspomagania?
-wiązka elektryczna?
-ew. klima (jeszcze nie wiem czy jest)
-skrzynia biegów (jak trzeba to komplet się przełoży)[/quote]
Generalnie to wszystko może zostać :P Na pewno wymiany wymaga komp i imombilizer. Wspomaganie było takie samo w każdej 6N, wiązka nie powinna się różnić, klima identycznie jak wspomaganie. I teraz kwestia skrzyni:
Osobiście wymieniłbym. Dlatego, że skrzynia z 1.0 ma krótsze przełożenia i o ile w mieście to nie przeszkadza, to na trasie już tak.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
K
Kajmandos
Newbie
Newbie

Post autor: Kajmandos »

Witam ponownie. Prace nad swapem idą w dobrym kierunku ale rodzi się w mojej głowie pytanie, a mianowicie czy oprócz silnika i skrzyni muszę coś przerabiać? I ewentualna druga opcja czy silnik z 6n2 również będzie pasował?
Po pierwsze zapoznaj sie z regulaminem forum oraz regulaminem działow w
ktorych piszesz.
Po drugie jest cos takiego na "Szukaj"
Jeśli szukam przez kilka godzin to chyba nie ma takiego wątku ale widac admini wiedzą lepiej...
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

[quote=""kerst""]Skfarek skoda felicja kit car byly 8v i to jest silni 1.6 AEE wykorbienie to samo co 1.6 AEA ale tloki korby inne tak samo blok tego silnika jest inny poniewaz skoda stosuje swoje skrzynie biegow ten silnik posiadal bodajze 220km z wolnossacego silnika posidal 4 osobne przepustnice oraz po 2wtryski na kanal mam na PC zdjecia takiego silnika, a i z ciekawostek skoda miala tez skrzynie 6biegow [/quote]

Było kilka egzemplarzy z czapą z 1.4 16v poniżej dowód:
http://felicia2.w.interia.pl/tuning02.htm
jak znajdę więcej wątków to wrzucę. Mówisz, że blok mimo iż wyglądał jak z AEA/AEE był inny, tzn. odlewali specjalnie inny, czy modyfikowali seryjne?

GrigorVR6 aea i aee różniły się i denkami i korbami wbrew pozorom :)

Co do swapu z ADXa na AEA to jak już wielokrotnie pisałem oprócz kompa nie potrzeba w zasadzie nic, kolektor pasuje P&P z tym że jest inny (AEA/AEE mają "portki" 4 w 2 w 1) i może ograniczać minimalnie osiągi. Nawet skrzynia może zostać z 1.3 z tym że v-max przy niej zostanie na poziomie 160 km/h. Efekt dodatni to taki że lepiej się zbiera bo jest krótsza.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
el4cion
Newbie
Newbie

Post autor: el4cion »

Witam.
Mam silnik 1.3 adx z monowtryskiem i przymierzam się do zmiany silnika na 1.4 8v.
Z tym , że chce przełożyć jedynie sam silnik tak by pracował dalej na starym kolektorze z monowtryskiem.
Czy kolektory będą pasować ? I co z pompą paliwa i komputerem ?
Robił ktoś podobną operację ?
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Pytanie do bardziej wtajemniczonych:
przeglądam sobie numery w etce części silników adx i aea, z tego co widzę to różnica tkwi w głowicy.
Gdzieś na forum czytałem temat o swapie samej głowicy z 1.4 abd na blok z 1.0 i ładnie to wszystko gada i zastanawiam się czy przypadkiem nie prościej jest wymienić samą głowicę z zaworami i resztą bebechów niż swapować silnik.
Pacjenci to : 1.3 adx i 1.6 aea.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a tłoki, korby i wał sprawdzałeś?

w 86c2f jest tak że inne sa głowice, korby, tłoki i wał
ktoś z 1.0 zrobił 1.4
jeszcze chyba bloki g40 i 1Z sa inne od reszty ze względu na natrysk oleju na denka
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Chwilowo coś etka mi nie chodzi jak powinna, jutro zobaczę.
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

Marcin86c
ani PY G40 ani 1W nie maja natrysku oleju na denka :) to trzeba zrobic samemu
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

hmm to widocznie gdzieś wyczytałem złe informacje
Awatar użytkownika
el4cion
Newbie
Newbie

Post autor: el4cion »

[quote=""el4cion""]Witam.
Mam silnik 1.3 adx z monowtryskiem i przymierzam się do zmiany silnika na 1.4 8v.
Z tym , że chce przełożyć jedynie sam silnik tak by :oki: acował dalej na starym kolektorzemonowtryskiem.
Czy kolektory będą pasować ? I co z pompą paliwa i komputerem ?
Robił ktoś podobną operację ?[/quote]

Pomoże ktoś ?
v
volt_osg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: volt_osg »

nie znam konstrukcji ADXa , i nie wiem jaki 1.4 8v chcesz włożyć,
mimo wszystko wydaje mi się ze starsze generacje były bliźniacze 1.0 do 1.3
a później 1.0 do 1.4, ale tych 1.4 też było chyba dwa rodzaje, gdzie przepustnica była na linkę lub elektronicznie sterowana (po liftowa wersja, taka mam AKK)
podaj kod silnika 1.4 8v jaki zamierzasz włożyć a sprawdzę w Etce czy nr części typu kolektory,przepustnice,itd.. są takie same, bądż zbliżone,
jak to wygląda w praktyce nie miałem styczności więc się nie wypowiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”