Podłączenie wzmacniacza do RCD200

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

Podłączenie wzmacniacza do RCD200

Post autor: swirkofsky »

Zapewne przyda się to wielu z Was, a zatem podzielę się z Wami jak to zrobiłem u siebie. A więc zaczynamy od zakupu 2 kostek: jedna to konwerter RCA np: Obrazek (ja mam taką) oraz drugą kostkę tak zwaną fakre quadlock Obrazek. Kiedy mamy już obie kostki możemy wziąć się do pracy.

Zaczynamy od konwertera, gdzie odcinamy złącza iso z obu stron przy kablach głośnikowych (zielone, fioletowe, białe oraz szare), a pozostałe kable (niebieski, czerwony, żółty, czarny i pomarańczowy) nas nie obchodzą. Zwróćcie uwagę, że konweter jest podłączony do kabli głośnikowych tylnych, więc tak samo muszą one być sparowane po odcięciu złącza iso. Przy kostce fakra odcinamy redukcję na złącze iso i łączymy kable głośnikowe wg kolorów ze sobą pamiętając o prawidłowym sparowaniu kabli od konwertera. Kiedy już połączymy kable głośnikowe ze sobą z drugiej ich strony łączymy z kablami głośnikowymi, które były wpięte w kostkę w naszym radiu. Najlepiej jeden po drugim, co pozwoli nam uniknąć jakiejkolwiek pomyłki. Kiedy zostaną te kable połączone zostaną nam do podłączenia pozostałe przewody, a mianowicie w aucie kable są innych kolorów niż te przy kostce którą dostaniemy. Tutaj również radziłbym łączyć kable według kostki z radia, u mnie wyglądało to tak: Obrazek (rozmieszczenie pinów). Na 8 pinów w kostce miałem wykorzystanych 6 więc 2 kable będą zbędne. U mnie patrząc na kostkę w rzędzie z lewej 2 wejście od góry było puste, a w prawym rzędzie 3 wejście od góry było puste. Tak samo należy ze sobą połączyć kable z instalacji w aucie z kostką fakra bez znaczenia na kolory Obrazek. Chinche wpinamy do konwetera natomiast kabel remote od wzmacniacza podpinamy pod kabelek niebieski wychodzący z kostki z radia Obrazek, co pozwoli na uruchamianie wzmacniacza wraz z włączaniem radia i gotowe. Mamy wyjście RCA z radia RCD200 :

Mam nadzieję, że opis adaptacji konwertera RCA jest dość zrozumiały i pomocny. W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”