Witam.
Poszukuję informacji na temat zakupu odpowiedniego kabla. Samochody z którymi chcę się łączyć to Polo 9N 2003r 1.2 oraz Golf IV 2001r 1,9TDI. W Golfie to tylko usunąć błędy. Natomiast w polo potrzebuję żeby odczytać modułu komfortu (mam zamiar dodać pilot do otwierania), oraz żeby zaprogramować nowy kluczyk (immobilizer). Kabelek więc nie będzie często używany, nie ma sensu kupować jakiegoś profesjonalnego.
Czy ten dość popularny na allegro "Elm 327" do tego wystarczy (czytałem różne opinie o nim)?
Chciałbym żeby współpracował on z popularnymi programami.
Posiadam w laptopie złącze RS232 więc może to być nawet kabelek na com-a.
Możecie polecić jakiś, który da sobie rade z tym co mam zamiar wykonać?
Pozdrawiam i dziękuję.
[quote=""lopez89""]Witam, czy taki kabelek http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl ... 08081.html
nadaje się do diagnostyki vw polo 9n 1.2 12v, aby móc robić takie cuda jak:
- adaptacja zaworu EGR
- kasowanie błędów
- łączenie się z ABS itp. [/quote]
Powinien dac radę. Tylko jakiś taki przekombinowany ten interfejs. jakaś puszka. po co ci to? kup kabel sam kabelek na usb za 30żł i będzie robił to samo. niby ten z linku ma lekko nowszy układ FTDI. ale ty jako laik i tak tego za bardzo nie odczujesz. Ale oczywiście nie odradzam tego sprzętu z linku. poza tym firma viaken to pożądna firma.
kup sobie kabelek ala vcds od kolegi z forum skody octavi. Koszt okolo 150 zl a jest to kabel wspolpracujacy a porgramem vcds. Nie da sie go uwalic przez aktualizacje a poza tym robi autka nowsze bez porblemu. Nawet crash date usunie z poduszek.
Jesli za drogo to zwykly kabel vag com na usb jest za 29 zl czy nawet za 22 zl. Niebieski czy czarny nie ma to znaczenia ale mozna orbic tylko auta bez can czyli wlasnie do okolo 2004 roku.
to w takim razie kupując ten tańszy kabelek za 29 zł też będę mógł takie rzeczy przeprowadzić jak adaptacja zaworu EGR, lokalizacja uszkodzonego czujnika ABS, czy z czytać kod imo z kluczyka w samochodzie ? (mowa oczywiście i wyłącznie o polo 9n 2002 benz.)
Czy właśnie takie cuda potrafią te zaawansowane, o którym mowa o koledze sprzedającym na forum octavi, a przy okazji,
czy taki kabel jest uniwersalny i pasuje do większości samochodów różnych marek. Bo chciałbym móc takie błędy wyłapywać
i naprawiać w autach takich jak: ford ka 2000 benz., peugeot 307 2004 dizel. i oczywiście mój polo 9n 2002 benz.
Niemieccy inżynierowie kolejny raz zadziwiają świat, gdy dochodzi do projektowania samochodów. :shock:
ja mam taki kabel za 29zł i czytałem nim wszystkie błędy, czytałem pin licznika, zmieniałem kodowanie modułu komfortu, aktywowałem tempomat, adaptowałem przepustnicę, adaptowałem zawór EGR, adaptowałem nowe silniczki V68 i V154, kasowałem błąd poduszki, po tym jak nie dopięła się wtyczka po zdejmowaniu kierownicy. Zatem: Spokojnie ogarnie temat - tylko samochody z grupy VAG do 2004 r.
czaja tak od niego. Dobry towar i porady tez udzieli. Sam uzywam tego kabal od niego. Łaczy mi sie z wiekszoscia podzespolow nawet w webasto w sharanie. a i loczy sie z passkami najnowszymi itp i nawet crash date skasujesz.
do roczniow 2004 ale tu nei chodzi o fizyczne wyprodukowanie auta. Codzi oto ze vagi w tych mniejwiecej latach wprowadzali do swoich aut CAN a tu koelga mowi o kablu neico starszymnie onslugujacym cana tylko na lini kkl. Czyli odsluguje paski B5 przed lit i polift i tak smao golfa 4 itd To czy golf 4 z roku 2000 czy ostatni wypust z 2006 roku to nei ma znaczenia. Tourana z 2003 roku juz takim kablem na kkl nie lizniesz bo touran ma CAN.
tak ale przeplacasz. Mozna sobie zakupic kabelek nawet u viakena za niecoale 30 zl plus ta przelotka jelsi masz taka potrzebe w golfie ja stosowac. Koncowe mk3 mialy juz obd2. To jest dokladnie ten sam kabel.
[quote=""wesol""]tak ale przeplacasz. Mozna sobie zakupic kabelek nawet u viakena za niecoale 30 zl plus ta przelotka jelsi masz taka potrzebe w golfie ja stosowac. Koncowe mk3 mialy juz obd2. To jest dokladnie ten sam kabel.[/quote]
A co z oprogramowaniem? Nie posiadam vag'a ani innego programu wiec szukam czegoś z programem.
[quote=""przemo92""][quote=""wesol""]tak ale przeplacasz. Mozna sobie zakupic kabelek nawet u viakena za niecoale 30 zl plus ta przelotka jelsi masz taka potrzebe w golfie ja stosowac. Koncowe mk3 mialy juz obd2. To jest dokladnie ten sam kabel.[/quote]
A co z oprogramowaniem? Nie posiadam vag'a ani innego programu wiec szukam czegoś z programem.[/quote]
A masz internet? :jester: Nie wierz w to, że chiński kabel po prostu o 60zł droższy będzie miał oprogramowanie z licencją...
[quote=""Witek6935""]A masz internet? :jester: Nie wierz w to, że chiński kabel po prostu o 60zł droższy będzie miał oprogramowanie z licencją...[/quote]
Czyli kabel za 30zl i program ściągnięty z neta powinien poradzić sobie z vagami do 2004 roku, jeśli tak to sprawa załatwiona.
NApisalem ze to jest dokaldnie ten sam kabel. To slowo " dokladnie" jest chyba zrozumiale. Oprogramowanie na necie jest doslownie wszedzie nawet wersje pelne ktorymi dokonasz odczytu pelnego bledów oraz wykonasz spokojnie logi itd itd. JEsli nie to sieusmiechniesz do kogos na maila to wysle i pos prawie. Za 130 zl to juz mozna vcds wyhaczyc i tym juz nawet nowego passka smigniesz.