Panowie od jakiegoś czasu gdy auto się rozgrzeje zaczyna skrzypieć pedał sprzęgła. Nie jestem pewny czy to pedał czy hałas wydobywa się z komory silnika. Trochę to jest denerwujące, przy dłuższej jeździe.
Miałem ten problem, walczyłem rok. Okazało się że przyczyną były widełki łożyska oporowego i wałek na którym są zamontowane. Ale to powinien zdiagnozować DOBRY mechanik.
W moim 6n'99 1.6 AEE wydobywa się pisk/skrzypnięcie przy wciskaniu pedału sprzęgła podczas zmiany biegów lub jak wciskam na postoju. Kiedyś piski milkły po rozgrzaniu, teraz to się odzywają przy każdym naciśnięciu.
Czy to problem ze sprzęgłem, czy jakaś drobniejsza część: wysprzęglik, jakaś sprężynka, a może trzeba przesmarować...
Proszę o pomoc...
U mnie to pękła łapa o którą zapiera się linka od strony pedałów, i przy wciśnięciu sprzęgła kołnierz ocierał o przegrodę komory.
Pospawać tego nie było jak, więc zostało to przykręcone do grodzi i żyje.
Panowie żeby nie zakładac nowego temtu u mnie zgrzypi pedał sprzegła jak wciskam i ten zgrzyt jest w srodku. Czyżby tulejka pedału sprzegła była wyrobiona? Dodam że ja zamówiłem i niewiem jak sie zabrac do wymiany wiem że jest długa sruba i bedzie mi przeszkadzała skrzynka bezpieczników jak ja zdemontowac??????