[86c/2f] Jaka skrzynia biegów do diesla

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
peteero
Raczkujący
Raczkujący

[86c/2f] Jaka skrzynia biegów do diesla

Post autor: peteero »

witam
Mam problem ze skrzynią. Prawdopodobnie umiera piątka. I tak szukam szukam ale skrzynie od diesla są drogie. Czy ktos zakładał inną skrzynie niż 8P lub CEG do silnika 1W (1.4 diesel). Czy od golfa II od diesla 1.6 podejdzie skrzynia? albo jesli nie sama skrzynia to tylko tryb 5-tego piegu?
Silnik jest bogiem, prędkość nałogiem, turbo podstawą, nitro zabawą.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

do diesla założysz każdą skrzynie z 86c2f ale na takie z benzynowego silnik nie pojeździsz, bo ma za krótkie przełożenia
skrzynia z golfa jest inna z tego co wiem, nawet blok silnika 1.6 jest inny

sam 5bieg zapewne da się przełożyć z innej skrzyni z 86c2f tylko trzeba by dobrać identyczny
Awatar użytkownika
peteero
Raczkujący
Raczkujący

tak tez myslałem nad wymiana samego biegu piatego z benzyn z tego co patrzyłem sa tez skrzynie o podobnych przelozeniach. A czy ktoś robił taki zabieg wyciagania samego piatego biegu na aucie?
Awatar użytkownika
Przema$
Początkujący
Początkujący

Post autor: Przema$ »

Powiem ci tak miałem ten sam problem wypadała mi 5 i jak już kupiłem auto i tak wertowałem przez rok wertowałem i stwierdziłem że nie ma to sensu i zapłaciłem 300zł za skrzynie używaną od diesla i był opłacalne różnica jest duża roboty raptem na pół dnia a efekt super czasami nie warto kombinować ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

Prawda jest taka, że musiałbyś w jakiś sposób dostać koła zębate piątego biegu, same, bez skrzyni. Samemu urobisz się niesamowicie, bo rozłożenie skrzyni to kłopotliwa sprawa, cały dzień ci chyba na to zejdzie. A tak, dopłacisz trochę, pół dnia roboty i pozamiatane :)
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

To nie prawda ze skrzynie z diesla maja najdluzsze przelozenia w przypadku Polo 1.3d 1.4d wcale tak nie ma :)
z tych skrzyn biegow mozna zlozyc najdluzsza skrzynie z mozliwych 085:
Obrazek
a tutaj masz rozpiske wszystkich jakei wystepowaly w 085:
Obrazek
Awatar użytkownika
peteero
Raczkujący
Raczkujący

tylko ze ja mam skrzynie od benzyny i dzisiaj poszukam oznaczenia i bede wiedział co to za model. wiec czesci mozliwe ze beda. Skrzynia ktora mam w czesciach to CEG wiec idealna
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

jak widzisz CEG byla stosowana do silnika 1W tez :)
Awatar użytkownika
peteero
Raczkujący
Raczkujący

czytałem to co podesłałes a ja miałem to w benzynie w nz-cie az sie dzisiaj zdziwiłem ze to ta skrzynia. Niestety jest rozłozona i trzeba bedzie sie troche pobawic :)
Awatar użytkownika
czarodziejka
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: czarodziejka »

Podniosę temat i zapytam trochę z innej beczki.
Jaką skrzynię czterobiegową polecacie do polo z silnikiem 1W ?
Ori piątka padła, druga którą kupiłem ma to samo i nie chcę już kupować dziesięciu skrzyń żeby trafić na dobrą. O 100% sprawną czwórkę chyba łatwiej, tylko jaki symbol szukać żeby polo pojechało fabryczne 140 km/h ?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

nie było 4 do diesla i raczej bym nawet nie próbował takiej wstawiać z benzyny bo sie nie nadaje

poza tym jak chcesz niby czwórkę o takim samym oznaczeniu jak piątka i takiej samej prędkości maksymalnej?
biegi musiały by być tak długie że kompletnie by to auto juz nie przyśpieszało
Awatar użytkownika
czarodziejka
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: czarodziejka »

[quote=""Marcin86c""]nie było 4 do diesla i raczej bym nawet nie próbował takiej wstawiać z benzyny bo sie nie nadaje

poza tym jak chcesz niby czwórkę o takim samym oznaczeniu jak piątka i takiej samej prędkości maksymalnej?
biegi musiały by być tak długie że kompletnie by to auto juz nie przyśpieszało[/quote]

Doskonale wiem że nie było fabrycznie czwórek do diesla i wcale nie szukam czwórki o takim samym oznaczeniu jak piątka, wystarczy czytać ze zrozumieniem.
Szukam czwórki bo piątek nadających się na śmietnik nie będę więcej kupował, i pytam o jakim oznaczeniu skrzynia czterobiegowa da mi prędkość około 140km/h.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”