Jakiś tydzień temu kupiłem Polo IV 2002r., 1.4 TDI - jest to moje drugie auto (wcześniej Fiat Uno 1.0 benzyna) i mam kilka pytań:
1. Jak wygląda sprawa oleju - sprzedawca auta polecał mi lać Castrol 5W40 syntetyczny - z tego co widziałem jest kilka typów tego oleju: SLX 3, EDGE etc. - który wybrać i co się stanie jak np. doleję oleju Castrol 5W40 EDGE a w silniku mam aktualnie SLX 3? Tak samo jak wygląda sprawa gęstości? Mieszkam na podlasiu i tu mrozy zimą potrafią być paskudne - brat radził mi by zmienić gęstość oleju z 5W40 na inny bo może być problem z odpalaniem na naszym terenie - jak w rzeczywistości to wygląda? Nie przejmować się i lać ciągle 5W40 czy zmienić?
2. Sprawa chlapaczy - gdzie można kupić przez internet oryginalne? Czy będę musiał kręcić nowe dziury w nadkolu by je zamocować czy też Polo IV posiada już odpowiednie otwory montażowe? Chodzi o to bym nie kręcił niepotrzebnych dziur...
3. Mam problemy z radiem i nie odbiera - trzeszczy i coś jest z zasięgiem nie tak - kiedy przytrzymam ręką za antenę lub dokręcę prowizorycznie kawałek drutu wtedy radio zaczyna odbierać - myślałem o wymianie bacika antenowego - czy ktoś może polecić dobrej jakości bacik?
4. Drobny problem w drzwiach pasażera z tyłu - opada mi samoczynnie ten mały pipcik w drzwiach służący do zamykania auta - normalnie samochód się zamyka przez centralny zamek ale nie wiem dlaczego opada ten pipcik w drzwiach - jak to naprawić?
5. Zrobiłem zdjęcie naklejki znamionowej koło koła zapasowego i chciałbym by ktoś rozszyfrował który kod odpowiada za kolor samochodu - chcę wiedzieć na przyszłość w razie jakichś drobnych napraw blacharskich jaki kolor oryginalnie dobrać:

6. Jaki lać płyn hamulcowy - sprzedawca auta mówił o DOT4 a może są lepsze?
7. Czy ktoś jest w stanie uzmysłowić mi gdzie znajduje się wlew płynu do wspomagania elektrycznego układu kierownicy i jaki płyn lać? Sprzedawca auta mówił mi, że pierwszego lepszego nie wolno wlewać ale też nie potrafił sprecyzować jaki dokładnie sam lał bo nie zapamiętał nazwy z puszki...
Poprosiłbym też o jakieś uniwersalne podpowiedzi odnośnie użytkowania jak i optymalnej jazdy tym autem!
Zdaję sobie sprawę, że te pytania mogą wydawać się śmieszne ale jak wspomniałem to moje drugie auto i chciałbym się dowiedzieć na zapas zanim wsadzę łapy i coś zepsuję, jeśli coś nowego przyjdzie mi do głowy do dopiszę się w tym temacie - dzięki za wszystkie sugestie!