[86c2f] skrzypiący pedał sprzęgła

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

7
777i
Newbie
Newbie

[86c2f] skrzypiący pedał sprzęgła

Post autor: 777i »

witajcie,
czy ktoś z was spotkał się ze skrzypiącym pedale sprzęgła przy wciskaniu go i puszczaniu? dodam że przez dzień lub dwa dni od wymiany linki pracował lekko i cicho, natomiast w następnych dniach jeżdżenia zaczął się ujawniać ten irytujący dźwięk...
czy może da się zdemontować ten pedał do dobrego przesmarowania go?
M
Michal9011
Newbie
Newbie

Post autor: Michal9011 »

Witaj. Ja też mam ten problem do tego mam wrażenie, że przy puszczaniu pedału pracuje on "skokowo" tzn. nie da się płynnie puścić szczególnie w środkowej pozycji. U mnie dodatkowo szarpie przy ruszaniu i się zastanawiam, czy to przez ten pedał, czy szarpie mi z racji takiej, że mam poduszkę skrzyni do wymiany.

Tego pedału raczej nie da się z zewnątrz posmarować trzeba skrzynie zwalać.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

skrzypiące i skokowe sprzęgło może być spowodowane zużytą linką
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

Pierwsze słyszę, żeby trzeba było demontować skrzynię biegów, by dostać się do pedału. Wymienisz linkę w 15 minut, na postoju, i zazwyczaj nawet nie potrzeba kanału, no chyba, że przeszkadzają zbiorniczki wyrównawcze czy sprysków. Zrzucasz haczyk z pedału sprzęgła, a potem już w komorze jest trochę perswazji, by pancerz wyszedł z otworu w maglownicy. Przy okazji zakupu nowej linki polecam przyjrzeć się zamiennikowi, czy nakrętki na końcu linki nie wsuną się w bloczek na końcu, możecie się trochę wpakować w takiej sytuacji...
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
d
dany G40
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dany G40 »

wałek pionowy lubi skrzypieć w tych skrzyniach ten co widełki na nim osadzone
M
Michal9011
Newbie
Newbie

Źle się wyraziłem chodziło mi o samą łapę na skrzyni. Tak jak napisał dany G40. Poduszkę wymieniłem na contitech(dla pewności podparłem lewarkiem hydraulicznym po skrzynią, między lewarek a skrzynie dałem deseczkę). Szału nie ma dalej szarpie do tego ta poduszka jest twarda i czuć trochę drgania. Zastanawiam się czy wymienić resztę poduszek tym razem na coś droższego, czy to przez tą dźwignie. Jak coś wymyślę dam znać.

Może jest jakiś "magiczny" sposób na posmarowanie tej dźwigni z zewnątrz ?
Dzięki garbatymarcin linkę miałem wyjętą jest ok.
d
dany G40
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dany G40 »

czyli wałek już się zaciera ,zwal linkę i sprawdź ręcznie czy da się wysprzęglić ,ja wyjmowałem skrzynie przy okazji sprzęgło nowe poszło.
M
Michal9011
Newbie
Newbie

Witam po dłuższej przerwie. Wymieniłem kolejną poduszkę i dalej nie ma poprawy. Od niedawna słychać gwizd, pewnie łożysko oporowe sprzęgła także będę musiał wyjąć skrzynie i je wymienić i kto wie, czy nie całe sprzęgło. Gwizd słychać gdy wcisnę pedał sprzęgła i lekko puszczę. Pewnie to jest przyczyną szarpania w moim przypadku.
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Pedał od sprzęgła może skrzypieć przez tulejki https://plus.google.com/photos/10197277 ... 8158428008 ( zdjęcie zapożyczone od krzychu20 ) przy okazji wymiany sprzęgła wymień te tulejki ;)
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

U mnie pedał skrzypiał na mocowaniu pedału sprzęgła pod konsolą (trzpień, na którym mocowane jest ramie pedału). Smarowałem to, była cisza przez miesiąc a potem a piać to samo :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”