Witam. Jestem posiadaczem VW Polo jak w tytule i od ponad roku mam problem z kontrolką EPC, grzebałem na ten temat w necie i nie potrafiłem znaleźć konkretnego źródła problemu. Może ktoś z was Drodzy Forumowicze będzie potrafił mi pomóc.
Otóż problem występuje tylko i wyłącznie na zimnym lub słabo rozgrzanym silniku. Po odpaleniu auta po kilku minutach zapala się kontrolka EPC, podczas jazdy towarzyszy temu szarpnięcie silnika (a gdy auto stoi np. na światłach w tym momencie gasnie). Po zapaleniu się EPC auto po osiągnięciu 3000rpm odcina gaz, ale pracuje normalnie, nie traci mocy, czasami "próbuje" gasnąć kilkukrotnie zanim się porządnie rozgrzeje. Po kilku-kilkunastu minutach jazdy po rozgrzaniu auta ale po ponownym uruchomieniu silnika problem znika, a kontrolka przestaje swiecić. Dodam jeszcze że gdy w wyniku zapalenia się EPC auto zgasnie, np przy postoju na wspomnianych wyzej swiatłach - wtedy trudno je uruchomić, trzeba długo kręcić żeby odpaliło, a z gniazda bezpieczników słychać wówczas "cykanie".
Na serwisie podłaczali pod komputer kasowali błędy dwukrotnie ale problem ciągle wraca.
Jakieś sugestie???