[all] Jaki kabel VAG do diagnostyki i różnych "zmian" :)

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Jaki kabel trzeba kupić żeby sprawdzić i skasować błędy czy wykonać najprostszą diagnostykę w VW Polo 9N3 z 2006 roku skoro te tańsze są tylko do aut do 2004 r.?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Bartosz85""]Jaki kabel trzeba kupić żeby sprawdzić i skasować błędy czy wykonać najprostszą diagnostykę w VW Polo 9N3 z 2006 roku skoro te tańsze są tylko do aut do 2004 r.?[/quote]
hex can usb + VCDS
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

[quote=""czaja""][quote=""Bartosz85""]Jaki kabel trzeba kupić żeby sprawdzić i skasować błędy czy wykonać najprostszą diagnostykę w VW Polo 9N3 z 2006 roku skoro te tańsze są tylko do aut do 2004 r.?[/quote]
hex can usb + VCDS[/quote]
W tym temacie: viewtopic.php?f=192&t=44769 jest info, że zwykłym kablem KKL OBD2 również da się połączyć z Polo 9N3. Ja swoje auto jakiś czas temu podłączałem u kolegi i on miał właśnie taki kabel za 30 zł i wszystko śmigało. Zamówiłem ten tani kabel i będę testował. Dam znać jak poszło.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

niktore vagi tak maja ze czesc jest na nowej szynie can a czesc nie. Nawet z touranem da sie polaczyc z tego co pamietam z jednym czy dwoma modulami.
Awatar użytkownika
kwitek
Newbie
Newbie

Post autor: kwitek »

Jaki kabel do Polo 6R? Nie znalazłem odpowiedzi w tym wątku.

Chodzi wyłącznie o podstawowe domowe wykorzystanie.
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: IreuN »

A co sądzicie o takim kablu z Chin? Potrzebuję np. dostępu do adaptacji przepustnicy i aktywowania ryglowania zamków podczas jazdy w VW Polo 9N3 1.2, 2007 rocznik. Pomocy! :-)

http://www.aliexpress.com/item/VCDS-15- ... 98437.html
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""IreuN""]A co sądzicie o takim kablu z Chin?[/quote]
powinien dać radę. tylko uważaj - używaj go z odłączonym netem.
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki, ta wersja VCDSa to chyba najnowsza, więc będę na bieżąco, no chyba, ze wypuszczą nową. Swoją drogą, co się w tych wersjach zmienia?

Prawdopodobnie zakupię i dam znać, ale to tez za jakiś czas. :)
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

Hmm, a Chińczyk odpisał tak..

Obrazek

A potem usunął ofertę. ; v No i nie wiem czy kupować. :roll:
Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: nick »

Kupiłem taki kabel.. http://allegro.pl/show_item.php?item=5685570550 czy ktoś może mi pomóc gdzie mogę ściągnąć sterowniki do tego chińczyka win7 64, bo na dołączonej płycie sterowniki nie działają... Próbowałem różnych sterów lecz żaden nie działa (urządzenie nieznane, brak sterowników).... chcę zdiagnozować 6N2

... zrobiłem rozkręciłem chiński kabel, znalazłem oznaczenie "procesora" i poszukałem w sieci sterownika, a na koniec zmieniłem port com i kabel działa na win7 64, może to komuś pomoże z "chińskimi" problemami...
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

wersja vcds 15 to najnowsza nawet nie ma odpowiednika z j. polskim. To ze smigac musi z taka polinką to normalne bo smiga z najnowszymi Audi i najnowszymi VW nawet z tymi co juz sa sygnowane na rok 2016.
Jednakze wole kabel z e-serwice smigajacy z wersja 14 ktora tez daje mozliwosc pracy an autach aktualnie produkowanych a przynajmniej nie idzie go uwalic aktualizacjami.
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

Który to kabel z eservice śmiga z 14. wersją? Bo ja max co tam widze to 12..
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Doszly mnie takie sluchy ze smigaja. Jednakze ten drugi co reklamuja lata na 12.10 czyli juz te z 2014 roku na stowe ogarnia.
J
JareckIII
Newbie
Newbie

Post autor: JareckIII »

Hej. Mam problem. Podczas wymiany filtra kabinowego odpiąłem przewód od poduszki. Oczywiście aku nie odpięte no i wiadomo co pokazało się na zegarach. Kupiłem takie cudo: http://imgur.com/7LvBtRg z myślą "wykasuję błąd poduchy, a kabel przyda się na tzw. potem. I teraz moje pytanie: czy uległem reklamie, że kabel obsługuje gabloty do 2008, czy może taki ze mnie "haker" ?. Kabel ładnie się zainstalował, porty też zgodne z programem, więc o co kaman? Na polskim vag`u 4.9 tylko wyświetla "nawiązywanie komunikacji". VCDS lite jest już lepiej. Test portów OK, generalnie łączy się autem. Zapłon włączony- skanuje Air bag`a, wykrywa problem połączenia http://imgur.com/EQ757ts (oczywiście procedura wyłącz/ włącz zapłon po 30 sekundach) i na koniec wywala, że nie odpowiada sterownik http://imgur.com/NKna5rt Łączy się, a jednak nie do końca. Czytałem coś o sterownikach, że można coś uwalić, ale chyba był to problem do 2001/2002r? Proszę o jakieś wskazówki co robię źle. Pacjent to polo z 2007r.
Pozdrawiam Jarecki

Na całe szczęście już wszystko gra.
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

Witajcie, wczoraj doszedł do mnie z Chin klon "HEX CAN USB VCDS 15.7" jednak w opcjach programu widnieje napis "CAN: Not Ready". CZyżby kabel był uwalony od początku? Nie włączałem internetu podczas gdy pracował VCDS więc raczej go nie uwaliłem. Spotkał się ktos z tym? Próbowałem na włączonym silniku, zapłonie, ebz niczego, uruchamiałem ponownie komputer, ale zawsze kończyłem z taką wiadomością.. Próbowałem też przestawiać "CAN timeout" nawet na 10, bez rezultatu, nie próbowałem jednak opcji debugingu i rozłączania akumulatora..

http://i.imgur.com/3evFYhO.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”