[6R]Kontrolka spalin i spaliny

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Applefan
Newbie
Newbie

[6R]Kontrolka spalin i spaliny

Post autor: Applefan »

Witam,
Posiadam moje Polo od 2,5 miesiąca przejechałem nim 2 tyś. km i dwa razy spotkała mnie niepokojąca sprawa, otóż, w trakcie powrotu do szkoły, stojąc w korku raz 1,5 miesiąca temu i raz dzisiaj, można było zauważyć białe kłęby dymu w lusterku wstecznym a po kilku minutach kontrolkę spalin na zegarach. Po około 15 minutach spaliny wróciły do normy oraz kontrolka zgasła tak samo jak poprzednio. Czy macie jakieś pomysły co może być nie tak?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź
u
ułe
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: ułe »

prawie na pewno włączyło się wypalanie DPF-a
A
Applefan
Newbie
Newbie

^up a co to dokładniej oznacza?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

przeczytaj instrukcje obsługi samochodu.. lub https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=wypalanie+dpf
A
Applefan
Newbie
Newbie

Poczytałem dość dokładnie o tym i zastanawia mnie fakt co gdy właśnie te spalanie się uruchomi w trakcie korka i nie mam możliwości pomocy silnikowi(podobno najlepiej jest jechac na 3000tyś obrotów na jakimś wyższym biegu), czy to będzie skutkowało przyszłościowym zapchaniem DPF'a? Czy opłaca się to usuwać? Znalazłem kilka serwisów w okolicy, które coś takiego robią włącznie z ustawieniem komputera itd. Czy nie ma co się przejmować i raz na jakiś czas przegonić samochód na wyższych obrotach przy czwórce?
u
ułe
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

gdy uruchomi sie w korku to obroty sie troche podniosą i spalanie wzrośnie , gdzy sie zapcha DPF to wtedy się będziesz martwić i najlepiej go usunąć obecnie koszt w mojej okolicy ok 1100 z wyłączeniem EGR-a i korekcją map (zwiększenie mocy)
Obecnie mam przejechane 178tyś km i nadal jeździ z DPF-em
A
Applefan
Newbie
Newbie

A tak średnio co ile ci się włącza? O ile w ogóle się włącza
u
ułe
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

u mnie średno co ok 600km auto głównie jeździ w warunkach miejskich w odcinkach ok 20 km

a ogólnie to wszystko zależy od warunków w jakich jeździ dane auto wiadomo że na trasach będzie żadziej się wypalać DPF niż przy jeździe w mieście
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”