Zablokowany zamek od strony pasażera

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Zablokowany zamek od strony pasażera

Post autor: Anonymous »

Witam! Więc jak w temacie mam zablokowany zamek od strony pasażera tak że da się wsadzić tylko trochę kluczyka. Nie wiem skąd sie to wzięło bo jak kupiłem auto to tak już było. Wie ktoś może o co z tym chodzi???
Awatar użytkownika
ajuztam
Początkujący
Początkujący

Post autor: ajuztam »

ktos wsadzil cos do zamka albo zlamal w nim klucz lub masz inny zamek.
DO NOT TROUBLE TROUBLE, UNTIL TROUBLE TROUBLES YOU.
A
Anonymous

Kurcze to byłoby niedobrze jak by tak było... A jak bym to mógł jakoś sprawdzić??? Musze sie dobierać do całego zamka??
Awatar użytkownika
ZEN
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ZEN »

spróbuj prysnąć do środka WD40, lub jakiś smar silikonowy w spreju
odczekaj chwilę i włóż kluczyk ruszając na boki(mogły zaśniedzieć zapadki)
A
Anonymous

Hmm no spróbuje... Ale gość (z komisu) jak mi auto sprzedawał to mówił że podobno mechanik coś tam zablokował tylko nie wiem za bardzo co by tam można było zablokować...
z
zikr6
Newbie
Newbie

Post autor: zikr6 »

Prawdopodobnie pozacinały Ci się zapadki we wkładce.Tak jak piszą poprzednicy popsikaj WD a potem wyjmij klamkę i rozbierz całą.Jeżeli któraś zapadka będzie popsuta to ją wyrzuć zamek i tak będzie działał.
Awatar użytkownika
ZEN
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ZEN »

pytanie bardzo ważne, czy tym samym kluczem odpalasz auto i otwierasz drzwi? czy może masz dwa kluczyki :hmm:
Awatar użytkownika
misiek07
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: misiek07 »

ja miałem zepsute zapadki we wkładce, tak, że można było otworzyć zamek dowolnym kluczem, fachman wymienił mi jedną czy dwie zapadki i wszystko gra, to jest 10 min roboty dla kogoś kto się na tym zna,
przypadkiem się zorientowałem jak kumpel swoim kluczykiem od seata otworzył mi drzwi, mam centralny więc na co dzień nie otwieram drzwi kluczykiem
Obrazek
A
Anonymous

Tym samym kluczykiem odpalam i otwieram. No nic jak będe miał chwile czasu to muszę rozebrać ten zamek. A mógłby mi ktoś powiedzieć czy trudno jest to rozebrać i mniej więcej jak to zrobić? :)
Awatar użytkownika
misiek07
Raczkujący
Raczkujący

z tego co podglądnąłem, fachman wykręcił 2-3 śrubki z boku drzwi i wyciągnął klamkę, następnie samą wkładkę, nie ma potrzeby wyciągać całego zamka
Ostatnio zmieniony 03 gru 2008, 19:05 przez misiek07, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
A
Anonymous

Ale on to wykręcał z pola tzn od zewnątrz czy rozbierał drzwi od środka??
Awatar użytkownika
misiek07
Raczkujący
Raczkujący

bez rozbierania drzwi i tapicerki, z boku drzwi, tam gdzie zamek łączy się z bolcem, odkręcił śrubki i swobodnie wyciągnął klamkę
Obrazek
A
Anonymous

Hmm będę to musiał pooglądać jutro. Dzięki że mnie uchroniłeś przed rozbiórką całych drzwi :D
z
zikr6
Newbie
Newbie

Post autor: zikr6 »

Musisz odkręcić tylko jedną śrubkę torx 6 i przesunąć klamkę do przodu i klamka na wierzchu.Wkładkę też tak wyjmiesz,zdejmiesz łopatkę i wyciągniesz wkładkę(musisz oczywiście włożyć kluczyk do wkładki)Powoli wyjmując kluczyk możesz powyjmować zapadki.Tylko uważaj nie pomyl kolejności i lubią wyskakiwać więc ostrożnie.
A
Anonymous

Ok dzięki wielkie :D Jutro jak będe miał czas to zajrze do tego:) Jak czegoś jeszcze nie będe wiedział to będe pisał. ;)

Rozebrałem ten zamek i jest teraz inny problem kluczyk wchodzi kręci sie itd... Ale po założeniu do drzwi ani ich nie zamyka ani ich nie otwiera. O co może teraz chodzić??
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”