[6n] Świece

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bonifpod
Newbie
Newbie

[6n] Świece

Post autor: bonifpod »

Witajcie, słyszę że nie pracuje mi jeden cylinder więc postanowiłem wymienić świece. Zakupiłem książkowo NGK BKUR6ET. Zabieram się więc za wymianę. Pierwsze zdziwienie że są włożone chyba bosha (akieś stare) odkręcam je kluczem 22, ledwo. Mam tylko jeden problem te co mam wsadzone, mają bardzo ostrą końcówkę, w związku z tym zajrzałem do kapturka zakładanego na świece i w środku jest mocno przygięta ta blaszka. Natomiast świece NGK mają gruby łepek, i stąd moje pytanie czy jeśli na siłe rozegne te blaszki w kapturkach tak żeby zmieściła się nowa świeca to nic nie zepsuje?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jeśli fajka nie wchodzi do końca trzeba te łebki odkręcić, z tego co pamiętam to samo robiłem.
świece mają być zakończone samym gwintem wtedy wszystko będzie pasowało.
Przy okazji otwórz kopułkę i przeczyść styki i palec rozdzielacza drobnym papierem ściernym.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Byleby nei porysowac tym papierkiem sciernym izolatora kopułki. ODbrze tez umyc ta kopulka by nie byla tlusta w srodku jakims zmywaczem.
b
bonifpod
Newbie
Newbie

[quote=""rat4""]jeśli fajka nie wchodzi do końca trzeba te łebki odkręcić, z tego co pamiętam to samo robiłem.
świece mają być zakończone samym gwintem wtedy wszystko będzie pasowało.
Przy okazji otwórz kopułkę i przeczyść styki i palec rozdzielacza drobnym papierem ściernym.[/quote]

Masz na myśli ten element odkręcić?

Obrazek

Jeśli tak to czym? Bo cholerenie mocno to siedzi
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Tak ten element, kombinerkami najlepiej złap i odkręć.
b
bonifpod
Newbie
Newbie

Wykręcałeś to czy zdejmowałeś? Powiem Ci że próbowałem kombinerkami i nie idzie. To wygląda jakby była jednolita całość i nic pod spodem.
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Jeśli spojrzysz na świecę od góry to jest dziurka na środku łebka i widać gwint, czy jest cały ? jeśli cały to musisz albo wymienić kable albo świece odmienić na inne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”