Ten Niemiec to był chyba pijany jak to robił, tak w ogóle to żeby auto przeszło przegląd w Niemczech czy Austrii bądź Szwajcarii musi mieć na wszystko certyfikaty TUV.
Mam kontakt z ludźmi, którzy specjalnie na potrzeby przeglądu zmieniają swoje auto na wersje fabryczną (lampy itp.)
Piszesz, że nie działa bieg wycieraczek, a to wskazuje na to, że masz gdzieś przerwane połączenie, ja miałem coś takiego gdy nie docisnąłem wtyczki t41 (wpisz sobie w Google "Polo t41" to zobaczysz o co chodzi

)
Wykrywa Ci rzeczy, których nie masz, czyli na liście instalacji w Gatewayu masz aktywne komponenty których nie masz - usuń je z listy (nie wiem jak to zrobić w programie innym niż VCDS).
Gdy włożyłem u siebie pierwszy raz BCM z Caravelle T6 to wykrywało mi nawet błąd drzwi przesuwnych i haka holowniczego
Nie mam pojęcia jak to się może nazywać po polsku, ale po angielsku jest to installation list (gateway) i z poziomu VCDS można zaznaczać checkboxami komponenty, które są wsadzone do samochodu. Tam musisz odznaczyć wszystko, czego nie masz