[6N] Poszukuję sygnału GALA

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mrpiech
Newbie
Newbie

[6N] Poszukuję sygnału GALA

Post autor: mrpiech »

Witam. Zamontowałem sobie radyjko BRISA z seata i potrzebuję sygnału prędkości ażeby móc korzystać z funkcji GALA. Skąd można go wziąć? Przegrzebałem już to i inne fora ale potwierdzonej doświadczeniem informacji nie znalazłem. Jedna osoba bąknęła coś o pinie 3 w liczniku (wtyczka niebieska) ale nikt tego nie potwierdził, zatem drodzy forumowicze DROGA WOLNA :P Będę okrutnie wdzięczny za konkretne podpowiedzi. Pozdrawiam
p
pablo22071990
Początkujący
Początkujący

Post autor: pablo22071990 »

a masz jakis kabelek na pinie 1??
albo jakis niebiesko biały
m
mrpiech
Newbie
Newbie

Post autor: mrpiech »

[quote=""pablo22071990""]a masz jakis kabelek na pinie 1??
albo jakis niebiesko biały[/quote]
Pytasz o pin 1 w kostce ISO przy radyju czy w kostce przy liczniku?
I nie rozumiem Twojego języka... Napisz proszę całymi zdaniami :) poważnie, nie potrafię ogarnąć takiej składni. :niewiem:

PS. (JAKIŚ?) Kabelek niebiesko-biały u mnie napotkałem (oczywiście):
- w wiązce auta (po kilku nocach studiowania forum i kilku minutach w aucie doszedłem iż jest to sterowanie jasnością podświetlania)
- oryginalnie na kostce ISO na pinie 5 (radio BRISA podaje na ten pin prąd wzmocnienia anteny)

Przy pierwszym podejściu - bez przekładania pinów - podłączywszy kabel niebiesko-biały do kostki ISO na pin 5 miałem choinkę :) czyli po włączeniu radia zapalało się na max jasności podświetlanie licznika i wszystkich pokręteł/guzików.

Dlaczego? Ponieważ prąd dla wzmocnienia anteny zadziałał jako wzmocnienie podświetlenia.

Rozwiązanie: Przyjąwszy za wyznacznik funkcji koloru przewodów oryginalny color-code, kabelek niebiesko-biały ( czyli ori funkcja podświetlania) przełożyłem w kostce ISO z pinu 5 na pin 6.

Efekt: Po włączeniu świateł pozycyjnych (tak samo przy włożonym kluczyku do stacyjki jak i bez niego), razem z deską rozdzielczą zapalają się przyciski na radiu (wyświetlacz zostaje niepodświetlony) i można sterować jasnością wszystkich światełek przy pomocy pokrętła regulacji jasności pod gałką przełącznika świateł.

Wnioski:
#1 Kabelek niebiesko-biały w instalacji elektrycznej auta VW Polo 6N1 to sygnał jasności podświetlenia.
#2 Kabelek niebiesko-biały w kostce ISO jest fabrycznie albo w złym miejscu albo w innych autach faktycznie oznacza wzmocnienie anteny skoro stosuje się go do tej funkcji standardowo. :glare:
#3 (do pablo22071990 i innych zgadujących :grin: ) Biorąc pod uwagę, że w 6N1 z 98r. NIE MA KOMPUTERA POKŁADOWEGO to jeśli w wiązce do radia podchodzą 4 kable zasilające: brązowy (masa), czerwony (+12V stałe), niebiesko-biały (oświetlenie) i brązowo-czerwony (+12V po stacyjce) to żaden z nich NIE MOŻE BYĆ sygnałem prędkości.

Pytania:
#1 Pozostając przy początkowych wątpliwościach i wiedząc, że w ori wiązce do radia NIE MA przewodu z sygnałem GALA to gdzie go szukać i czy faktycznie gdzieś w liczniku? Pytanie szczególnie do osób znających temat.
#2 Na próbę podłączyłem sygnał z pinu 5 (wzmocnienie anteny) do oplotu/ekranu w kablu antenowym i radio zaczęło odbierać JEDWABIŚCIE! :yahoo: Czy podanie w ten sposób prąd de-facto na wyjście antenowe ma jakiś wpływ na radio i jego trwałość/kondycję?

Pozdrawiam wszystkich uczestniczących w tym temacie! Szerokości :) :victory:
Awatar użytkownika
janoelektryk
Początkujący
Początkujący

Post autor: janoelektryk »

Tu znajdziesz odpowiedz : http://djlj24.fm.interia.pl/
*ROBIĘ*to*co*LUBIĘ*to*znaczy*NIC*
Obrazek

hasło: rekin
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Odkopię temat. Założyłem w swojej 6N radio GAMMA IV PHILIPS. Zastanawiam się, czy przed liftowe zegary miały wyjście sygnału GALA. Jeśli tak, to na którym pinie licznika?

Z forum Golfa wyczytałem, że jest to pin 7.

Poniżej link do zdjęcia:

Obrazek
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

Speed-Dependent Volume Control (GALA) czyli regulacja głośności w zalezności od prędkości pojazdu.
sygnał prędkości zegary stare to pin 27, po lifcie pin 28 ,czy podpięcie coś da...hmm...zależy jaki sygnał potrzebuje radio,(prostokąt?sinus? częstotliwość?)spróbować można
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”