Witam
Mam Polo 6n z silnikiem 1.0 AER 50km . Chciałbym wymienić płyn chłodniczy oraz przepłukać cały układ . Jak to najlepiej zrobić ? Może ktoś podać jakąś instrukcje ?
Książke mam Tam jest ? Jeśli tak to zamykam pytanie . W Moim Polo wiem że od 10l nie był wymieniany płyn tylko dolewany jak ubyło -.- Chce przeczyścić cały układ i zlać ten syf oraz wyczyścić chłodnice od muszek .
Ja u siebie płukałem nagrzewnicę bo słabo dmuchało ciepłem najpierw kupiłem środek do płukania,wlałem auto pochodziło 10 min, potem zlałem wpiąłem wąż pod nagrzewnice i płukanie w jedną i drugą stronę, wywaliło masę syfu potem zalałem nowym płynem i grzeje teraz że usiedzieć się nie da w aucie.
Ja też tak robiłem - wylałem to co w układzie siedzi, zalałem nowym 'tanim' płynem ze środkiem czyszczącym (używałem środka Prestone). Potem tylko odpalić, zagrzać silnik i wylać płyn z powrotem.
Potem jeszcze wyjąłem zbiorniczek wyrównawczy i wyczyściłem. Pewnie u Ciebie też zbyt świeży nie jest.
I na koniec, nowy płyn
Ślesin 2015 (86C Coupe Fox LA5Y) - 2 miejsce - najniższe 86C/2F Ślesin 2016 Ślesin 2017 (86C Coupe Fox LY3D ABU)
U siebie wykonywałem płukanie przy użyciu zwykłej wody. Zlałem stary płyn, zalałem wodą, odpaliłem auto i czekałem do załączenia wiatraka. Gasiłem, zlewałem wodę i tę czynność powtarzałem 3x. Na koniec zalałem normalnym płynem.