[6N] Nierówne obroty

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
Reyes
Newbie
Newbie

[6N] Nierówne obroty

Post autor: Reyes »

Witajcie, zakupiłem VW Polo 1.0 (50KM), wszystko byłoby pięknie, gdyby nie drażniący defekt. Na wolnych obrotach, kiedy podjadę np. na skrzyżowanie (ale na postoju też się zdarza), falują obroty o 50-100 obr/min., czasami sekundę, czasami troszkę dłużej i się normuje. Zauważyłem też, że obroty mocniej skaczą (nawet o 200 obr/min), kiedy włączone jest dużo odbiorników prądu (podgrzewana tylna szyba, radio, światła, ciepły nadmuch).

Wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów (trochę się pociła) więc myślałem, że może łapać lewe powietrze. Wymieniłem również przewody wysokiego napięcia, ale również brak rezultatów "in plus".
Mechanik powiedział mi też, że czyścił przepustnice bo była zasyfiona, ale nie wiem czy zrobił to dokładnie. Na mechanice (tej samochodowej, praktycznej), znam się jak na reformie służby zdrowia mimo, że jestem "inżynierem", więc proszę o pomoc.

Świece, alternator? Każda rada będzie cenna.
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

Temat walkowany wiele razy, czyszczenie przepustnicy, a potem jej adaptacja. Wszystko powinno być w porządku. Jeśli nie wiesz kiedy były wymieniane świece, też możesz sie pokusić o ich wymianę. Nie zaszkodzi :)
Awatar użytkownika
kubis
Początkujący
Początkujący

Post autor: kubis »

W 1.4 akv miałem podobny problem kiedy właśnie przepustnica była zasyfiona. Po czyszczeniu miałem probemy z adaptacją przez walnięty czujnik temperatury, przez co falowanie było jeszcze mocniejsze. Po wymianie czujnika i ponownej adaptacji problem zniknął.

Dodatkowo problem z delikatnym falowaniem obrotów miałem przy walniętej sondzie lambda, ale to od razu wyskakuje po podłączeniu pod kompa. Jeśli jeszcze nie sprawdzałeś na vag'u to od tego bym zaczął.
R
Reyes
Newbie
Newbie

Jakiego VAG'a Panowie polecacie? Są jakieś darmowe "alternatywy" do odczytu błędów itd.? Rozumiem, że kabel OBD2?
m
marqs85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marqs85 »

A skąd jesteś?
R
Reyes
Newbie
Newbie

Łódź, więc nie wiem czy ktoś "ze sprzętem" się znajdzie... :angry: