Glosniki - Podszybie

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Alone
Początkujący
Początkujący

Post autor: Alone »

Witam kolegów :) Dawno mnie tutaj nie było i już mam pytanie :grin: Chciałem gdzieś upchac wzmacniacz do napędu głosników przednich i mam problem gdzie go konkretnie upchac? Chciałem miec dyskretnie ukryty bez jakichs wymyslnych przeróbek . Ma ktos jakis fajny plan gdzie upchac do 6N2? Dodam że wzmak Next Q22 (taki mam w planie kupic) lub podobny. Pozdrawiam
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""Alone""]Witam kolegów :) Dawno mnie tutaj nie było i już mam pytanie :grin: Chciałem gdzieś upchac wzmacniacz do napędu głosników przednich i mam problem gdzie go konkretnie upchac? Chciałem miec dyskretnie ukryty bez jakichs wymyslnych przeróbek . Ma ktos jakis fajny plan gdzie upchac do 6N2? Dodam że wzmak Next Q22 (taki mam w planie kupic) lub podobny. Pozdrawiam[/quote]

Pamiętaj tylko przy tym "upychaniu" tego wzmacniacza ,że musi on mieć nieco przestrzeni do dobrej wentylacji.W innym przypadku będzie podatny na przegrzanie.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
Alone
Początkujący
Początkujący

Post autor: Alone »

Gaary No własnie o to mi chodzi żeby jak najbezpieczniej upchać. Myslałem że zamiast apteczki ale rozmiary niektórych wzmacniaczy nie raz nie pozwalają. Głosniki mam Morel Maximo 6.2 więc pasuje około 80-100 w RMS żeby było.
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: piotrek1993 »

Witam , dzisiaj magik fachowiec od CA montując powerbassy s60c pominą zwrotnice i po prostu połączył dwa kable ze sobą. Dużo straciłem na jakości grania i czy w ogóle coś ? Zestaw gra o niebo lepiej od serii mimo ze nie zdążyłem jeszcze wygłuszyć drzwi a jedynie są założone dystanse z mdf.
G
Gaary
Swój
Swój

[quote=""piotrek1993""]Witam , dzisiaj magik fachowiec od CA montując powerbassy s60c pominą zwrotnice i po prostu połączył dwa kable ze sobą. Dużo straciłem na jakości grania i czy w ogóle coś ? Zestaw gra o niebo lepiej od serii mimo ze nie zdążyłem jeszcze wygłuszyć drzwi a jedynie są założone dystanse z mdf.[/quote]
Ori zwrotnice są dedykowane pod konkretne głośniki tzn podział częstotliwości,czułość itd.Jeśli zwrotnice w aucie(a są to przeważnie kondensatorki)nie spełniają tych wymogów to się nie nadają.Polecam zastosować ori zwrotki z zestawu.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: piotrek1993 »

Czy subwoofer aktywny musi być zasilany z akumulatora?? Szukałem w necie i różne rzeczy tam piszą. Jestem laikiem w tym temacie.

Jakiś budżetowy aktywny tak max do 500 zł żebym się zmieścił wraz z okablowaniem?? Ktoś coś poleci??
Awatar użytkownika
rudy165
Początkujący
Początkujący

Post autor: rudy165 »

Witam mam takie pytanko a mianowicie posiadam zestaw empasher extreme t3 + sinuslive sl 1500 i gra to nie tak jak tego oczekuje i niewiem czy to wina wzmacniacza czy czegos innego ale po prostu jak kolega podlaczył ta skarzynie u siebie pod wzmacniacz jbl gto 400 gdzie wzmacniacz jest słabszy to gra to u niego tak ze dach mu faluje. Moze ktos wytłumaczyc czemu tak sie dzieje ? według mnie na sinuslivie powinno to zagrac lepiej. chodzi mi głownie o to ze nie moge ustawic zeby bas był miekki
G
Gaary
Swój
Swój

Nikt nie pomoże koledze?
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Post autor: ChaosVego »

Ja postaram się pomóc :D

Przyczyn może być kilka.
1. Może zbyt cienkie kable lub cała elektryka słaba do tego wzmaka i nie gra pełną mocą ? Sprawdzałeś czy nie występują zbyt duże spadki napięcia w bagażniku po włączeniu wzmaka ?
2. Może Twój wzmak ma zimne luty gdzieś i gubi moc ? Sam miałem Eyebrid'a 1y2000d, 2kw w 1ohm a potrafil grac gorzej od Excursion'a 1k który ma 600 rmsu przy 2ohm :D
Wysłałem do znajomego który mi to poprawił i teraz gra jak należy :D Zimne luty były u mnie na RCA i w tym lezał problem.

Radzę sprawdzić wzmaka w innym samochodzie oraz przy innym subwooferze no i oczywiscie miernik w dłoń i sprawdzić napięcie :)
Awatar użytkownika
rudy165
Początkujący
Początkujący

Post autor: rudy165 »

wielkie dzieki za pokierowanie co moze byc przyczyna :) a jeszcze takie byc moze głupie pytanie niewiem nie znam sie zbytnio. moze to byc spowodowane chwilowym brakiem kondensatora i do tego akumulator mam do wymiany?
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Jesli masz takie problemy przy uruchomionym samochodzie i nie masz problemow z ladowaniem akumulatora to nie jest to wina braku kondensatora lub slabego akumulatora
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Post autor: ChaosVego »

Najlepiej jakbyś sprawdził miernikiem jakie masz napięcie bez obciążenia na alternatorze, aku oraz w bagażniku przy wzmacniaczu. Lub po prostu sprawdź go u kogoś innego w samochodzie. Wtedy będziesz wiedział czy to problem leży po twojej stronie czy wzmaka.
Kondensatora nie warto używać. Wystarczy zaopatrzyć się w kable odpowiedniej grubości i poprawić styki masy z karoseria bo często są zasniedziale.
S
Sako11
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Sako11 »

Witam podłączyłem konwerter RCA pod tylne głośniki ale gdy reguluje lewy i prawy kanał subwoofer przestaje grać i działa tylko na jednym kanale jakieś pomysły rady ?? nie w Polo

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/5...4HSBvzK4TrOqDj

tak to podłączyłem wedle schematu wzmacniacz obsługuje tylko tube wzmacniacz 2 kanałowy 2x400 w
Było POLO 6N 1.0 1997r Yellow Bahama

JEST COŚ CO NIGDY NIE UMIERA TO MIŁOŚĆ DO VOLKSWAGENA!!!!!!!!!!!!!

Byłe Moje Polo >>> viewtopic.php?f=29&t=23723
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Popraw załącznik.
S
Sako11

Post autor: Sako11 »

Ostatnio zmieniony 24 cze 2016, 17:42 przez Sako11, łącznie zmieniany 1 raz.
Było POLO 6N 1.0 1997r Yellow Bahama

JEST COŚ CO NIGDY NIE UMIERA TO MIŁOŚĆ DO VOLKSWAGENA!!!!!!!!!!!!!

Byłe Moje Polo >>> viewtopic.php?f=29&t=23723
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”