[6n2] Dziwny dźwięk podczas jazdy. Łożysko, skrzynia?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

[6n2] Dziwny dźwięk podczas jazdy. Łożysko, skrzynia?

Post autor: ZbysheK »

Witam

Podczas jazdy słyszę dźwięk - dudnienie, szum, po stronie pasażera. Dźwięk pojawia się jak jadę na 5 biegu prędkość około 80-85 km/h, w momencie kiedy nacisnę lekko pedał gazu, gdy puszczę to dźwięk gaśnie. Na czwartym biegu jest słyszalny ale jest cichszy. Zauważyłem rownież jak jadę po lekkich nie równościach i samochód lekko podskakuje to też ten dźwięk pojawia się, gdy samochód po odbiciu dociska kolo do jezdni.
Mam podejrzenia, że to może być łożysko na przednim kole, ale to by „wyło” gdybym nawet nie dodawał gazu, podnosiłem samochód, sprawdziłem i bardzo żadnego luzu w kole nie było.
Dodam, że sprzęgło powoli nadaje się do wymiany być może ono jest powodem.
Moje polo to 1.4 tdi z 2000 roku.

Czekam na sugestie co to może być.

P.s. dawno nie odwiedzałem forum, jeżeli temat jest w nie właściwym dziele to proszę go o przeniesienie do odpowiedniego.
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
Awatar użytkownika
kazmirz_pawlak
KANDYDAT

Post autor: kazmirz_pawlak »

Mam ten sam silnik i podobny problem. Nie ślizga się Tobie czasem sprzęgło przy ruszaniu? Masz może takie piszczenie? U mnie Twój problem jest po lewej stronie. Przeguby wymienione, łożyska zimne po długiej jeździe. Jak jadę równo to mi "gra". Przyspieszam jest ok. A jak toczy się samochód na 1 biegu to też to masz?

Wysłane z mojego D6603
m
maciekpse
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maciekpse »

Może strzał w ciemno, ale jak jedziesz po nierównościach to hałasuje łożysko amortyzatora?
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”