[9N3] Wymiana lusterka. Urwane lusterko kierowcy zewnętrzne

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Marcinzkrakowa
Raczkujący
Raczkujący

[9N3] Wymiana lusterka. Urwane lusterko kierowcy zewnętrzne

Post autor: Marcinzkrakowa »

Witam!

Wczoraj w galerii po powrocie zauważyłem wiszące na kablach prawe lusterko. Ktoś miły mi je urwał niestety.

Mam lusterko z kierunkowskazem manualne.

Ktoś wie jak się wymienia takie coś?

Wydaje mi się, że będę musiał ściągnąć obudowę drzwi. Nie robiłem tego nigdy więc doradźcie kochani ;)

Czy będę potrzebować jakiś specjalny śrubokręt?

Pozdrawiam,
Marcin
Uwielbiam spalanie 4 litrów na trasie. Za takie rzeczy warto kochać to maleństwo.
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Jeżeli nie masz sterowania elektrycznego ani podgrzewania to nie powinno być ciężko. W innym przypadku będziesz musiał ściągnąć boczki drzewi żeby się do kostki dostać.
Na wysokości lusterka od środka drzwi jest taki mały "trójkątny" plastik. Spróbuj go delikatnie, tak żeby żadnych zaczepów nie urwać, wypiąć. Pod spodem powinny się ukazać dwie śruby ( nie pamiętam jaki torx tam przychodzi ). Wykręcasz je, wyciągasz lusterko i przykręcasz nowe.
Powodzenia. Daj znać jak Ci poszło.
Awatar użytkownika
Marcinzkrakowa
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marcinzkrakowa »

Nie mam sterowania ani podgrzewania tylko kierunkowskaz. Ale ta kostka chyba jest już przy samym lusterku ;)

Wiem, że pierwsze lusterko chłopy wymieniały poprzez rozebranie całych drzwi, wtedy się zorientowali że lusterko jest manualne, a nawet kupili elektryczne. ;)

Na razie szukam możliwości kupienia takowego lusterka bo z tym nie tak łatwo. Dzięki bogu w standardzie są białe obudowy więc nie będę musiał malować ;)

Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam,
Uwielbiam spalanie 4 litrów na trasie. Za takie rzeczy warto kochać to maleństwo.
P
Pau_27
Newbie
Newbie

Post autor: Pau_27 »

Cześć :) Jestem tu nowa więc witam wszystkich serdecznie :) Od niedawna zostałam dumną posiadaczką VW polo z 2005r.
Niestety jakiś uprzejmy pan albo pani na parkingu postanowił(a) ochcić moje autko rozwalając lusterko zewnętrzne. Nie jest oderwane, ale obudowa "pięknie" popękała, a samo lusterko obecnie leży w szufladzie a nie tam gdzie powinno.
Stąd mam pytanie, sklejenie lusterka raczej będzie rozwiązaniem tymczasowym. Chciałbym zakupić nowe. Pytanie gdzie zakupić i jak szukać - jeśli by kupić przez neta - żeby mieć pewność ze to co kupię jest napewno lusterkiem do mojego auta i żeby nie zamontować lewego różnego od prawego. Czy poże w Krakowie jest jakiś sklep stacjonarny z tego typu częściami?

Co do autka to posiadam POLO IV 9n z końca 2005 r juz po lifcie w żółtym kolorze z silnikiem 1,2 (54km) :)

Dziękuje z góry za pomoc :)
Awatar użytkownika
mroku
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mroku »

To może wystarczy samą obudowę kupić, poszukaj na allegro np. http://allegro.pl/obudowa-nakladka-lust ... 57446.html
P
Pau_27
Newbie
Newbie

Post autor: Pau_27 »

O! razem z zakupieniem dolnej części z kierunkiem powinno grać :)
Czy sama dam radę zdemontować lusterko? Czytałam poprzednie posty żeby plastik od środka samochodu wypiąć tylko w moim modelu zachodzi on w bok samochodu. Na siłę trochę się boję ciągnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”