A ja jako CB Radio do polówki polecam Lafayette Venus. Radyjko można schować pod fotel itp., na wierzchu jest tylko mikrofono-głośnik z klawiaturą i wyświetlaczem. Dobre do małego samochodu.
Niedawno zakupiłem M'tech-a Legend III. Wczoraj zrobiłem trasę i szczerze polecam, 100% bezobsługowe radio, niektóre komunikaty przycina przy włączonym ASQ ale tak i tak jest mega
[quote=""sprajt""]Szukam i szukam tego Unidena Made In Filipiny i i ciężko jest go dostać. Czy w tym "chińskim" odczuwalna jest tak bardzo utrata jakości? Czytałem coś, że M-Tech Legend II jest też na podzespołach tej 520-stki.[/quote]
Jak dla mnie to wszystkie te radia są szumofonami.
Filipiński najmniejszy, ale i tak szumofon.
M-tech Legend II to odpowiednik którejś chińskiej wersji i jeśli dobrze pamiętam to Johnny'ego II bez ASC.
Podobnie jak kolega wyżej polecam Lafayette Venus. Po odpięciu anteny zestaw idealnie mieści się do kuferka pod fotel. Co do działania na plus:
+ ASQ działa zadziwiająco dobrze, przepuszcza tylko przydatne, czyste sygnały
+ wyraźny głośnik (jeden w gruszce drugi w bazie)
+ możliwość montażu bazy na przykład w bagażniku i puszczenie przedłużki pod fotel kierowcy
+ wygodnie się gada
+ słyszę i słychać mnie bardzo wyraźnie (choć to bardziej sprawa anteny -> ML145)
Niestety (stety) są minusy tego radyjka a mianowicie:
- Niezgodnośc instrukcji z rzeczywistością (wtf?!)
- Skomplikowane zaawansowane sterowanie (wszystkie przyciski mają różne działanie w zależności od tego ile razy i jak długo zostały naciśnięte). Do podstawowych funkcji dostajemy się w łatwy sposób.
- Chyba ciut za krótki i za sztywny kabel do gruszki.
Mimo wszystkich wad polecam, mobilność tego sprzętu jest dużą zasługą w naszym kraju - lekkie, poręczne i malutkie.
[quote=""mavq""]Uniden 520XL tylko nie Made in China i będziesz Pan zadowolony :crazy:[/quote]
Ja mimo tych wszystkich mitów polecam unidena. Posiadam takiego (chinol) juz 6 rok i działa rewelacyjnie. Gdybym miał sie zamienic to może na Harrego III
[quote=""sprajt""]Szukam i szukam tego Unidena Made In Filipiny i i ciężko jest go dostać. Czy w tym "chińskim" odczuwalna jest tak bardzo utrata jakości? Czytałem coś, że M-Tech Legend II jest też na podzespołach tej 520-stki.[/quote]
Jakiś już czas śmigam na zestawie Yosan CB-50 i antena Sirio AS 100. Odsłuch bardzo dobry, nadawanie też w porządku. ASQ działa fajnie, jedynie czasem w mieście będzie zbierał więcej zakłóceń, więc trzeba manualnie wyciszyć. Z dłuższą anteną byłaby w ogóle rewelacja, ale nie narzekam i polecam jak najbardziej.
W tej cenie co chodzi Yosan dasz radę wyrwać używanego klasyka Alana 28, który na pewno będzie od niego lepszy. Co do antenki kiedyś miałem taką na samochodzie. Ładnie grała z Unidenem 520xl tylko w końcu mi ją ukradli. Minusem tej anteny jest to, że jest sztywna. Obecnie jeżdżę z ML145. Dla mnie to jest idealne rozwiązanie, tym bardziej, że Polo to niskie autko i krzaki jemu nie są straszne.
PS: Przeglądam forum wagiciężkiej i tam wspominali, że jak na budżetówkę to ten Yosan może być. Po tunningu parametry ma zbliżone do President Johnny/Harry3. Jedynie co to głośnik pozostawia wiele do życzenia.
Głośnik mam zewnętrzny, więc to nie problem Yosan jako radio w tej granicy cenowej też mi polecano na innym forum, ale chciałem jeszcze tutaj zaczerpnąć jakiś informacji
VW Polo 6n 1.4 '98 automat
Zestaw CB ---> Teddy ASC + Lemm AT 71 & Yosan JC 350 + Lemm AT 900
z takich małych radyjek to polecam CB SuperStar CRT Mike w gruszce masz wszystko czyli wyświetlacz głośnik i mikrofon, kolega kupił i świetnie to się sprawuje z sirio triflex,
z tańszych mini mk3 lub Albrecht 6110.