Jakie małe CB do polo ?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Seba10
Newbie
Newbie

Post autor: Seba10 »

A ja jako CB Radio do polówki polecam Lafayette Venus. Radyjko można schować pod fotel itp., na wierzchu jest tylko mikrofono-głośnik z klawiaturą i wyświetlaczem. Dobre do małego samochodu.
Awatar użytkownika
sprajt
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: sprajt »

Niedawno zakupiłem M'tech-a Legend III. Wczoraj zrobiłem trasę i szczerze polecam, 100% bezobsługowe radio, niektóre komunikaty przycina przy włączonym ASQ ale tak i tak jest mega :)
Obrazek
C
Chmarski
Newbie
Newbie

Post autor: Chmarski »

[quote=""sprajt""]Szukam i szukam tego Unidena Made In Filipiny i i ciężko jest go dostać. Czy w tym "chińskim" odczuwalna jest tak bardzo utrata jakości? Czytałem coś, że M-Tech Legend II jest też na podzespołach tej 520-stki.[/quote]
Jak dla mnie to wszystkie te radia są szumofonami.
Filipiński najmniejszy, ale i tak szumofon.
M-tech Legend II to odpowiednik którejś chińskiej wersji i jeśli dobrze pamiętam to Johnny'ego II bez ASC.
q
qbus
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qbus »

Podobnie jak kolega wyżej polecam Lafayette Venus. Po odpięciu anteny zestaw idealnie mieści się do kuferka pod fotel. Co do działania na plus:
+ ASQ działa zadziwiająco dobrze, przepuszcza tylko przydatne, czyste sygnały
+ wyraźny głośnik (jeden w gruszce drugi w bazie)
+ możliwość montażu bazy na przykład w bagażniku i puszczenie przedłużki pod fotel kierowcy
+ wygodnie się gada
+ słyszę i słychać mnie bardzo wyraźnie (choć to bardziej sprawa anteny -> ML145)

Niestety (stety) są minusy tego radyjka a mianowicie:
- Niezgodnośc instrukcji z rzeczywistością (wtf?!)
- Skomplikowane zaawansowane sterowanie (wszystkie przyciski mają różne działanie w zależności od tego ile razy i jak długo zostały naciśnięte). Do podstawowych funkcji dostajemy się w łatwy sposób.
- Chyba ciut za krótki i za sztywny kabel do gruszki.

Mimo wszystkich wad polecam, mobilność tego sprzętu jest dużą zasługą w naszym kraju - lekkie, poręczne i malutkie.
s
sinusss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sinusss »

[quote=""mavq""]Uniden 520XL tylko nie Made in China i będziesz Pan zadowolony :crazy:[/quote]

Ja mimo tych wszystkich mitów polecam unidena. Posiadam takiego (chinol) juz 6 rok i działa rewelacyjnie. Gdybym miał sie zamienic to może na Harrego III ;)

[quote=""sprajt""]Szukam i szukam tego Unidena Made In Filipiny i i ciężko jest go dostać. Czy w tym "chińskim" odczuwalna jest tak bardzo utrata jakości? Czytałem coś, że M-Tech Legend II jest też na podzespołach tej 520-stki.[/quote]

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2 ... l#12195953

Pozdry :victory:
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adam2308 »

Jakiś już czas śmigam na zestawie Yosan CB-50 i antena Sirio AS 100. Odsłuch bardzo dobry, nadawanie też w porządku. ASQ działa fajnie, jedynie czasem w mieście będzie zbierał więcej zakłóceń, więc trzeba manualnie wyciszyć. Z dłuższą anteną byłaby w ogóle rewelacja, ale nie narzekam i polecam jak najbardziej.
Awatar użytkownika
myszaty
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: myszaty »

Witam,

Yosan pro 120 warto kupić te radio ? Jakieś doświadczenia macie z tym radiem ?

rozglądam się również za antena, mam na oku Omega Sirio 27
VW Polo 6n 1.4 '98 automat
Zestaw CB ---> Teddy ASC + Lemm AT 71 & Yosan JC 350 + Lemm AT 900
Awatar użytkownika
kazmirz_pawlak
KANDYDAT

Post autor: kazmirz_pawlak »

W tej cenie co chodzi Yosan dasz radę wyrwać używanego klasyka Alana 28, który na pewno będzie od niego lepszy. Co do antenki kiedyś miałem taką na samochodzie. Ładnie grała z Unidenem 520xl tylko w końcu mi ją ukradli. Minusem tej anteny jest to, że jest sztywna. Obecnie jeżdżę z ML145. Dla mnie to jest idealne rozwiązanie, tym bardziej, że Polo to niskie autko i krzaki jemu nie są straszne.

PS: Przeglądam forum wagiciężkiej i tam wspominali, że jak na budżetówkę to ten Yosan może być. Po tunningu parametry ma zbliżone do President Johnny/Harry3. Jedynie co to głośnik pozostawia wiele do życzenia.
Awatar użytkownika
myszaty
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: myszaty »

Głośnik mam zewnętrzny, więc to nie problem :) Yosan jako radio w tej granicy cenowej też mi polecano na innym forum, ale chciałem jeszcze tutaj zaczerpnąć jakiś informacji
VW Polo 6n 1.4 '98 automat
Zestaw CB ---> Teddy ASC + Lemm AT 71 & Yosan JC 350 + Lemm AT 900
Awatar użytkownika
Doc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Doc »

Myślę ze Onwa Mk1 będzie ok ;]
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

z takich małych radyjek to polecam CB SuperStar CRT Mike w gruszce masz wszystko czyli wyświetlacz głośnik i mikrofon, kolega kupił i świetnie to się sprawuje z sirio triflex,
z tańszych mini mk3 lub Albrecht 6110.
civic r18a2/407 1,6 HDi
V
Vierny
Newbie
Newbie

Post autor: Vierny »

CB-radio Yosan Micro- małe, niedrogie, nie psuje się, łatwe w obsłudze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”