[6n2] Uszkodzony lakier na dachu - łuszczący się lakier bezb

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
ru-dy
Newbie
Newbie

[6n2] Uszkodzony lakier na dachu - łuszczący się lakier bezb

Post autor: ru-dy »

cześć,

mam polo 6n2 1999 rok parkowany przed blokiem. Jakoś 2 lata temu, dosyć nagle, wyskoczyły mu 2 wypalone ślady na dachu (dodaje zdjęcia). Obecnie plamy się nie powiększają i myślałem że to może resztki płynu od mycia szyb mogły to zrobić, ale spryskiwacze nie chlapią za bardzo w to miejsce. Czy ktoś wie czy w polo działy się takie rzeczy od starości, czy może jest jakaś inna przyczyna? Reszta lakieru nie ma takich śladów. Jak na moje oko to uszkodzona jest zewnętrzna warstwa lakieru bezbarwnego (kolor to czarna perła).

Obrazek
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Takie akcje sie zdarzały - mnie też klar zlazł, no i mojemu bratu również.
Awatar użytkownika
jerek_
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jerek_ »

Nie jesteś jedyny. Ja nie mam klaru na dachu w ogóle. Zlazł mi jakiś czas temu i teraz mam matowy dach. Na szczęście nic się nie dzieje, korozji nie łapie. Mojemu szwagrowi natomiast w Passacie też zszedł kiedyś klar ale na masce.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Mi zszedł klar, ale na obszarze 3x2 cm na tylnych lewych drzwiach. Obwiniam lekkiej uszkodzenie i myjke ciśnieniową.
Pozdrawiam
r
riot.sdc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: riot.sdc »

mam polo 6n2 z 2000 r. na dachu nie mam już praktycznie warstwy klaru, cały zszedł na szerokości od listwy do listwy i po długości od przedniej szyby do miejsca łączenia z tylną klapą. Nic się z tym nie dzieje, jedynie dach mam matowy. Niestety ostatnio zauważyłem, że pojawiła mi się nowa plama tym razem już na górnej krawędzi drzwi....

od czego to ? kolejna wada fabryczna ?
Widziałem kiedyś takie akcje z lakierem, ale to na samochodach miejscowych w Grecji - tam załatwił to klimat i lokalne warunki.

W sumie u mnie obstawiałem, że auto było bite i ktoś nieumiejętnie położył ten klar, ale teraz widzę, że nie.
m
maclaz
Początkujący
Początkujący

Post autor: maclaz »

Myślę że można to zakwalifikować pod wadę fabryczną bo widziałem już wiele takich polówek i w polówce mojej dziewczyny też jest bardzo wiele elementów z których schodzi klar, m.in. dach, klapa bagażnika, okolice wlewu paliwa.
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

Ewentualnie może to być błąd podczas malowania. Ktoś zbyt późno, lub zbyt wcześnie (nie pamiętam dokładnie) położył klar na bazę i takie rzeczy się zdarzają. Często tak jest po nieudolnych na prawach blacharsko-lakierniczych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”