Witam dzisiaj w imieniu mojego starszego brata zawarłem polisę w HDI (najtańsza opcja). Na umowie widniała dodatkowa informacja na temat oceny ryzyka. Mniej więcej chodziło o to, że do prowadzenia samochodem nie są upoważnione osoby które mają mniej niż 25 lat oraz prawo jazdy krócej niż 36 miesięcy. Od trzech miesięcy polo jest moje, lecz nie rejestrowałem go na siebie ponieważ nie ma żadnych zniżek. Szkopuł polega na tym, że dopiero mam 20 lat i prawko 2 lata z hakiem. Wróciłem do punktu aby dowiedzieć się co w razie gdym to ja był za kierownicą i stało się coś, z mojej lub czyjejś winy. Uprzejma Pani wytłumaczyła mi, że mogę jeździć samochodem, ubezpieczenie jak najbardziej jest ważne nawet jeśli ja bym był za kierownicą i była jakaś kolizja. Pieniążki zostaną wypłacone, natomiast jeśli ubezpieczyciel sprawdzi że kierowcą była osoba nie spełniająca powyższych warunków może zażądać dopłaty do ubezpieczenia w wysokości 150zł. Aczkolwiek w przypadku HDI się to nie zdarza itd... Teraz się zastanawiam czy to prawda czy może ściema. Jeśli zdarzy się kolizja z moim udziałem, to czy mogą być jakieś problemy z wypłatą ubezpieczenia właśnie przez ten dodatkowy punk zawarty w umowie? Spotkał się ktoś z czymś podobnym? A może jest ktoś kto pracuje w ubezpieczalni, jestem ciekaw co o tym sądzicie?
Mniej więcej pani ci dobrze wytłumaczyła.
Jest to jakiś tam haczyk w podpisywaniu umowy, ale pamiętaj że masz wystarczające kwalifikacje do prowadzenia takiego pojazdu ( czyt. Prawo jazdy kat B) i dany pojazd posiada polisę OC więc możesz prowadzić ten pojazd. Jednak jak dojdzie do stłuczki z twojej winy to poprostu będziesz zmuszony dopłacić te 150pln , lub w niektórych firmach zwrócić 10-15% odszkodowania...
Osobiście nie spotkałem się jeszcze z tym by ktoś doplacał do odszkodowania.