[6n2] Jaka skrzynia do 1.4 16V ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
razzor_6n2
Zainteresowany
Zainteresowany

[6n2] Jaka skrzynia do 1.4 16V ?

Post autor: razzor_6n2 »

Witam mam pewien kłopot, niedawno moja skrzynia własnie skonczyla zywot, jeszcze jakoś na niej jezdzilem ale to stawało sie dość męczace. Mechanik zdjął skrzynie i pokazał mi jak wygląda od środka - widok nie był za ciekawy, efekt jazdy 1,5 roku na uszkodzonym łożysku :P
Regeneracja nie jest opłacalna gdyż obudowa skrzyni też uległa lekkim uszkodzeniom, przetarcia nie mówiac o łożyskach.
Dlatego też chce zakupić uzywke z alledrogo niestety ETD nie widać a ceny 1000zl jak na uzywana skrzynie sa za wysokie.
Czy jest szansa ze bedzie pasować jakaś skrzynia z innej marki czy też od nowszych polo? Ibiza z tego co wiem ma podobna ale całkiem inne oznakowanie niż w vw, bardzo zalezy mi na podobnym przełożeniu jak w tej ETD.

Prosze o szybką odp. pozdrawiam
Opa-GermanStyle 6n2 /// ARC 1.6 16v GTi
M
Martin99
Newbie
Newbie

Post autor: Martin99 »

Mi też padła skrzynia, i mam ten sam problem chce wymienić skrzynię na lepszą 1.4 siadają pasuję prawdopodobnie od golfa 1.4 ale taka sama lipa jak w polo, nie wiem czy pasuje od gti jeśli tak to bym kupił od gti, kasa nie gra roli po prostu chce to zrobić
w
wbr98wa
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wbr98wa »

ja do 1.4 16V AFH założyłem skrzynie o dłuższym przełożeniu niż była wcześniej, skrzynia ze zwykłej Polówki,
Efekt, auto trochę gorzej przyśpiesza, ale za to spalanie spadło o 2l /100km.
przy 90km/h na 5 biegu mam niecałe 2000 rpm. wcześniej było prawie 3,5
l
luki924
Newbie
Newbie

Post autor: luki924 »

Witam serdecznie. Troszkę odgrzeję kotlecik.
Pytanie do Pana wbr98wa lub kogoś z Was mili klubowicze.
Możesz mi gdzieś odczytać lub może pamiętasz jaką dokładnie skrzynię biegów zamontowałeś do siebie? Mam taki sam silnik i wręcz irytujące są te ciągłe wysokie obroty (tym bardziej, że sporo jeżdżę po autostradach). Korzystając z okazji dopytam jak z cięgnami do biegów? Mechanizm się zgadza? Idąc dalej- sprzęgło, docisk? :)

Będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedź bo można w ten sposób zrobić całkiem odmienione polo :)
s
sliwa90
Newbie
Newbie

Post autor: sliwa90 »

Witam,
od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie polo 1.4 16v AFH. Wrażenia z jazdy sądzę, że są bardzo na TAK, ale jak z częściami, awaryjnościa? Czy skrzynia biegów musi kosztować w granicach 900zł? Czy jest możliwość obcięcia kosztów? Jak wygląda sytuacja ze sprzęgłem? Czy silnik wytrzymuje obciążenie 100 kucy? Pytam, ponieważ aktualnie posiadam 1.7 SDI i jako mój pierwszy samochód, troszeczkę dostałem po kieszeni jeżeli chodzi o części i ten brak awaryjności...
b
blond.jurand
Newbie
Newbie

Post autor: blond.jurand »

podłączam się do tematu, 1.4 16v 101ps AUB, jaką do tego silnika skrzynię można wsadzić, bo znalezienie tego co było w oryginale(ETB) to jak wygrać w totka, proszę o pomoc, auto już miesiąc stoi i boje się nawet do tego podejść bo po prostu nie ma skrzyni nigdzie!!!
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""blond.jurand""]podłączam się do tematu, 1.4 16v 101ps AUB, jaką do tego silnika skrzynię można wsadzić, bo znalezienie tego co było w oryginale(ETB) to jak wygrać w totka, proszę o pomoc, auto już miesiąc stoi i boje się nawet do tego podejść bo po prostu nie ma skrzyni nigdzie!!![/quote]

viewtopic.php?f=177&t=41249 tu masz zdjęcie z rozpiską skrzyń biegów
Możesz się jeszcze skontaktować z firmą BCS z Sosnowca :arrow: viewtopic.php?f=6&t=8780
d
damianekk1
Newbie
Newbie

Post autor: damianekk1 »

Witam.Jestem użytkownikiem polo z 2001r 1.4 16 mpi z oznaczeniem silnika czy skrzyni AUA.Własnie przechodze agonie skrzyni(wyje,huczy) z cięgnami u góry.Mam problem z zakupem skrzyni AUA w rosądnej cenie.Czy ktoś pomoże jaką można inną skrzynie włożyć ,która będzie pasować.Słyszałem że skrzynie z innym oznaczeniem też pasują tylko są inne przełożenia.Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2016, 6:33 przez damianekk1, łącznie zmieniany 1 raz.
d
dawqwe
Newbie
Newbie

Post autor: dawqwe »

damianekk1 pisze: Witam.Jestem użytkownikiem polo z 2001r 1.4 16 mpi z oznaczeniem silnika czy skrzyni AUA.Własnie przechodze agonie skrzyni(wyje,huczy)  z cięgnami u góry.Mam problem z zakupem skrzyni AUA w rosądnej cenie.Czy ktoś pomoże jaką można inną skrzynie włożyć ,która będzie pasować.Słyszałem że skrzynie z innym oznaczeniem też pasują tylko są inne przełożenia.Prosze o pomoc.
Spokojnie możesz kupić skrzynię ETG z wersji GTI, na zdjęciu są przedstawione poszczególne przelożenia.
https://drive.google.com/file/d/0Byp4Mp ... sp=sharing
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”