9n 2002 Rano, po nocy, nie ma wspomagania.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Marx76
Newbie
Newbie

9n 2002 Rano, po nocy, nie ma wspomagania.

Post autor: Marx76 »

Witam. Co się dzieje z moim wspomaganiem, że praktycznie codziennie kiedy auto uruchamiam rankiem nie mam wspomagania.
Zapala się po chwili kontrolka od wsp. (na pomarańczowo) kierownica jak kamień ale idzie, i teraz ciekawostka wystarczy, że zgaszę samochód i odpalę ponownie i wszystko wraca. Byłem raz na kompie z zapaloną kontrolką ale błędów nie ma. Proszę o jakieś wskazówki. Pompa koyo.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2016, 10:49 przez Marx76, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Jak stary masz akumulator? Bliźniak Ibizy i usterki te same. Jak masz słaby akumulator i przy odpalaniu jest duży skok napięcia to wywali błąd wspomagania, tj kontrolkę, a w sterowniku nie ma błędu. Standard:)
[size=12px][/size]
M
Marx76
Newbie
Newbie

Akumulator kupiłem  w tamtym roku. Elektryk sprawdzał i jest w dobrym stanie, ładowanie wzorowe, ale ja mam wrażenie jak by ten aku. słabł, szczególnie jak postoję przez weekend. Ograniczyłem używania radia w aucie, dmuchaw i elektryki i jak by problem nieco zelżał. Robię codziennie krótkie trasy do 3,5 km w jedną stronę. tyle mam do pracy. może za mało się podładowuje akumulator, sam już nie wiem.
Awatar użytkownika
mroku
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mroku »

Robiąc takie trasy to na pewno aku się nie doładowuje,"więcej prądu pobierze  na rozruch niż doładuje"
M
Marx76
Newbie
Newbie

Dobrze, rozumiem z tym ładowaniem, ale nie ja jedyny mam 3,5 - 4 km do pracy. Ale dlaczego ten problem jest najczęściej jesienią i zimą gdy robi się mokro a gdy było lato nie miałem takich objawów.
Awatar użytkownika
Marianoo

Jaki masz ten akumulator - parametry podaj. Jaki silnik w aucie? Może być tak, że masz gdzieś słaby styk, albo jak robi się wilgotno to rozrusznik ma ciężej obrócić przez co pobiera więcej prądu i masz kontrolkę. Generalnie to przydało by się poczyścić masy na silniku, zasilanie do alternatora, bo klemy to rozumiem, że są dobrze zakręcone i suche? Czasem jak się czyta, że winą była luźna klema, to ehh
[size=12px][/size]
M
Marx76
Newbie
Newbie

Aku: Bosch  S4001 12V 44 Ah / 440 A  kupiony w tamtym roku.
Silnik: 1.2 benzyna 64 km
Klemy wyczyszczone dobrze zaciśnięte, nawet użyłem smaru miedzianego dla lepszego styku.
Awatar użytkownika
Marianoo

Ja to bym poczyścił przewody od masy, grube zasilające. Ale może rozusznik już powoli daje znać o sobie - tulejki w nim. A objawem jest właśnie kontrolka wspomagania. Tak jak kiedyś przy dużym spadku napięcia zapalały się kontrolki poduszek:)
[size=12px][/size]
M
Marx76
Newbie
Newbie

Dzięki, jestem już umówiony z elektromechanikiem zwrócę mu na to uwagę. On sam powiedział, że na początek założy swoją pompę która jest sprawdzona i zobaczy jak się samochód zachowa.
M
Marx76
Newbie
Newbie

Auto wróciło od mechanika diagnoza - rozszczelniona pompa. Regeneracja - 750 zł :( Chcesz jeździć to płać. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Regeneracja pompy wspomagania 750zł??
Chore. Używkę możesz dostać nawet za 1/3 ceny.
Też miałem nieszczelność pomiędzy zbiornikiem i pompą. Wystarczyło dobrze uszczelnić i po sprawie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”