Witam. Mam pytanie dotyczące tabliczki znamionowej znajdującej się w dole słupka środkowego, widoczna po otwarciu drzwi kierowcy. Znajduje się tam m.in. nr vin i obciążenia - dopuszczalna masa całkowita 1570 kg. Poniżej dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów 2795 kg i jeszcze niżej obciążenie na osie 1-0850 kg 2-0770 kg. Mam rozbieżność wartości masy całkowitej zespołu pojazdów czyli dopuszczalna masa z przyczepą, mianowicie w dowodzie rejestracyjnym mam wpisane 2805 kg. Na tablicy jest 2795 kg niby nic...10 kg. Ale na przeglądzie pan na dzień dobry pochylił się nad tabliczką porównując dane z dowodem rejestracyjnym i powiedział że przeglądu nie może podbić bo jest błąd!! Mam już wbite dwa przeglądy bo samochód z 2010r i nikt się tego nie przyczepił. Sprawdziłem dokumenty zakupowe samochodu i okazuje się że wartość 2805 kg czyli jak w dowodzie jest wpisana w Oświadczeniu wydanym przez Kulczyk Tradex dotyczącym homologacji mojego samochodu. Samochód mam od nowości i nic przy tabliczce nie było grzebane.
Proszę jeśli ktoś mógłby podać wartości jakie ma w swoim dowodzie rejestracyjnym i na tabliczce.