Informacje z tabliczki znamionowej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Silver
Raczkujący
Raczkujący

Informacje z tabliczki znamionowej

Post autor: Silver »

Witam. Mam pytanie dotyczące tabliczki znamionowej znajdującej się w dole słupka środkowego, widoczna po otwarciu drzwi kierowcy. Znajduje się tam m.in. nr vin i obciążenia - dopuszczalna masa całkowita 1570 kg. Poniżej dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów 2795 kg i jeszcze niżej obciążenie na osie 1-0850 kg 2-0770 kg. Mam rozbieżność wartości masy całkowitej zespołu pojazdów czyli dopuszczalna masa z przyczepą, mianowicie w dowodzie rejestracyjnym mam wpisane 2805 kg. Na tablicy jest 2795 kg niby nic...10 kg. Ale na przeglądzie pan na dzień dobry pochylił się nad tabliczką porównując dane z dowodem rejestracyjnym i powiedział że przeglądu nie może podbić bo jest błąd!! Mam już wbite dwa przeglądy bo samochód z 2010r i nikt się tego nie przyczepił. Sprawdziłem dokumenty zakupowe samochodu i okazuje się że wartość 2805 kg czyli jak w dowodzie jest wpisana w Oświadczeniu wydanym przez Kulczyk Tradex dotyczącym homologacji mojego samochodu. Samochód mam od nowości i nic przy tabliczce nie było grzebane.
Proszę jeśli ktoś mógłby podać wartości jakie ma w swoim dowodzie rejestracyjnym i na tabliczce.
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

nie napisales jakie auto, z jakim silnikiem
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
Silver
Raczkujący
Raczkujący

Troszkę się pozmieniało na forum od mojej ostatniej wizyty i zniknął mój opis...ale dane już uzupełniłem. W sumie chodzi tylko o to czy ktoś w modelu 6R ma różnice pomiędzy dowodem rejestracyjnym (punkt F.3 w dowodzie) a tabliczką znamionową (druga wartość podana w kg pod 1570 kg)
Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: CNK »

W 6R występują przynajmniej 3 stopnie twardości sprężyn - w zależności od silnika.

Firmowe sprężyny zawsze mają taki podział, np. na stronie Eibach można znaleźć:
1) 1.2 TSI DSG, 1.2 TDI, 1.6 TDI
2) 1.2, 1.4, 1.2 TSI
3) GTI 1.4 TSI

Swoją drogą dziwny przegląd, u mnie nigdy takich rzeczy nie sprawdzają, a przegląd nie trwa dłużej niż 5 minut :P
Awatar użytkownika
Silver
Raczkujący
Raczkujący

Nie no z całym szacunkiem ale sprężyny i silnik nie mają tu nic do rzeczy. Każdy samochód ma homologacje i ja kupując nowy samochód otrzymałem w formie oświadczenia świadectwo homologacji wydane przez Kulczyk Tradex. W tej homologacji jest cała tabela danych technicznych samochodu numery, wersja, masy, kolor itd. i nie są to dane z broszury reklamowej tylko informacje na podstawie których producent ma możliwość sprzedawać samochód i zostaje on dopuszczony do ruchu. Ja m. in. z tą homologację złożyłem w urzędzie wniosek o rejestrację pojazdu i na jej podstawie wydano mi dowód rejestracyjny pojazdu. Część danych z homologacji jest w dowodzie rej. Mowa oczywiście o pierwszej rejestracji. Problem polega na tym że producent w homologacji a mam ją również w języku niemieckim podaje wartości inne niż te jakie podaje w tablicach znamionowych na samochodzie a to też jest forma dokumentu. To tak jak by producent sprzedał mi samochód z info w homologacji że silnik ma pojemność 2L i takie dane znajdą się w dowodzie rejestracyjnym a w numerze nadwozia / tablicy znamionowej będzie wpisane 1.6L. Prędzej czy później ktoś zapyta czy tu była robiona jakaś przekładka.
U mnie to jest drobiazg...dopuszczalna masa samochodu z przyczepą...nawet nie mam haka.
Więc pytanie do jakiegoś właściciela 6R co ma wpisane w dowodzie rejestracyjnym w punkcie F.3 a co w wspomnianej wyżej tabliczce znamionowej i tyle, chce wiedzieć gdzie jest błąd.
Przegląd zrobiłem na innej stacji też w 5min a numer sprawdzali w innym miejscu więc nie zauważyli ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”