[6n1] Po wymianie termostatu silnik przerywa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
raen
Raczkujący
Raczkujący

[6n1] Po wymianie termostatu silnik przerywa

Post autor: raen »

Cześć, mój mechanik ostatnio zmienił mi termostat i fakt auto szybko się nagrzewa a wcześniej wcale się nie grzało no ale do rzeczy, po powrocie od mechanika zaczęło strasznie przerywać podczas przyśpieszania traci moc czasami a czasami tylko przerywa. Dodam że wcześniej takie cuda nie miały miejsca a tylko czasami, na prawdę rzadko było czuć że raz przerwie i dalej jechał normalnie... Teraz problem się nasilił do tego stopnia że ciężko ruszyć spod świateł... Zauważyłem też że silnik drga bardziej niż normalnie.
Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

sprawdź czy mechanik zamontował dobrze wtyczkę od czujnika temperatury cieczy, możliwe że w tym siedzi problem.
Jeśli nie to to sprawdź calutki zapłon od świec po kable aparat zapłonowy oraz cewkę.
civic r18a2/407 1,6 HDi
r
raen
Raczkujący
Raczkujący

Zmieniłem świece zapłonowe i jest znaczna poprawa, auto już ma moc i nie przerywa podczas przyśpieszania :) Teraz pojawił się problem nierównej pracy na biegu jałowym, co może być przyczyną? Kable? Czytałem też że może to być sonda
r
raen
Raczkujący
Raczkujący

Jednak troszeczkę się pośpieszyłem i ma takie momenty kiedy przerwie, najczęściej na niskich obrotach jak dodam więcej gazu. Ktoś wie co może być przyczyną? Planuję juz zmienić kable ale pytanie jakie wybrać? Celuję w wyższą półkę, myślałem o NGK lub Bosch, polecacie jakieś inne? Chciałbym tez dorwać jakieś w kolorze, na przykład czerwonym żeby cieszyło oko :) Nie jest to konieczne ale fajnie by było gdyby ktoś mógł polecić mi jakieś własnie w kolorze i sprawdzone :)
Pozdrawiam
m
musicfan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: musicfan »

miałem podobny problem podczas gwałtownego wciskaniu gazu po prostu auto się dusiło/przerywało zostały wymienione świece, kable, kopułka i palec zapłonowy i problem znikł ;)
m
modrzyk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: modrzyk »

Kable najlepiej sprawdzić (przy obecnej wilgoci wieczorem) - czy gdzieś nie przeskakuje iskra, albo w ostateczności biorąc zwykły spryskiwacz z wodą, delikatnie zrosić i patrzeć czy nie ma choinki. Ja po kupnie polówki, zmieniłem przewody na NGK i po niecałych dwóch latach wywaliłem najpierw metalowe osłony przy świecach, bo tam najbardziej iskrzyło, a ostatnio wymieniłem kable i świece. Teraz, odpukać, jest stabilnie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”