[6n2] Zamyka ale nie otwiera (drzwi manualne brak centralnego)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
zigino
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Zamyka ale nie otwiera (drzwi manualne brak centralnego)

Post autor: zigino »

Witam,
Od jakiegoś czasu (gdy psiknąłem wd40 w zamek bo coś ciężko chodziło) nie mogę otworzyć drzwi od strony kierowcy, nie mam żadnych centralek, więc od zawsze zamykany i otwierany był z kluczyka. Czytałem już na forum, że to wina "wiosełka" ale jak to wygląda i jak sie to wymienia i jak w ogóle się za to zabrać (trzeba klamkę jakoś ściągnąć? jak?) czy ktoś z was orientuje się w temacie?
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

Post autor: henryk 10 »

Witam.Trzeba wymontować klamkę.Wyjmujesz czarną zaślepkę w drzwiach,kluczem imbusowym wykręcasz śrubkę.Popychasz klamkę do przodu i wyjmujesz.Wiosełka są w sprzedaży w różnych długościach.Najlepiej zmierzyć stare .Przy montażu nowego masz możliwość konserwacji wkładki zamka.Wkładka wyjmowana razem z kluczykiem.Wiosełka mają na końcu  haczyk który  wkłada się w ucho wkładki zamka.Montaż klamki najlepiej przy zdjętej tapicerce drzwi.To dlatego iż jest możliwość sprawdzenia czy wiosełko trafiło w otwór w zamku.Klamkę wkładasz w otwór w drzwiach popychając ja do przodu i łamiąc .W ten sposób wiosełko trafi w otwór a dżwignia klamki chwyci nosek zamka .Przy prawidłowym ustawieniu wkręcasz śrubkę i po robocie .
Ostatnio zmieniony 19 sty 2017, 10:19 przez henryk 10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Wystarczy trochę poszukać . To może się przydać : http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Fabia/87
Awatar użytkownika
zigino
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zigino »

Ogromnie dziękuje za informacje :) na prawne bardzo mi pomogliście, jak tylko będę miał chwilkę to się za to zabieram.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”