Witajcie
Jestem posiadaczem Pudełka 9n w motorze 1.9 TDI z 2003roku (tym, gdzie czerwone są dwie literki ).
Mam problem, dzisiaj samochód zaczął zachowywać się następująco- zupełnie jakby w nocy mały skrzacik przybiegł i zabrał mi wspomaganie. Kierownica chodzi jak w Ursusie (nie uwłaczając temu cudowi techniki). Nie wiem, czy gdzieś uciekł płyn, czy co, ale od sprawdzenia tego chciałbym zacząć. Czy możecie mi pomóc w zlokalizowaniu zbiorniczka z płynem do wspomagania?
Z góry dziękuję za pomoc. Trzymajcie się
Marcin
Kontrolka na desce świeci?
Podpiąć pod komputer. W tym wypadku dużo powie i ułatwi naprawę. Wspomaganie jest elektro hydrauliczne. Często pada czujnik kąta skrętu jak i sama pompa. Na akumulatorze jest bezpiecznik 40A blaszkowy odpowiedzialny za cały układ.
Dziękuję bardzo za odzew.
Żadna kontrolka się nie świeci, jedyne, co się zmieniło to fakt, że kierownicą kręci się gorzej niż w golfie 2 (mam porównanie, bo to mój drugi samochód ).
Miałem podobną sytuację, żona odpaliła rano auto, odwieźć syna do przedszkola, dojechała bez problemu, wraca do auta, odpala i koniec zabawy. Świeci kontrolka wspomagania i wspomagania brak. I tak już zostało aż do wymiany pompy. Ale wcześniej, sporadycznie bo może 3 razy na rok zdarzało się, że wspomaganie znikało w trakcie jazdy, ale pojawiało się po przekręceniu stacyjki.
Z tego co się wtedy orientowałem to najczęstszą przyczyną braku wspomagania jest uszkodzenie elektroniki w pompie, poprzez wilgoć która dostaje się przez wtyczki. U mnie też tak właśnie było. Żeby dostać się do pompy i sprawdzić wtyczki trzeba zdjąć zderzak. Upewnij się też, że po przekręceniu stacyjki pojawia Ci się na chwile ikonka wspomagania, jeśli po uruchomieniu silnika nie pojawia się ponownie. Na wyciek płynu bym nie stawiał bo raczej zauważył byś plamę pod autem, bądź na podwoziu. Jest jeszcze czujnik skrętu kierownicy na kolumnie, zakładam, że gdyby on nie działał prawidłowo nie wykrywając ruchu kierownicy to wspomaganie mogło by stać bez zgłaszania błędu.
Miałem identyczny przypadek i u mnie okazało się, że pojawiła się nieszczelność pomiędzy zbiorniczkiem i pompą.
Sprawdź, czy na pewno masz płyn. Do tego zabiegu niestety musisz wyjąc akumulator.
Jeśli płyn będzie będziemy myśleć dalej.