Linka sprzęgła wymieniona ale biegi nadal nie wchodzą

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maclaz
Początkujący
Początkujący

Linka sprzęgła wymieniona ale biegi nadal nie wchodzą

Post autor: maclaz »

Pilnie potrzebuję pomocy. Nie wiem już za co się wziąć żeby to naprawić. Ciężko wchodzą biegi i to do tego stopnia że nie da się jeździć bo na skrzyżowaniu nie można wbić żadnego biegu. Przy zgaszonym silniku wchodzą jak w masło. Wymieniłem sprzęgło, ale nie potrzebnie bo było dobre. Teraz wymieniłem linkę sprzęgła ale nic nie pomogło. Jak już się uda wbić bieg to samochód się toczy pomimo wciśniętego pedała sprzęgła. Regulacja na lince rozkręcona na max. Przy skrzyni na końcu linki te śrubki skręcone na max. Ktoś coś poradzi?
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

maclaz pisze: Pilnie potrzebuję pomocy. Nie wiem już za co się wziąć żeby to naprawić. Ciężko wchodzą biegi i to do tego stopnia że nie da się jeździć bo na skrzyżowaniu nie można wbić żadnego biegu. Przy zgaszonym silniku wchodzą jak w masło. Wymieniłem sprzęgło, ale nie potrzebnie bo było dobre. Teraz wymieniłem linkę sprzęgła ale nic nie pomogło. Jak już się uda wbić bieg to samochód się toczy pomimo wciśniętego pedała sprzęgła. Regulacja na lince rozkręcona na max. Przy skrzyni na końcu linki te śrubki skręcone na max. Ktoś coś poradzi?
tu opis z innego wątku;
    Odp: biegi wchodzą z oporem
Mam też podobny problem.
Od początku posiadania samochodu biegi bardzo ciężko wchodziły. Mechanicy twierdzili że kończy się sprzęgło. Koło października kupiłem sprzęgło LUKa kompletne. Zostało wymienione, ale gdy mechanicy zdjęli skrzynie powiedzieli że sprzęgło było w dobrym stanie, a winny temu zamieszaniu jest jakiś wałek. Podobno go wymienili/naprawili - nie wiem. Po tych wymianach sprzęgło działało bardzo wysoko - łapało przy prawie całkowitym puszczeniu pedała sprzęgła. No ale dało się do tego przyzwyczaić. Po jakimś czasie biegi zaczęły wchodzić ciężej. Żeby wrzucić bieg trzeba było delikatnie (ok. 0,5-1cm) popuścić sprzęgło i wchodził dosyć lekko (zdarzało się że ze zgrzytem).

No ale wczoraj znów zaczął się horror. Biegów praktycznie nie da się wrzucić. Po zatrzymaniu przy skrzyżowaniu trzeba praktycznie dwoma rękoma łapać za dźwignię i ciągnąć żeby wrzucić 1 lub 2. 3 wchodzi w miarę. Wsteczny znów zgrzyta. Co ciekawe po puszczeniu sprzęgła o ok 0,5-1cm samochód już rusza. A gdy wrzuciłem wsteczny, to na wciśniętym sprzęgle do końca samochód zaczął się cofać. Co jest nie tak?

Co ciekawe - na zgaszonym silniku biegi wchodzą jak w masło. Próbowałem wbić bieg i nie wchodził i trzymając wajchę do przodu zgasiłem silnik i lewarek wpadł w położenie biegu. Druga sprawa - jak skrzynia jest zimna biegi wchodzą dobrze a jak jest ciepła to jest tragedia. Olej wymieniony na Fuchs kupiony na skrzynie.com.pl

wałek wysprzedający , dźwignia sprzęgła , łożysko oporowe, pancerz linki nie jest blokowany od strony pedału sprzęgła
m
maclaz
Początkujący
Początkujący

Znalazłem na YT filmik w którym kolesiowi skrzypiało sprzęgło i zauważyłem że nie mam tej sprężyny (na zdjeciu po lewej) która łączy dźwignię z obudową skrzyni. Stawiam na to bo nawet na wyciśniętym do końca sprzęgle koła się kręcą po wrzuceniu biegu. Pytanie tylko gdzie to kupić

Obrazek
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

ja też jej nie mam i sprzęgło jest bardzo miękkie a biegi wchodzą jak ciepły nuż do ciepłego masła
wypnij linkę sprzęgła z tej dźwigni  i ręką przesuń w kierunku jazdy i odwrotnie , napisz gdzie czujesz opór i pod jakim kontem zakładając iż na zdjęciu twojego postu położenie dźwigni to zero 
m
maclaz
Początkujący
Początkujący

W tej pozycji neutralnej ma jakiś 1cm luzu ale jak próbowałem przesunąć ją ręką w którąś stronę to nie dałem rady.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

skrzynia do do wyjęcia nistety
m
maclaz
Początkujący
Początkujący

Jestem tego świadomy. Najgorsze że mam zajęty kanał i znów będę musiał ją wieźć do mechaników  >:( Dam znać co wyszło.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

nie musi być kanału a skrzynia wyjdzie i  ;D

m
maclaz
Początkujący
Początkujący

No i wszystko jasne:

Obrazek

Obrazek

Tak jak radziłeś spróbowałem ręką przesunąć tą dźwignię w którąś ze stron no i gdy pociągnąłem ją do przodu samochodu po prostu odpadła. Jakiś Cytryn z Gumiakiem to wcześniej poheftali.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

tak to już jest nigdy nie wiemy kto i co wcześniej zdrutował
a wspominałeś iż przy wymianie sprzęgła naprawiał mechanik wałek wysprzęglający to niech poprawi co zdrutował .
edit;
  tylko czy znowu nie pójdzie na łatwiznę ?
Ostatnio zmieniony 18 maja 2017, 21:17 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
m
musicfan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: musicfan »

przy wymianie sprzęgła słoneczko również zostało wymienione? czy sama tarcza?
proszę sprawdzić mój ostatni wpis
https://vwpoloklub.pl/forum/index.php/t ... #msg660999

i no poheftali to mało powiedziane chyba posmarkali :P
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

odnośnie podlinkowanego tematu - to "słoneczko" to jest właśnie docisk :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”