[9N]świecą długie - problem z manetką świateł drogowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
raf7
Początkujący
Początkujący

[9N]świecą długie - problem z manetką świateł drogowych

Post autor: raf7 »

Temat pojawił się wczoraj wieczorem jak wracałem w nocy, naprzemiennie korzystając ze świateł mijania i drogowych i w pewnym momencie, przy odciąganiu manetki świateł do siebie długie zostały. Wygląda to tak, że po włączeniu świateł mijania zapalają się też i długie, próbowałem odciągać manetkę w tył i w przód i zero reakcji, tymczasowo zdjąłem wtyczki od długich w lampach, żeby móc jeździć i dziś rano jadąc do roboty zauważyłem, że przy ruchu minimalnym dosłownie kilka milimetrów ciągnąc manetkę do siebie, kontrolka gaśnie jak i światła drogowe. Czy w przełączniku jest jakaś sprężynka mechanizm, który jestem w stanie naprawić np wyrobiona blaszka, czy pozostało mi szukać drugiej sprawnej manetki?
Czy ktoś ściągał kierownice i jak się za to zabrać? Ewentualnie rozbierał taką manetkę i mógłby opisać jak wygląda ten mechanizm w środku, bo będzie mnie to czekało w sobotę.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2017, 10:07 przez raf7, łącznie zmieniany 1 raz.
t
the_cure
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: the_cure »

tydzień temu miałem to samo. Objawy takie same jak u ciebie,  manetka do wymiany. założona 2ga. pierwszą będę próbował naprawić, ale jeszcze nie miałem czasu się za to wsiąść :)
Ostatnio zmieniony 05 paź 2017, 23:38 przez the_cure, łącznie zmieniany 1 raz.
r
raf7
Początkujący
Początkujący

Post autor: raf7 »

zamówiłem już używany przełącznik w sob będę się do tego zabierał. Rozbiorę ten niedziałający zobaczę jak to wygląda i opiszę. Znalazłem też informację, żeby zdjąć kierownicę to potrzebny jest klucz typu SPLINE 12.
E
Emil1111
Newbie
Newbie

Post autor: Emil1111 »

raf7 pisze: zamówiłem już używany przełącznik w sob będę się do tego zabierał. Rozbiorę ten niedziałający zobaczę jak to wygląda i opiszę. Znalazłem też informację, żeby zdjąć kierownicę to potrzebny jest klucz typu SPLINE 12.
Witam, czy udao się wymienić ten przełącznik? Wiem że post stary ale wygląda na to że i mnie to czeka. Trudno było się do tego dobrać?
Awatar użytkownika
Kaki
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaki »

Emil1111 pisze:
Witam, czy udao się wymienić ten przełącznik? Wiem że post stary ale wygląda na to że i mnie to czeka. Trudno było się do tego dobrać?
Do zdjęcia:
1) poduszka
2) Kierownica
3) Osłona kierownicy
4) Taśma z manetkami

Składamy w odwotnej kolejności.. 30min roboty dla osoby która nie boi się kluczy/śrubokrętów... (tylko narzędzia trzeba mieć)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”